– Folk tror prisene skal videre ned og vil selge på topp

– Det er nok flere som tror at prisene skal mer ned og nå vil selge på topp, sier Grethe W. Meier i Privatmegleren. 

NED: Eiedomsmeglerkjedene tror på videre prisfall i april, men ser samtidig et taktskifte i boligmarkedet.  Foto: Magnus Rørvik Skjølberg
Bolig

Onsdag 6. mai kommer prisstatistikken for april fra Eiendom Norge. Eiendomsmeglerkjedene tror på opptil 2,5 prosents prisfall i april, men ser samtidig et taktskifte i boligmarkedet.

– Det er vanskelig å spå, men jeg venter et fall i boligprisene på mellom 1,5 og 2,5 prosent. Det er likevel verdt å merke seg at leiligheter ser ut til å holde seg godt i pris. Hos oss går de i snitt 1 prosent over prisantydning, sier adm. direktør i Eie Eiendomsmegling, Hedda K. Ulvness.

Justerer ned prisantydninger

KAN BLI REKORDMANGE BOLIGER I MAI: Adm. direktør i Eie Eiendomsmegling, Hedda K. Ulvness. Foto: Iván Kverme

Hos meglerkjeden er det eneboliger som selger dårligst, de går i snitt 2 prosent under prisantydning. Eie Eiendomsmegling erkjenner at prisene også kan være satt ned i utgangspunktet. 

– Vi har justert ned flere prisantydninger etter markedet, men de fleste har hatt den «opprinnelige prisantydningen», sier Ulvness. 

Boligmarkedet som sådan skal sannsynligvis videre ned utover våren, det er de fleste skjønt enige om. Men nå ser eiendomsmeglere et skifte, i takt med at samfunnet åpnes mer og mer opp.

– Oppdragsinngangen har økt merkbart den siste uken. Fortsetter trenden, kan vi oppleve rekordhøye salgsvolumer i mai. Det er et tydelig taktskifte med økt interesse for boligene og flere som deltar i budrundene, forteller Ulvness.

Meglerkjeden solgte riktignok 19 prosent færre boliger i april i år, sammenlignet med samme måned ifjor. 

– Folk selge på topp 

Privatmegleren merker også at flere vil selge nå, og at aktiviteten tok seg godt opp da barnehagene åpnet. 

TROR PÅ ÅRSVEKST I 2020: Adm.direktør i Privatmegleren, Grethe W. Meier. Foto: Iván Kverme

– Jeg er mektig overrasket. Med tanke på at dette er den første fulle måneden med corona og vi har hatt påske, så er det en god måned. Vi har fått stadig flere salgsoppdrag etter at barnehager og skoler åpnet. Vi har fortsatt et par hundre færre oppdrag enn normalt, men det tilsvarer ikke mer enn 10 prosents nedgang fra ifjor, sier adm. direktør Grethe W. Meier. 

–Hvorfor vil flere selge nå? 

– Flere tror prisene skal mer ned og vil selge på topp. Noen tror også de kan oppnå en bedre pris fordi det er færre i markedet, sier Meier. 

Meglersjefen sier den største gruppen er de som må selge bolig av ulike grunner. Meier tror på videre prisfall utover våren, men at året som helhet kan gå i pluss. 

– I april tror jeg på en prisnedgang på mellom 1 og 1,5 prosent. Men utover høsten tror jeg markedet vil ta seg opp igjen og at vi kan få 0 til 2 prosents vekst i 2020, sier hun. 

Stillstand i nyboligmarkedet 

Selv om boligmarkedet nå har våknet mer til live, er det fortsatt mange objekter som går under prisantydning. Hos DNB Eiendom gjelder det seks av ti boliger i april. 

SEKS AV TI UNDER PRISANTYDNING: Adm. direktør i DNB Eiendom, Terje Buraas. Foto: Are Haram

– 60 prosent går under prisantydning. I mange tilfeller er det kun én budgiver, og da har prisen lett for å havne rett under prisantydningen. Gjerne 50.000 under, sier adm. direktør Terje Buraas.

 – Det er mindre avvik nå enn tidligere i april. Dette kan tyde på at vi man er flinke til å prise eiendommene riktig, men det kan også tyde på at prisfallet flater ut, fortsetter han. 

Salgsmessig ligger DNB Eiendom nær normalen med 10 prosent færre salg enn april ifjor. Antallet salgsoppdrag har derimot falt med 20 prosent.

Nyboligsalget fikk seg en alvorlig knekk for DNB Eiendom i april, med 80 prosents salgsnedgang i Oslo. Statistikk fra ECON Nye Boliger, viser et fall i nyboligsalget på 73 prosent i Oslo fra 12. mars til 20.april, men «kun» 44 prosent i landet for øvrig. 

– 6. mai får vi fasit på hvor mye boligprisene har falt. Hva tror du? 

– Det er vanskelig å si, men vi tror på en moderat nedgang på mellom 1 til 2 prosent, sier Buraas.  

Flatt eller svakt ned

Krogsveen kan også melde om stadig flere salgsoppdrag de seneste ukene. 

HISTORISK BRA PÅSKE: Adm. direktør i Krogsveen, Stian Kløfta. Foto: Krogsveen

– Påsken ble historisk bra, og annerledes fra tidligere år er at mye av den porteføljen som normalt skulle ut etter påsken, ble lagt ut før og i påsken. Det har gitt et boligmarkedet en mer attraktiv portefølje gjennom påsken og hele april, sier adm. direktør Stian Kløfta.

Han tror derfor prisene vil bevege seg lite i april. 

– Prisene har nok holdt seg mye bedre enn fryktet, og vi vil trolig se rundt 0 til minus 1 prosent i april. Kanskje litt svakere i Oslo, sier Kløfta. 

privatmegleren
dnb eiendom
krogsveen
eie eiendomsmegling
eiendom norge
Nyheter
Bolig