OBOS gir eiendomsmeglerne lønnsordning for å trygge jobbene gjennom coronakrisen

– Vi ønsker å være tilgjengelig for kunder og medlemmer også i krevende tider, sier konserndirektør Marianne Gjertsen Ebbesen i OBOS, og gir derfor eiendomsmeglerne en lønnsordning gjennom coronakrisen.

GJØR TILTAK: – Hos oss ønsker vi så langt som mulig å unngå permitteringer, sier Marianne Gjertsen Ebbesen, konserndirektør for bank og eiendomsmegling i OBOS. Foto: OBOS

– Bransjen har begynt å permittere, men det er foreløpig ikke massepermitteringer. Det er også variasjon mellom områder og selskaper, sier adm. direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), som nylig slapp en fersk undersøkelse om tilstanden i meglerbransjen.

Men meglerne i OBOS Eiendomsmeglere trenger ikke å frykte for et permitteringsvarsel på pulten.

– Hos oss ønsker vi så langt som mulig å unngå permitteringer, sier Marianne Gjertsen Ebbesen, konserndirektør for bank og eiendomsmegling i OBOS, til Finansavisen.

– Vi ønsker å være tilgjengelig for kunder og medlemmer også i krevende tider, legger hun til.

For nå får eiendomsmeglerne tilbud om en lønnsordning for å trygge jobbene gjennom coronakrisen.

70 prosent fra fjoråret

Avtalen gjelder i første omgang til og med desember 2020, og er avhengig av hvordan markedet arter seg.

– Da unngår vi også dilemmaer med delvis permitteringer og provisjonslønn, sier Gjertsen Ebbesen.

Meglerne vil få 70 prosent av gjennomsnittlig provisjonslønn i 2019, hvor lønnen vil avregnes à konto.

Det vil være en øvre og nedre begrensning, men samtidig vil meglerne unngå å gå inn i det uvisse som følger med permitteringer.

– Men jeg ønsker ikke å utbrodere detaljene, sier hun.

Stabilt salg i mars

Ifølge Geving i NEF har aktivitetsnivået med kjøp og salg av eiendommer avtatt etter den 12. mars, dagen da myndighetene i stor grad «stengte» landet.

– Det er en stabil og uendret interesse for boligkjøp, sier han.

STABILT MARKED: Adm. direktør i NEF, Carl O. Geving. Foto: Eivind Yggeseth

Dette bekrefter konserndirektøren i OBOS.

– På tross av usikre tider og at vi opplever noe skepsis, er det fortsatt et velfungerende marked, sier Gjertsen Ebbesen.

Også salgstall for mars underbygger at eiendomsmarkedet ikke har gått i vranglås.

– Det er hittil i mars solgt like mange boliger som i fjor, og det med færre visninger, sier Gjertsen Ebbesen.

Hun legger til:

– Vi har også gjort tiltak på visning slik at de oppleves som trygge for alle som kommer. I tillegg har vi digitalvisninger på alle våre boliger som publiseres, som vi opplever at blir tatt godt imot i markedet.

Egenkapital på 45 milliarder

For OBOS er ikke som alle andre. Uten kravstore eiere som krever utbytte, er OBOS blitt en mastodont innenfor eiendom de seneste årene, og selskapet er en av Nordens største boligbyggelag og boligforvaltere.

Fjorårsresultatet på 3,7 milliarder før skatt har kjørt den bokførte egenkapitalen over 26 milliarder, mens den reelle egenkapitalen skal være over 45 milliarder.

«Resultatet gir et solid grunnlag for videre vekst, i tillegg til egenkapital som buffer mot markedsvariasjoner», sa konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS til Finansavisen i februar.

Denne bufferen får nå selskapets 55 eiendomsmeglere nyte godt av, og de får derfor lønnsordning ut 2020 samtidig som flere konkurrenter varsler massepermitteringer.