Tror på et minimalt boligprisfall

Fredag kommer fasiten på om coronakrisen har gitt store utslag i boligprisene. Neppe, tror meglerne selv. 

BOLIGPRISENE: Eiendomsmeglere tror ikke på store endringer i boligprisene, men selv får de stadig mindre å gjøre. Her fra Vålerenga i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen
Bolig
NULLVEKST I OSLO: Terje Buraas, adm. direktør DNB Eiendom. Foto: Are Haram

– Jeg tror Oslo vil ende på nullvekst, og at det blir svak nedgang i landet forøvrig. Mars er en sammensatt måned. Vi hadde all-time high de to første ukene etterfulgt av et bratt fall etter at Erna Solberg stengte Norge. Da så vi på hverandre og lurte på hva som egentlig skjer nå, men det tok seg opp igjen med god aktivitet mot slutten av måneden, sier adm. direktør i DNB Eiendom, Terje Buraas. 

Det er knyttet stor spenning til boligprisstatistikken som legges frem fredag og vi får svar på hvordan det har gått med boligmarkedet under coronakrisen. De strenge tiltakene fra regjeringen slo riktignok ikke ordentlig ut i boligmarkedet før i midten av måneden og dermed vil ikke statistikken være helt entydig. 

Onsdag kom boligprisstatistikken til OBOS, som på landsbasis viser en nedgang på 2,8 prosent fra februar til mars, og 2,0 prosent nedgang i Oslo. 

Forventet kraftigere støkk

For meglerkjedene har coronakrisen først og fremst gått utover volumet, altså oppdrag inn og antall salg. Privatmegleren er likevel overrasket over aktiviteten, og kan for sin del melde om 85 prosent normal volum.

FORVENTET KRAFTIGERE STØKK: Grethe W. Meier, adm. direktør i Privatmegleren. Foto: Iván Kverme

– Jeg trodde helt ærlig at coronautbruddet skulle gi boligmarkedet et kraftigere støkk. Jeg har aldri opplevd maken til det bråstoppet vi fikk, men i antall salg ligger vi bare 15 prosent under fjoråret i mars måned, sier adm. direktør i Privatmegleren Grethe W. Meier. 

– Hva tror du fasiten på boligprisstatistikken blir fredag? 

– Jeg tror vi vil se en nedgang på rundt 0,5 prosent. Vi ser ikke noe stor endring i pris i våre tall, med unntak av de dyreste boligene, hvor mange har gått under antydning, sier Meier. 

Gikk over prisantydning 

Coronakrisen ble først ordentlig merkbar i boligmarkedet fra 14. mars og utover. Stadig færre dro på visning og stadig færre ønsket å selge. I mars måned som helhet har meglerkjedene solgt mellom 10-20 prosent færre boliger enn samme måned i fjor, og noen har hatt opptil halverte salgstall den siste halvdelen av måneden. Eie Eiendomsmegling tror det er grunnen til at deres boliger i snitt gikk over prisantydning i «helvetesukene».

SOLGTE OVER PRISANTYDNING: Adm. direktør i Eie Eiendomsmegling, Hedda K. Ulvness. Foto: Iván Kverme

– Prisene holder seg overraskende bra og kan antakelig forklares i lavere volumer. Sammenligner vi solgtpris mot prisantydning, er prisen på Eies boliger solgt i perioden 14. til 31. mars blitt solgt 1,4 prosent over prisantydning, sier adm. direktør Hedda K. Ulvness.

– Hva tror du om boligprisstatistikken som legges frem fredag? 

– Basert på våre tall er det grunn til å tro at vi kun får et marginalt fall i boligprisene i mars. 

Økonomer spår prisfall

Flere økonomer spådde i Finansavisen i forrige uke at boligmarkedet kan falle kraftig hvis coronakrisen drar ut i tid. Fordi mange mister jobben og kjøpekraften blir svekket. Sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 var én av dem.

– Skrekken er at vi nå får en negativ spiral i boligmarkedet, slik vi har hatt en positiv spiral. Det er en fare for at boligprisene kan falle kraftig. Det kan bli en korreksjon som er preget av likviditet og frykt, der alle skal selge før de kjøper, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1. 

Sjeføkonom i Eika, Jan Ludvig Andreassen, tror på sin side på en prisnedgang på minst 10 prosent i inneværende år.

Permafrost 

TØFFE UKER: Adm. direktør i EiendomsMegler 1 Oslo og Akershus, Kent Victor Syverstad. Foto: Eiendomsmegler 1

For EiendomsMegler 1 Oslo og Akershus har de siste ukene vært tøffe. 

– Det har vært en permafrost-tilstand i boligmarkedet. De siste ukene har det vært en nedgang  på rundt 40 prosent i antall salg, og oppdragene blir færre og færre, sier adm. direktør, Kent Victor Syverstad. 

Han vil ikke spå hva utfallet blir fredag. 

– Men jeg tror det først og fremst er på volumsiden at vi ser større utslag nå, sier Syverstad. 

Grethe W. Meier i Privatmegleren tror i likhet med Eie Eiendomsmegling at volumfall er det som holder prisene oppe. 

– Tilbudssiden er lavere enn normalt og det gjør at prisene er stabile og jeg tror mer på et press fremover, med svært lav rente og endret boliglånsforskrift, sier Meier.