Dette er Norges tøffeste studentbyer for boligkjøpere

Ikke overraskende er Oslo det tøffeste markedet for studenter som vil kjøpe bolig. Nordens Paris følger hakk i hæl.

KAMP: Skal du inn på boligmarkedet i hovedstaden, er du nødt til å belage deg på betydelig konkurranse. Her fra Oslo sentrum. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg
Bolig

– Oslo og Tromsø skiller seg klart ut hvis vi ser på hvor mange leiligheter som er tilgjengelig for salg i markedet, sier Terje Buraas, adm. direktør i DNB Eiendom.

Sen-juli er høysesong for ivrige, ferske studenter på boligjakt i storbyene. I forrige uke kom svaret om opptaksplass på høyskoler og universiteter fra Samordna opptak.

For enkelte ble drømmestudiet satt på vent, mens andre fikk grønt lys og måtte øyeblikkelig lete etter et sted å bo.

– Vi opplever at det er flere studenter som er på utkikk etter å kjøpe bolig i år som følge av det lave rentenivået. Den samlede etterspørselen er mye høyere enn normalt for mindre leiligheter, sier Grethe Wittenberg Meier, adm. direktør i PrivatMegleren.

Store forskjeller

Det er imidlertid store variasjoner mellom studentbyene for de som ønsker å kjøpe egen leilighet til studietiden.

TØFT MARKED: Terje Buraas, adm. direktør for DNB Eiendom. Foto: Are Haram

Ifølge statistikk fra DNB Eiendom er 140 leiligheter med en totalpris på inntil 3 millioner kroner tilgjengelig i Oslo-markedet. Det er betydelig lavere enn det normale nivået på rundt 200 til 300 leiligheter, ifølge Buraas.

I Tromsø er tilbudet enda mindre, med totalt 66 leiligheter ute til salgs. I Bergen og Trondheim er det henholdsvis 360 og 400 leiligheter ute på markedet.

Tromsø har i flere år slitt med at studenter står uten bolig ved studiestart. I fjor sto 1.500 studenter i boligkø hos Norges Arktiske Studentsamskipnad.

– Oslo har historisk sett alltid vært et utfordrende marked for førstegangskjøpere, og det kommer nok alltid til å være vanskelig. I Tromsø er naturligvis boligmarkedet betydelig mindre, noe som bidrar til å presse prisene opp, forteller Buraas.

Meier trekker frem stor konkurranse med andre aktører som den viktigste årsaken til prisforskjellene.

HØY ETTERSPØRSEL: Grethe Wittenberg Meier, adm. direktør i Privatmegleren. Foto: Tore Meek

– Vi opplever at Oslo-markedet er der det er flest investorer, i tillegg til at Oslo kommune har vært en aktiv kjøper av småleiligheter. Dette har bidratt til å dra opp prisene, og dermed gjort markedet enda vanskeligere for førstegangskjøpere, sier Privatmegler-sjefen.

Følger historisk trend

Hun peker videre på at prisutviklingen i Bergen og Trondheim har holdt seg relativt flat de seneste årene, mens Tromsø har sett økte kvadratmeterpriser.

Sykepleierindeksen, utarbeidet av Eiendomsverdi, viser at årets trend er helt i tråd med den historiske utviklingen i boligmarkedet. 

Indeksen måler hvor stor andel boliger en singel sykepleier har råd til å kjøpe.

I 2015 hadde en sykepleier råd til 16 av 100 boliger lagt ut for salg i Oslo, mens i 2019 var tallet krympet til tre av 100 salgsobjekter.


Bergen og Trondheim har på den andre siden hatt en positiv utvikling de seneste årene, primært drevet av at økningen i boligbudsjettet har vokst mer enn enn boligprisveksten.

Eie eller leie?

Å eie versus å leie er lenge vært en sagnomsust debatt i Norges studentmiljøer.

Selv om majoriteten av studenter i dag starter studietiden enten alene eller i et kollektiv med andre studenter, er det en betydelig andel av studenter som velger å kjøpe egen bolig når de flytter hjemmefra.

Meier er imidlertid helt sikker i sin sak: skal du studere, skal du eie.

– Hvis man kjøper en leilighet til fem millioner kroner med en rente på 1,5 prosent, betaler man årlig 75.000 i rentekostnader. Etter skatteeffekter blir den årlige kostnaden på nærmere 60.000 kroner, og da sitter man igjen med å betale 5.000 kroner i måneden, sier Meier, før hun legger til:

– Selvfølgelig er det usikkerhet knyttet til prisutviklingen på boligen, men man får veldig mye mer for pengene i dag av å eie bolig.

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen, har på sin side lenge argumentert for at leie er bedre enn å eie. 

Det begrunner han med at unge mennesker bør konsentrere seg om viktigere ting under studieløpet.

– I det store og det hele så bør unge mennesker leie for å konsentrere seg om det som er viktig i studietiden. Da snakker jeg om human kapital, altså det å lære seg ting, i tillegg til nettverksbygging, sier Andreassen.

BRA Å LEIE: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen. Foto: Iván Kverme

– Veldig mange av vennene man har for livet, og som gir deg suksess senere i livet, er venner man møtte på studiet, sier han.

I tillegg trekker Andreassen frem at det er veldig lett å undervurdere hvor store transaksjons- og oppussingskostnadene det er ved å eie.

– Grunnen til at det ser så forlokkende ut å eie i stedet for å leie, er fordi man ofte ikke regner inn transaksjons- og langsiktige oppussingskostnader. Hvis du skal eie, må du ha en langsiktig horisont, helst fem–seks år. Hvis ikke blir kostnadene høye, mener han.

Oslo
eiendom
bolig
leie bolig
boligkjøp
tromsø
dnb eiendom
terje buraas
privatmegleren
grethe meier
bergen
trondheim
Nyheter
Bolig