Boligmarkedet var hett i juli, men nå melder meglere om færre på visning og roligere budrunder

– Folk er blitt redd for å kjøpe bolig, sier Oslo-megler. Hun melder om færre på visning og roligere budrunder.

ROLIGERE AUGUST: Vanligvis er august den heteste måneden å selge bolig i. Foreløpig melder meglere om en kjøligere måned enn normalt.  Foto: Magnus Rørvik Skjølberg
Bolig

Boligmarkedet har siden april overrasket økonomer og meglere med uvanlig prisutvikling og rekordsalg. Siden nyttår har boligprisene steget med 6,7 prosent, og 2020 ligger an til å slå rekordåret 2019 i antall salg. Men august kan se ut til å bli en svakere måned enn det som er normalt. 

SKEPTISKE BOLIGKJØPERE: Caroline S. Stensrød, daglig leder i Krogsveen på Sagene i Oslo. Foto: Krogsveen

– Folk har en oppfatning av at boligmarkedet er hett, og det var det forsåvidt i juli, men slik er det ikke lenger, sier daglig leder i Krogsveen avd. Sagene, Caroline S. Stensrød. 

Hun tror overskrifter i media har skremt boligkjøperne. 

–Nettopp det at det er skrevet mye om hvor bra boligmarkedet har gått, har gjort at flere nå er blitt redd for å kjøpe og heller vil vente til oktober/november. Det får vi tilbakemeldinger på, sier Stensrød. 

– Færre på visning 

August er vanligvis en av de beste månedene å selge bolig i. Mange ser etter et nytt sted å bo, over 100.000 personer har fått tilbud om studieplass, og en rekke førstegangskjøpere er dermed ute i markedet. I år startet imidlertid augustsalget tidligere enn normalt, og det ble solgt 45 prosent flere boliger i juli 2020 enn i juli 2019. 

Prisveksten var også uvanlig sterk til juli å være.

– Det betyr ikke at kjøperne er borte, men at etterspørselen muligens er noe lavere enn hva den vanligvis er når «augustslippet» starter. Dette er på ingen måte nødvendigvis tilfellet, at markedet vil roe seg utover høsten, men det er nok en del som ønsker å avvente. 

 –Det var mange på visninger i juli, nå er det langt færre, sier Stensrød.

– Hvor mange færre er på visning?

– Jeg er fornøyd hvis jeg får 15 på visning, nå er vi på sånn seks til åtte per visning av små leiligheter. Nylig hadde vi en visning hvor kun to dukket opp. Det er et klart skifte fra i juli, sier hun.  

– Det er litt rart at det er slik, for tilbudet er lavere enn normalt, men jeg tror det er mye psykologi og at flere vil vente med å kjøpe til det roer seg. Det var også flere budgivere og villere budkamper i juli, nå ser vi mer forhandlinger og én til tre budgivere, fortsetter Stensrød. 

–Flere usolgte boliger 

Avdelingssjefen i Krogsveen trekker også frem at der er mange boliger som ikke blir solgt og at det kan påvirke høstens boligmarked. 

– Det ligger en del usolgte boliger på Finn.no og flere som er trukket fra markedet. Disse blir ikke plukket opp av statistikken, sier Stensrød.

– Mener du boligmarkedet underliggende går dårligere? 

– Nei, men de usolgte leilighetene skal kanskje ned i pris og vil slå ut i statistikken senere. Det snakkes mye om det i bransjen nå. Vi så jo prisnedgangen i 2017 lenge før det slo ut prisstatistikken. Det som ikke blir solgt får lite oppmerksomhet. 

– Folk er hausset opp av juli, men markedet er ikke så brennhett som man kanskje får et bilde av, sier Stensrød. 

I juli steg boligprisene med 0,4 prosent nominelt og 0,9 prosent sesongkorrigert. Vanlig er boligprisene flate eller fallende denne måneden. 

– Mindre kaos 

Stensrød mener boligmarkedet er mer balansert nå enn det som har vært tilfellet i sommer, men tror flere potensielle kjøpere har beveget seg opp på det berømmelige gjerdet. 

– Det er ikke kjøpers marked, men ikke selgers heller. Vi ble litt vel godt vant i juli, og nå har nok kjøpere blitt skremt av det kaoset som var da. Det er ikke lenger budrunder som skyter av gårde med flere hundre tusen kroner over takst. 

– Stort sett går nå boligene til antydning, mens dyrere objekter kanskje kan gå litt under, sier eiendomsmegleren.

FÆRRE PÅ LISTE: Bjørnar Hagerup Nilssen i Notar Eiendomsmegler. Foto: Notar

Og flere meglere melder om det samme. 

– Det er noe varierende nå. Det er ikke like mye respons på de mindre boligene vi legger ut for salg, i forhold til tilsvarende boliger som vi la ut for to uker siden. Det er kan også være færre på visning, sier Bjørnar Hagerup Nilssen i Notar Eiendomsmegler i Oslo. 

– Hvor mange færre interessenter er det? 

– Det er ikke lenger gitt at man får 30 personer på liste, men kanskje 10–12. Vi ser også at det er en del førstegangskjøpere som streifer mer – vi vil jo ha kvalitetskjøperne som er interesserte i akkurat den boligen, sier Nilssen.

Juli var såpass sterk at jeg ikke tror august blir det samme. Jeg tror det blir flat til svak utvikling
Hedda K. Ulvness, Eie Eiendomsmegling

– Det at mange bestemmer seg for å selge gjør jo også at markedet blir påvirket. Det jevner seg mer ut med interessenter og etterspørselen etter boliger går ned, fortsetter han. 

– Svakere august 

Adm. direktør i Eie Eiendomsmegling, Hedda K Ulvness, sier hun ikke har merket mindre interesse, men peker også på at mange vil selge akkurat nå. 

TROR PÅ ØKNING: Hedda K. Ulvness, adm. direktør i Eie Eiendomsmegling. Foto: Iván Kverme

– Jeg opplever at det er høy interesse for de små leilighetene. Det er litt stille før stormen nå, men det kommer til å øke. Det kommer også flere og flere boliger ut på Finn.no. Mandag denne uken var det 1.700 flere boliger enn mandagen uken før. Det påvirker jo, men vi er først og fremst opptatt av at de som kommer på visning er interesserte, sier Ulvness. 

– Hva betyr det for august at juli gikk så bra? 

– Juli var såpass sterk at jeg ikke tror august blir det samme. Jeg tror det blir flat til svak utvikling, sier Ulvness. 

boligmarkedet
boligpriser
boligprisene
eie eiendomsmegling
notar
krogsveen
breaking
Nyheter
Bolig