<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Betaler 108.000 meteren for kommunale boliger på Frogner

– Feil bruk av penger midt i coronakrisen, sier oslopolitiker. 

    Publisert 10. sep. 2020 kl. 20.23
    Oppdatert 13. sep. 2020 klokken 22.48
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 662 ord
    DYRT OPPUSSINGSOBJEKT: Her i Munkedamsveien 82 B skal Oslo kommune bruke 21,2 millioner på oppussing etter allerde ha å ha brukt 53,5 millioner på 13 leiligheter.  Foto: Privatmegleren

    Byrådet i Oslo innstiller nå på et kjøp av en funkisgård på Frogner til 53,5 millioner kroner. I utgangspunktet en god pris til området å være. 

    KRITISK: Bystyrerepresentant for Folkeaksjonen Nei til mer bompenger, Bjørn Revil. Foto: Pressefoto

    – Men bygården skal pusses opp for 21,2 millioner og kvadratmeterprisen blir 108.000, sier bystyrerepresentant Bjørn Revil (FNB).  

    Totalsummen bli dermed 74,7 millioner før bygården kan tas i bruk. En pris som er 40 prosent høyere enn kjøpesummen. De 13 leilighetene får da en snittpris på 5,75 millioner kroner. Leilighetene er mellom 39 til 62 kvadratmeter.

    Revil mener prioriteringen er gal på så mange måter. 

    – For det første står det over 600 tomme kommunale boliger i Oslo som byrådet burde konsentrere seg om først og for det andre sliter nå mange i Oslo kommune. Skolene sliter, næringslivet sliter, og da mener vi det er helt feil å prioritere kommunale boliger i denne prisklassen, sier Revil. 

    Det er helt fint at man kjøper kommunale boliger litt spredt, men de trenger vel ikke ligge kloss opp i Aker Brygge med en kvadratmeterpris på 108.000 kroner
    Bjørn Revil, Folkeaksjonen Nei til mer bompenger

    Funkisgård 

    I slutten av mars fikk Boligbygg aksept på sitt bud på 53,5 millioner. Prisantydningen var i utgangspunktet 62,5 millioner.

    – Jeg synes det uansett er ganske friskt. Munkedamsveien kommer med oppussingskostnader som foreløpig er estimert til 33.000 kroner kvadratmeteren, så det er temmelig mye oppussing i tillegg. Da synes jeg det er rart taksten er så høy. Kommunen har altså godt med penger, men først og fremst til egne prosjekter, sier Revil. 

    – Er det så galt å satse på kommunale boliger ulike steder i byen? 

    – Det er unødvendig å kjøpe boliger når man samtidig sier det er en økonomisk krise i Oslo og man allerede har over 600 tomme boliger. Det er helt fint at man kjøper kommunale boliger litt spredt, men de trenger vel ikke ligge kloss opp i Aker Brygge med en kvadratmeterpris på 108.000 kroner, sier Revil. 

    Finansavisen omtalte tidligere i år at Oslo kommune betalte 83 millioner for å utvide skolegården på Bolteløkka skole med 577 kvadratmeter. Også dette stemte FNB i mot. 

    – Vi mener det har vært flere gale prioriteringer i år og spesielt fordi det er coronakrise. 

    Vil fjerne bompenger 

    Selv representerer Bjørn Revil Folkeaksjonen Nei til mer bompenger. 

    – Noen vil mene at det også er helt feil å fjerne bompenger nå, de bidrar også mye til kommunen? 

    – Nå har det jo vist seg at bare 2 prosent går til vei, men mye annet rart som å fjerne parkeringsplasser. 

    – Det er likefullt penger som forsvinner ut fra kommunekassen og eventuelt kunne vært omdisponert istedenfor og fjernes? 

     – Vi mener at det bompengene går til er unødvendige utgifter som uansett ikke burde være der. og det kan ikke sammenlignes med kjøp av dyre kommunale boliger som er mer ideologi, sier Revil.  

    –Trenger også dyre boliger 

    Byråd for næring og eierskap i Oslo kommune, Victoria Marie Evensen (AP). forsvarer at Oslo også skal kjøpe de dyre boligene til kommunale boliger. 

    KJØPER DYRT: Byråd for næring og eierskap i Oslo kommune, Victoria Marie Evensen (AP) Foto: Håkon Løtveit

    – Det er behov for kommunale boliger i alle Oslos bydeler, også i de med høy kvadratmeterpris. Bydel Frogner har behov for flere kommunale boliger enn det de har i dag og er positive til kjøpet, sier Evensen. 

    Skal det ikke være en «makspris» på kommunale boliger?

    – Nei, jeg mener det er unaturlig å ha en makspris, men det må gjøres en samlet vurdering av markedspris, bydelens behov og at det er leiligheter som egner seg for utleie og kan forvaltes på en god måte, både økonomisk og med tanke på beboerne.

    Evensen sier det ikke stemmer at det de står flere hundre kommunale boliger tomme. 

    – Påstanden til representanten om at det står over 600 tomme leiligheter ledige i Boligbyggs portefølje er allerede tilbakevist klart og tydelig flere ganger. I all hovedsak står boliger bare tomme i en kort periode i forbindelse med at boligene settes i stand ved beboerskifter, sier Evensen.