– Vet ikke hvilken krise jeg skal sammenligne med

Nyboligmarkedet kan oppleve et krakk, mener flere analytikere.

KRAKK: Analytikere tror nyboligsalget kan stoppe opp. Her er Selvaag Bolig sitt boligprosjekt, Tiedemannsfabrikken på Ensjø, da det fortsatt var en byggeplass.  Foto: Gard Setsaas

KRISETALL: – Analytiker Simen Mortensen i DNB Markets. Foto: Iván Kverme

– Vi snakker nå om et krakknivå. Dette er noe av det tøffeste nyboligsalget vi har hatt noen gang. Vi vet ikke helt hva vi skal sammenligne med, men vi snakker om nivåer tilsvarende det vi så under boligkrakket, sier analytiker Simen Mortensen i DNB Markets.

Når bruktboligmarkedet går tregt, tror han nyboligsalget vil merke det enda kraftigere.

– Hvor ille det blir avhenger av hvor lenge dette varer, men vi tror det skal meget mye ned. Vi har en kraftig stigende arbeidsledighet, befolkningsveksten vil bli mindre, og arbeidsinnvandringen kommer til å stoppe opp, sier Mortensen.

– Kan ende rekordlavt

Mortensen peker også på alle de som er permittert og at mange av dem har mistet mye av inntekten sin.

– Er du permittert, kjøper du ikke bolig. Og høyinntektsgruppene er de som mister mest lønn ved permittering, og dermed forsvinner denne kjøpergruppen. Nye prosjekter vil bremse opp, og vi kan se at nyboligsalget blir halvert fra mars og ett år frem, sier Mortensen.

KRAKKNIVÅ: Stipendiat i boligmarkedsøkonomi, Mari O. Mamre. Foto: Privat

Boliganalytiker ved Handelshøyskolen NMBU, Mari O. Mamre, tror også vi kan ende på samme nivå som under krakket på slutten av 1980-tallet.

– Ja, nyboligsalget kan stoppe helt opp og komme ned på krakknivåer, det så vi under finanskrisen også. Nyboligmarkedet er mer sensitivt for usikre fremtidsutsikter siden de fleste kjøper en bolig som står klar først om måneder eller år. I et fallende marked kan det veldig raskt oppstå en vente-og-se-holdning, mer enn det gjør i bruktboligmarkedet, sier Mamre.

Tror på ketchupeffekt

I Carnegie er analytiker Hans Rettedal Christiansen ikke like pessimistisk.

– Jeg tror nyboligmarkedet vil stoppe opp som resten av økonomien, men ikke nødvendigvis på lengre sikt. Folk kan bli avventende til å investere i nyboliger i et par måneder, men dette kommer tilbake igjen.

Og han viser til at vi kan få en ny ketchupeffekt.

– I 2017 var det veldig mye bygging på grunn av den kraftige boligprisoppgangen året før, og vi hadde et dupp i boligprisene. Nå er vi ikke i samme situasjon, da det bygges langt mindre. Om folk kommer tilbake i jobb og renten fortsatt er rekordlav, så vil det ta seg opp igjen, gitt at coronakrisen ikke varer lenge, sir Rettedal Christiansen.

Utbyggerne merker salgssvikt

HÅPER PÅ GRØNNERE GRESS: Adm. direktør i Selvaag Bolig, Rolf Thorsen. Foto: Iván Kverme

– Vi kommer til å kunne se over halverte salgstall i forhold til det som er normalt. Det er fullt forståelig at man ikke er like risikovillig som før, når man skal kjøpe noe som er ferdig om en stund, sier adm. direktør i Selvaag Bolig, Rolf Thorsen.

Der Selvaag Bolig nå selger mest, er prosjektene som allerede er ferdig eller nærmer seg ferdigstillelse.

– Det er fortsatt full drift i våre prosjekter, ingen vesentlige forsinkelser, men vi har færre salg. Det er imidlertid ingen krise om vi må parkere virksomheten en tid, sier Thorsen.

OPTIMIST: Sissel Monsvold, sjeføkonom OBOS. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

I OBOS er sjeføkonom Sissel Monsvold forsiktig optimist.

– Aktiviteten vil avta, men det er ikke et dødt marked, det selges fortsatt boliger. Det er klart at mye usikkerhet slår ut på nybolig. Arbeidsledighetstallene flyr opp i været, men myndighetene har satt i gang kraftige tiltak. Det er viktig at man nå ikke glemmer å planlegge for at markedet skal i gang igjen, sier Monsvold.