Nyboligsalget gjør et byks

Men det er et stykke opp til normale nivåer.

OPPSVING: Salget av nye boliger tok seg opp i april-juni, men er godt under normalnivåer. Her fra et boligprosjekt på Vollebekk i regi av OBOS. Foto: Gard Setsaas
Bolig

Samfunnsøkonomisk Analyse har i dag sluppet en ny rapport om nyboligsalget i Norge (Econ Nye Boliger).

Denne viser at 2.270 nye boliger har blitt solgt i Norge de siste to månedene (april-juni), hele 38 prosent flere enn i forrige tomånedersperiode, men 23 prosent færre enn i samme periode i fjor.

Etter det svake nyboligsalg i mars og april, har mai og juni altså vist en tydelig økning i salget av nye boliger, men til et nivå som er lavere enn «normalt» på denne tiden av året.

Høyest takt i nord og øst

Salget siden april utgjør 12 prosent av boligene som har vært til salgs, tre prosentpoeng høyere enn i forrige tomånedersperiode, men fire prosentpoeng lavere enn i samme periode i fjor.

Nord-Norge og Østlandet har den høyeste salgstakten med 14 prosent. Videre følger Midt-Norge med 11 prosent, foran Vestlandet og Sørlandet – begge på 10 prosent.

Siden forrige rapport har det vært salgsstart for 2.261 nye boliger, med en salgstakt på 21 prosent. De solgte boligene i prosjekter med salgsstart utgjør også 21 prosent av de solgte boligene totalt denne perioden.

16.258 usolgte boliger

Ifølge rapporten er det nå 16.258 usolgte boliger, sammenlignet med 16.484 boliger i april.

«Nedgangen skyldes at 2.261 nye boliger har blitt lagt ut for salg siden siste telling, mens 2.265 har blitt solgt. Beholdningen av usolgte boliger påvirkes også av at enkelte boligprosjekter blir midlertidig stanset, kansellert eller lagt ut for salg igjen», skriver Samfunnsøkonomisk Analyse.

I snitt koster boligene 57.200 kroner per kvadratmeter, opp én prosent det siste året. Prisen er høyest på Østlandet med 64.400 kroner per kvadratmeter, mens Sørlandet ligger lavest med 46.500 kroner.

econ - nye boliger
nyboligsalg
samfunnsøkonomisk analyse
Nyheter
Bolig