<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Aldri før opplevd en lignende påske i boligmarkedet

Aldri før har så mange forsøkt å selge boligen sin i en påskeferie. 

    Publisert 14. apr. 2020 kl. 20.08
    Oppdatert 16. apr. 2020 klokken 08.01
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 655 ord
    VISNINGSREKORD: Aldri før har det vært så mange visninger i en påske, men det legges ut færre nye boliger for salg. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg
    PÅSKEREKORD: Adm. direktør i Privatmegleren, Grethe W Meier. Foto: Tore Meek

    – Det har vært enormt med visninger. I påsken har vi hatt over 600 stykker, sier adm. direktør i Privatmegleren, Grethe W. Meier.

    Påsken 2020 ble ferien hvor alle måtte skrinlegge hytteturer og utenlandsturer på grunn av coronatiltakene, og flere valgte blant annet å gå på visninger istedenfor.

    – Det er den mest aktive påsken vi har hatt noen gang. Hyttemeglerne våre derimot, har hatt det fullstendig motsatt, der har det vært stillstand, sier Meier.

    Kraftig volumfall

    Alle meglerkjedene Finansavisen har tatt kontakt med, melder om en mangedobling i antallet visninger i påsken og flere salg enn i en normalpåske. Likevel er det liten grunn til å tro på noe stort taktskifte.

    Boligstatistikken fra Eiendom Norge for mars viste en nedgang i antallet salg på 14,6 prosent. Frem til 12. mars var boligmarkedet i en normalsituasjon, dermed er tallene for april ventet å bli mye verre.

    – Så langt i april har vi hatt en volumnedgang på 75 prosent, sier adm. direktør i EiendomsMegler 1 Oslo og Akershus, Kent Victor Syverstad.

    – På prissiden ser vi at de fleste boligene går på eller under prisantydning. Det er ingen som får akseptert skikkelige skambud, men vi ser flere eksempler på leiligheter til rundt 4 millioner som går 200-300.000 under antydning. Vi tror likevel ikke på noen sterk prisnedgang i april som sådan, legger han til.

    75 PROSENT NED: Kent Victor Syverstad, adm. direktør i EiendomsMegler 1 Oslo og Akershus. Foto: Eiendomsmegler1

    De totale salgstallene for påsken vil bli klart først på torsdag, men i virkedagene i påsken solgte Privatmegleren og EiendomsMegler 1 Oslo og Akershus rundt 30 prosent flere boliger enn i påsken i fjor.

    6 av 10 under prisantydning

    LIKT PÅSKESALG: Adm. direktør i Eie Eiendomsmegling, Hedda K. Ulvness. Foto: Iván Kverme

    Eie Eiendomsmegling har i skrivende stund solgt like mange boliger denne påsken som i påsken i fjor, til tross for at de har hatt tre ganger så mange visninger.

    – I påsken har vi hatt et snitt på tre personer pr. visning. Selv om det er noe lavere enn normalt, er vi fornøyd med at vi selger like mye som i fjor, sier adm. direktør Hedda K. Ulvness.

    Eie Eiendomsmegling har et avvik fra prisantydning på minus 1,5 prosent i snitt, men leiligheter isolert sett går 1 prosent over.

    – April kan bli noe svakere enn mars. Rekordaktivitet i påsken redder riktignok inn noe, sier Grethe W. Meier i Privatmegleren.

    I mars falt boligprisene med 1,4 prosent, og da var de 12 første dagene utenfor coronakrisen.

    I DNB Eiendom selges nå seks av ti boliger under prisantydning.

    – Vi har hatt nesten fire ganger så mange visninger som normalt i påsken. Jeg hadde faktisk ventet at enda flere boliger ble forsøkt solgt, sier adm. direktør Terje Buraas.

    UNDER PRISANTYDNING: Adm. direktør i DNB Eiendom, Terje Buraas. Foto: Are Haram

    – Mandag til onsdag i påskeuken solgte vi flere boliger enn i hele påsken i fjor. Det er ingen skambud, men noen får gode rabatter, og rundt 60 prosent av det vi selger går under prisantydning. Da er det mange som går tett under, sier han.

    Færre dropper inn

    FAKTISK INTERESSERTE: Adm. direktør i Krogsveen, Stian Kløfta. Foto: Krogsveen

    Siden coronakrisen brøt ut i mars har fellesvisninger så å si ikke eksistert. Nå må du booke time og komme til avtalt tid. Dermed blir det også lange visninger for meglerne.

    – Vi har gått fra drøyt 50 visninger i påsken i fjor til 200 visninger i påsken i år. Det har vært tre besøkende i snitt pr. visning. En naturlig konsekvens av at de som kommer har booket visningstid er at de faktisk er interessert i boligen. Vi har ikke slengere som bare kommer innom, sier adm. direktør i Krogsveen, Stian Kløfta.

    Og det samme merker DNB Eiendom.

    – Siden folk nå må melde seg opp til visning, er det ikke lenger folk som sveiper innom, men visninger med avtalte tidspunkter kan da vare i mange timer for en megler, sier Buraas.