– Nesten alle boliger over 20 millioner går under prisantydning

Aldri før har så mange dyre boliger blitt solgt og det er oftest kjøperen som vinner når prisen er over 20 millioner. 

UNDER ANTYDNING: Isabelle Ringnes og samboeren solgte denne villaen på Ormøya i Oslo for 16,95 millioner tidligere denne måneden. Det var 850.000 under prisantydning og 225.000 under prisen de ga i 2019. Foto: Privatmegleren
Bolig

– I all hovedsak har boliger over 20 millioner gått under prisantydning. Det selges kun ca. 1.000 boliger over 15 millioner kroner i året. Det er derfor vanskelig å sette «markedspris» i dette segmentet og man velger oftest den prisen selger er villig til å selge for, sier adm. direktør i Privatmegleren, Grethe W. Meier.

– VANSKELIG PRISSETTING: Adm. direktør i Privatmegleren, Grethe W. Meier. Foto: Iván Kverme

Privatmegleren har solgt 216 boliger og fritidsboliger over 15 millioner kroner så langt i 2020, mot 155 på samme tid ifjor. Det utgjør en vekst på rett i underkant av 40 prosent og er ny rekord for meglerkjeden. 

134 av boligene er solgt for mellom 15 og 20 millioner, 53 mellom 20 og 30 millioner og 29 over 30 millioner kroner. 

Høyere avvik 

203 av de solgte boligene over 15 millioner hadde prisantydning hos Privatmegleren. Av disse gikk 98 under prisen som var satt, og i all hovedsak gjelder det objektene over 20 millioner.   

– Det er færre interessenter i dette prissegmentet, slik at det ofte kun er én budgiver, sier Meier. 

Hun er ikke overrasket over at kjeden selger ca 40 prosent flere «luksusboliger». 

– Det er ikke revolusjonerende at dette markedet går bra, når renten er så lav, men nå er vi langt over der vi var på samme tid i 2019, som også var rekordår for dyre boliger, sier Meier. 

– Dette kan også handle om at folk er redd for at arveavgiften skal gjeninnføres, så arveoppgjøret fremskyndes og pengene puttes i eiendom, fortsetter hun.

Isabelle Ringnes

En kjent arving som nettopp satt mange millioner i eiendom, er Isabelle Ringnes, datteren til eiendomsinvestor Christian Ringnes. I fjor kjøpte Isabelle og samboeren en villa på Ormøya i Oslo til 17,2 millioner. Tidligere i august solgte de, med en prislapp på 17,8 millioner. 

Men det ble med én budgiver og salgssum på 16,95 millioner, 850.000 under prisantydningen.  

SOLGTE MED TAP: Gründer Isabelle Ringnes. Foto: Siv Dolmen

– Vi er litt skuffet. Vi håpte på en litt høyere pris, men det var vanskelig når det bare var én som bød, sa samboeren Bjørn Erik Ihlen.

Samboerparet er ikke alene om å ha fått mindre enn ønsket for sin villa på Ormøya. Flere hus her er fredet og det er generelt vanskelig å gjøre større endringer. Ringnes fikk blant annet ikke etablere en garasje på eiendommen sin. I februar solgte XXL-gründer, Øivind Tidemandsen, sin villa på øya til 21,15 millioner, nesten 13 millioner mindre enn han forsøkte å selge for høsten 2018. 

Større avvik

I Oslo viser tall fra eiendomsverdi at boliger over 15 millioner har gått 4 prosent over prisantydning i snitt de seneste ukene. Det er mest rift om boligene mellom 15 til 20 millioner. 

– 15 millioner er jo egentlig det gamle 10-millioner. Stadig flere har råd til å betjene et slikt lån og i denne prisklassen selges det mange familieboliger, forteller Meier. 

Det gode salget av dyre boliger er ikke Privatmegleren alene om. Sem & Johnsen Eiendomsmegling har så langt i år solgt 20 prosent flere boliger over 15 millioner. Fra 111 ifjor til 133 i år. 

MER LÅN: Daglig leder og partner i Sem & Johnsen Eiendomsmegling, Christoffer Askjer. Foto: Håkon Løtveit

– Det er litt spesielt, sett i lys av at vi er midt i en pandemi, men vi ser at de som kjøper i denne prisklassen ikke er bekymret for jobbene sine, de har mye kapital og nyter godt av lav rente, sier partner og daglig leder i Sem & Johnsen Eiendomsmegling, Christoffer Askjer. 

Han understreker at aktiviteten var fraværende i begynnelsen av krisen, men at det har vært en forskyvning av volum til senere i vår og i sommer. Askjers inntrykk er at det ikke går mye under antydning i deres portefølje.  

– Generelt ser vi at folk er mer villig til å ta opp mer lån, så mye de kan. 

Rekord 

2019 var et rekordår for antall solgte boliger i Norge, så også i de høyere prisklassene. Nå ser 2020 ut til å bli et nytt rekordår. Også Nordvik Eiendomsmegling merker mer trøkk. 

RASK OMSETNING: Adm. direktør i Nordvik, Martin Anmarkrud Kiligitto. Foto: Nordvik

– Vi har en økning på 28 prosent på salget av boliger over 15 millioner. Vi ser at dyre boliger nå går veldig raskt unna, i prisklassen 20–30 millioner tar det i snitt 24 dager å selge, forteller adm. direktør Martin Anmarkrud Kiligitto. 

Så langt i år har meglerkjeden solgt 78 boliger over 15 millioner, 23 av disse over 20 millioner kroner. Halvparten av boligene mellom 20–30 millioner har gått under prisantydning, mens to av tre boliger over 30 millioner gjør det samme. Fra 15–20 millioner går åtte av ti over antydning, ifølge meglerkjeden.