Utleiemarkedet mot rekordhøyder

Finn.no og Hybel.no merker rekordstor interesse fra utleiere og leietagere.

LEIEMARKEDET VOKSER: Et usikkert boligmarkedet gjør at flere leier ut istedenfor å selge, eller leier istedenfor å kjøpe. Her fra Kirkeveien på Majorstuen. Foto: magnus rørvik skjølberg
Bolig

SVÆRT HØY INTERESSE FOR UTLEIE: Produktdirektør eiendom i FINN, Jørgen Hellestveit. Foto: FINN

– Interessen og trafikken har økt voldsomt de siste ukene, etter en periode hvor mange har vært i en usikker situasjon. Interessen for å leie ut og å leie er helt klart høy og kan indikere at det blir et svært effektivt leiemarked fremover, sier produktdirektør eiendom i FINN, Jørgen Hellestveit. 

Det er nå rundt 12.000 utleieboliger på Finn.no og i april har utleiesidene hatt flere innom enn noen gang, med over 1,2 millioner besøkende på en uke. 

– Det er et høyt volum av leieannonser og trafikken er økende, spesielt stor var den i uke 16. Det kan skyldes den usikre situasjonen hvor mange lurer på om de skal kjøpe eller selge. Vi ser også at flere søker på «korttidsleie» og det kan jo indikere at flere er usikre på veien fremover, sier Hellestveit. 

«Korttidsleie» er nå det 5. mest brukte søkeordet i «bolig til leie» hos Finn.no, med over 25.000 søk siden mars. 

Eiendomsmeglerkjedene som selger bolig, har på sin side merket et volumfall i april. Etter påske meldte Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus om et volumfall på hele 75 prosent. 

– Aldri opplevd lignende 

Selv om Finn.no er den desidert største aktøren på boligannonser, både hva gjelder salg og utleie, så merker også utfordreren Hybel.no mer trafikk. 

REKORDSTOR PÅGANG: Christian Rasmussen, daglig leder Hybel.no. Foto: Charlotte Wiig

– Vi har rekordtrafikk med over 130.000 flere besøk, sammenlignet med april ifjor. Det er 17 prosent flere utleieboliger ute og 10 prosent flere som registrerer seg på "ønskes leid"- siden, sier daglig leder Christian Rasmussen.

Hybel.no var allerede i vekst før coronakrisen, men merker nå en kjappere og kraftigere økning. 

– I april alene har vi hatt over 700.000 besøk på siden og vi har aldri opplevd en slik pågang før. Det er 25 prosent høyere trafikk enn ifjor. 230.000 er unike besøk, forteller Rasmussen. 

Hybel.no er lillebror, men større enn Finn.no  på «ønskes leid»-annonser. Både nasjonalt og i de største byene er det flere som bruker utfordreren til dette. I Oslo er det i skrivende stund 1079 slike annonser hos Hybel.no mot 249 hos Finn.no. Dette er som nevnt en vekst på 10 prosent fra samme tid ifjor. 

– Det at mange nå ikke vet om de skal kjøpe eller selge bolig, gjør at utleiemarkedet vokser. Det ser ut som det bare vil fortsette å vokse, sier Rasmussen. 

Avventende boligkjøpere er det spesielt i nyboligmarkedet. I Oslo har salget ifølge ECON Nye Boliger falt med 73 prosent under coronakrisen. 

Får kunder fra Airbnb

Det er imidlertid ikke alle utleiesider som merker rekordtrafikk om dagen. Airbnb sliter kraftig etter at mye av deres kundegrunnlag forsvinner, ettersom folk ikke lenger kan reise som før. I april skal selskapet ha hentet over 20 milliarder kroner fra sine investorer for å klare seg gjennom krisen, ifølge Bloomberg. At færre vil leie ut boligen der merker både Finn.no og Hybel.no. 

–  Vi får stadig flere utleiere fra Airbnb, da korttidsleiemarkedet har falt kraftig og utlendinger ikke lenger kommer til Norge, sier Rasmussen. 

Utleiemegleren er Norges største meglerforetak på utleie og forvaltning av boliger med 12.000 boliger i sin portefølje. De er eid 50 prosent av investeringsselskapet Fredensborg. Også de har kraftig pågang, men har ikke ferske tall klar før senere i mai.  

UTENLANDSSTUDENTER LEIER HJEMME: Vibecke Lyse Augdal, adm. direktør i Utleiemegleren. Foto: Utleiemegleren

– Vi har hatt stor pågang etter påske. Vi har mange henvendelser fra førstegangskjøpere som nå vil avvente å se hvordan boligprisene utvikler seg. Vi har også en del henvendelser fra de som sliter med å selge boligen sin og vurderer å leie ut,  sier Vibecke Lyse Augdal, adm. direktør i Utleiemegleren. 

Augdal forteller også at hjemvendte studenter i utlandet nå vil leie i Norge, i påvente av hva som skjer med utenlandsstudiene videre. 

– Vi har hatt mange henvendelser fra norske studenter som ikke reiser tilbake til studiene med det første, sier hun. 

finn.no
hybel.no
utleiemegleren
Nyheter
Bolig