OBOS' boligsalg ligger 40 prosent bak 2020-budsjettet

– Vi må være forberedt på at boligsalget ikke går slik de mest optimistiske tror, sier toppsjef Daniel K. Siraj, som går mot en milliardsmell i år.

TUNGT ÅR: – Vi kan jo vente oss en jobbkrise og vi må ikke tro at dette er over, sier konsernsjef i OBOS, Daniel K. Siraj.  Foto: Foto: Iván Kverme
Bolig

OBOS går mot et milliardtap ettersom boligbyggelaget ser ut til å bygge 1.000 færre boliger enn planlagt i 2020.

– OBOS ser for seg at man ved slutten av året kan ha nedbemannet inntil 200 personer i Norge og Sverige, hvorav hovedparten er i den svenske virksomheten, sier konsernsjef Daniel K. Siraj.

I tillegg er det innført ansettelsesstopp og de som slutter frivillig blir ikke erstattet.

Utsatte salgstarter

Coronaviruset har vært et skikkelig slag i trynet for det som vanligvis er landets største boligbygger, så spørs det om tallene holder til det i 2020.

– Vi har valgt å utsette flere salgstarter. Det gjelder flere hundre boliger på Vollebekk, Løren og Ulven i Oslo. Da det var som mørkest solgte vi ikke en eneste bolig, og da er det en fryktelig dårlig måte å selge boliger på, å legge ut prosjekter når ingen vil kjøpe, sier Siraj.

Nå lanserer imidlertid OBOS de utsatte prosjektene på løpende bånd.

– Det har vært et par gode uker nå, vi hadde en vellykket salgstart i Bergen for to uker siden, og vi er i gang med en salgstart på Løren og på Vollebekk i Oslo neste uke. Vi ser at konkurrenter har fått veldig positiv mottagelse på sine prosjekter og nå forventer vi å få det samme, sier Siraj.

Advarer mot optimisme

Selv om OBOS-sjefen er mer optimist enn tidligere, advarer han mot å tro at alt går så mye bedre.

– Vi kan jo vente oss en jobbkrise og vi må ikke tro at dette er over. Vi kaster ikke alle hemninger over bord, og tenker at alt går så meget bedre. Verden er usikker fremover og det er ingen som kan spå. Vi må fortsatt ha foten nærme bremsen og hånden nærme brekket, sier Siraj.

– Er det for mye fokus på det positive om dagen?

– Ja, du må jo lese tallene. Nyboligstatistikken viser at vi fortsatt er 20 prosent under fjoråret i mai/juni, som heller ikke var et sterkt år. Byggeaktiviten ligger an til å blir rekordlav. Vi må være forberedt på at det ikke går slik som de mest optimistiske tror, sier Siraj.

OBOS ligger 40 prosent under budsjettet i 2020.

Tapte budkamper

Det har ikke bare vært tungt på salgssiden, OBOS har også tapt kampen om attraktive eiendommer de gjerne skulle hatt kloa i. De la inn bud på NRK-tomten på Marienlyst, som gikk til Ferd, og de tapte kampen om Veidekkes eiendommer som nå er på hendene til Ivar Tollefsens Fredensborg og John Fredriksens Norwegian Property.

– You win some, you lose some. Vi har bydd det vi mener var rett på Marienlyst, og så er det av og til noen som byr mer, og det er greit. Jeg kan på prinsipielt grunnlag ikke kommentere hvorvidt vi deltok i en budrunde knyttet til Veidekke Eiendom. Som aksjonær i Veidekke kan jeg imidlertid si at OBOS er veldig fornøyd med det salget som ble gjort. Det var et strategisk riktig grep for Veidekke og skaper store aksjonærverdier.

OBOS har over 25 millioner aksjer i Veidekke som utgjør 18,6 prosent av aksjene i entreprenørkonsernet. De vil motta over en halv milliard kroner i ekstraordinært utbytte.

– Hva tenker du om prisingen av NRK-tomten og Veidekke-salget og at dere ikke har nådd opp?

– Alle gjør sine vurderinger. Hvilke vurderinger vi gjør kontra hva andre gjør skal ikke jeg spekulere i. Det er ikke et problem at vi ikke får kjøpt alle tomter i Norge, sier Siraj.

Bygger uten salg

Vanligvis starter ikke OBOS å bygge sine prosjekter før minst halvparten av boligene er solgt, nå har utbyggeren imidlertid valgt å starte bygging også der det ikke er solgt en eneste bolig.

– Vi gjør noen ekstraordinære grep for å få til byggestart. Vi ligger under 50 prosent forhåndssalg på flere av prosjektene våre, men vi velger byggestart likevel. Hadde vi ikke gjort det, ville det sett mye verre ut, sier konsernsjef i OBOS, Daniel K. Siraj.

Salgsgraden ligger på mellom 0 og 40 prosent og på Vollebekk i Oslo har de begynt bygging av 184 leiligheter før de har startet salget.

– OBOS har planer om å investere inntil 15 milliarder kroner i nye prosjekter og byggestarter på lave forhåndssalg de neste 2,5 årene, sier Siraj.

Noe av finansieringen står OBOS for selv og har ellers dialog med sine bankforbindelser.

Kan bli mindre kulturstøtte 

OBOS har som ambisjon å gi inntil 10 prosent av overskuddet til kultur, idrett, forskning og miljø. I 2019 leverte boligbyggelaget et resultat før skatt på 3,4 milliarder kroner. 156 millioner gikk til samfunnsbidrag, altså 4,5 prosent. 

Selskapet hadde en verdijustert egenkapital på enorme 45 milliarder kroner ved nyttår, og har ingen eiere som krever avkastning i form av utbytter. Målt mot den verdijusterte egenkapitalen deler OBOS ut midler på bare 0,3 prosent til idrett og kultur.

– Vi opprettholder budsjettert nivå på 180 millioner kroner for 2020 da dette relaterer seg til overskuddet vi fikk i 2019. Så får vi se hva styret går for i 2021, sier Siraj.

– Vil det bli lavere som følge av coronapandemien?

– Vi får se når dette året er omme, det kan bli lavere for 2021, men det skal fortsatt bli et raust bidrag til samfunnet rundt oss, men hvor stort det er vet vi ikke enda.

– Er det vanskelig å prioritere slike bidrag når dere selv kutter stillinger?

– Det har vært en vanskelig avveining når du har vært nødt til å redusere bemanning. Men vi må opprettholde våre forpliktelser også eksternt, sier Siraj.

obos
nyboligsalg
Nyheter
Bolig