Vil selge Semb Hovedgård for 95 mill.

For tre måneder siden fikk Einar Nagell-Erichsen omdannet Semb Hovedgård til et AS. Nå  forsøker han å selge den – igjen. 

PRAKTEIENDOM: Einar Nagell-Erichsen kjøpte Semb Hovedgård i Borre i Horten kommune i 1997 for 35 millioner, og har i etterkant lagt inn 120 millioner. Nå prøver han å selge for 95 millioner. Foto: Jon Lundeby/Inviso
Bolig

Tre måneder etter at Einar Nagell-Erichsen fikk omgjort Semb Hovedgård til et aksjeselskap, vil han selge alle aksjene. Taksten på prakteiendommen er på 95 millioner kroner. Nagell-Erichsen kjøpte den for 35 millioner i 1997, og har i årene som fulgte investert 120 millioner. Driften av eiendommen går med store underskudd hvert år. Han har tatt ut verdier på 30 millioner i form av salg av tomteområder siden han overtok eiendommen.

Ville selge i 2011

Også i 2011 gjorde han et salgsfremstøt. Den gang vurderte eiendomsmegler Torbjørn Ek eiendommen til å ha en verdi på 160–170 millioner, men ingen nappet på. 

Nå legges prakteiendommen altså ut med en 45 prosent lavere takst.

Gården ligger i Borre i Horten kommune, og kommunestyret ga tommelen ned for en omdannelse til aksjeselskap. Da klagde Nagell-Erichsen ifølge lokalavisen Gjengangeren saken inn for fylkeskommunen, og i oktober 2018 skrev hans advokat Finn-Øyvind Langfeldt i klagen til fylkeskommunen at driften av gården er meget krevende økonomisk. Vedlikeholdet på bygningene er omfattende, og golfklubben, som lenge var en viktig inntektskilde, har mistet halvparten av medlemmene.

DYR I DRIFT: Semb Hovedgård gir et underskudd på mellom 1 og 2 millioner i året for Einar Nagell-Erichsen. Foto: Jon Lundeby/Inviso

Advokaten skrev at drift av skog, landbruk og golfbanen ikke gir inntekter, og at samlede inntekter ikke dekker driftsutgiftene.

«Som en illustrasjon på den krevende økonomiske situasjonen, har åtte ansatte ved golfbanen og stutteriet måttet slutte. I tillegg er arbeidsforholdet med vaktmesteren på gården avviklet», het det i brevet.

– Tung å drive 

– Det har gått ett år siden vi sendte søknaden, og jeg er glad for en positiv avgjørelse. Alle som kjenner gården, skjønner at den er tung å drive. Vi har cirka 8.000 kvadratmeter bygningsmasse som vi må vedlikeholde. Det gjør det helt nødvendig å tilføre Semb hovedgård midler til drift, sa Einar Nagell- Erichsen 7. mai, til lokalavisen Gjengangeren, etter at søknaden om å gjøre om til et AS ble godkjent.

Semb Hovedgård

Prakteiendom som ligger ved Borrevannet i Horten kommune.

Bygget i 1910, og har 1.800 mål tomt som inneholder park, et hesteanlegg med 50 stallbokser, 18-hulls golfbane, fire tennisbaner, og skog og landbruksarealer.

Hovedhuset er på 1.010 kvadratmeter, har åtte soverom og ble totaltrenovert i 1998 av Nagell-Erichsen.

Norsk Hydro-grunnleggeren Sam Eyde kjøpte eiendommen i 916, og gården har aner tilbake til 1400-tallet. En storbrann i 1908 ødela helt den gamle hovedbygningen, og arkitekt Herman Backer tegnet det nye.

Semb Hovedgård er landets første landbrukshøyskole, etablert av Jacob Sverdrup i 1825.

– Semb Hovedgård er ikke et alminnelig gårdsbruk, da åpner lovverket for å omdanne det til et aksjeselskap, sier landbruksrådgiver Ketil Koppang i Koppang Landbruksmegling Landkreditt Eiendom, som har fått salgsoppdraget.

Sønnene overtar ikke

Han forteller at tanken var at Nagell-Erichsens to sønner Eivind og Eyolf skulle gå inn i driften, men etter en samlet vurdering har de i stedet valgt å legge eiendommen ut for salg.

PRØVER IGJEN: Einar Nagell-Erichsen ville selge Semb Hovedgård også i 2011. Foto: Eirik Stenhaug/Norsk Rikstoto

Nagell-Erichsen har gjentatte ganger uttrykt frustrasjon overfor kommunepolitikere som ikke har latt ham få lov til å utvikle eiendommen. Han har søkt om å få fradele snaue 53 mål der mesteparten av eiendomsmassen ligger, og fått avslag, men han fikk tommelen opp for å skille ut 18 mål tomt for å bygge 28 leiligheter på Golftunet.

– Folk synes det har blitt så fint her. De vil ikke ha noen forandring, men Semb var en heller sliten eiendom da jeg kjøpte den. Det har skjedd store forandringer siden det var sjampinjongproduksjon her. Nå som jeg har lagt ned så mye tid og penger i golfbanen og driftsbygningene, så får jeg ikke handlingsrom for å utvikle eiendommen, sa Nagell-Erichsen til Gjengangeren i desember 2018.

– Omdannelsen til et aksjeselskap er ikke en spekulasjon i konsesjonsplikt, det vil jeg på sterkeste avvise. Dette gir økt økonomisk fleksibilitet, sier Koppang.

Etter omdannelsen gikk eierskapet fra Nagell-Erichsen personlig til hans private aksjeselskap Legan Forvaltning, som han eier 100 prosent.

Koppang tror en mulig kjøpergruppe kan være selskaper som vil legge hovedkontoret hit. Andre bruksområder kan være kurs- og konferansefasiliteter.

– IKKE KONSESJONSSPEKULASJON: Ketil Koppang, Koppang Landbruksmegling Landkreditt Eiendom. Foto: Koppang Landbruksmegling Landkreditt Eiendom

Schibsted-arven borte

Einar Chr. og hans søster Wibeke Nagell-Erichsen er arvinger Schibsted, og fikk rundt 500 millioner hver da selskapet ble børsnotert.

Han bygde blant annet et hotell på Kvitfjell som han måtte selge til investoren Bjørn Erik Borgen med store tap, og han tapte mye penger på cruiseprosjektet The World og konkursen i Sponsor-Service. Han ble i 2004 dømt for innsidehandel og havnet i store gjeldsproblemer.

Han kjøpte prakteiendommen Munkebakken på Fornebu for 40 millioner, og brukte omtrent like mye på å pusse opp. I 2003 la han den ut for salg for 175 millioner. Investor Arne Fredly slo til da Nagell-Erichsen aksepterte et bud på 90 millioner.

Nå vil han selge Semb Hovedgård til en pris langt under kostpris.

Einar Nagell-Erichsen ønsker ikke å kommentere salget.

semb hovedgård
einar nagell-erichsen
gårdsbruk
Nyheter
Bolig