Instagram-kjendis tapte på boligflipping – røde tall for Arnhoff-familien

Andreas Arnhoff lever det glade liv med luksusbiler og Rolex-klokker på Instagram, men forretningen er det verre med. Norwegian Ground tapte 7,8 millioner kroner i fjor.

Publisert 16. sep. 2020 kl. 20.41
Oppdatert 18. sep. 2020 klokken 10.33
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 799 ord
HØY CHAMPAGNEFØRING: I'm developing and selling homes in Oslo and the suburbs like it was back in the "golden years", skriver Andreas Arnhoff på Instagram. Virkeligheten er litt mer blass. Foto: Iván Kverme

På Instagram har kontoen «arnhoff» opparbeidet seg 91.600 følgere. Nesten daglig får de oppdateringer fra Oslo-mannen Andreas Arnhoff, som flasher kostbare klokker mens han durer rundt i en Bentley, Audi eller Porsche, om han ikke er på landstedet eller i sin penthouseleilighet på Aker Brygge.

«I'm developing and selling homes in Oslo and the suburbs like it was back in the "golden years" 2016 etc.. covid market? Who dis!? I guess good products always have a buyer», skriver han i et av innleggene, fotografert på Frogner-restauranten Michaels.

Underskudd og utvanning

Men i det virkelige liv hos Brønnøysundregistrene er stemningen en annen. Boligutviklingsselskapet Norwegian Ground, som eies av faren Rune Andreas Arnhoff, Ole Saxegaard Andreassen, ham selv og broren Christian Arnhoff, tapte 7,8 millioner kroner i fjor.

Norwegian Ground

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter6,710,9
Driftsresultat−6,0−4,7
Resultat før skatt−7,67,2
Årsresultat−7,64,5
  • Boligutvikler som opererer i Oslo og østlandsområdet.
  • Eies (gjennom investeringsselskaper) av Rune Andreas Arnhoff (90 %), Andreas Arnhoff (4 %), Ole Saxegaard Andreassen (4 %) og Christian Arnhoff (1,7 %).
  • Med stor suksess bygget Rune Andreas Arnhoff opp Relekta-Gruppen, som leverer industri- og vedlikeholdsprodukter. Dette selskapet ble i 2015 solgt til svenske og børsnoterte Indutrade.
  • Sønnen Andreas er eiendomssjef i Norwegian Ground, men er mest kjent for sin tilstedeværelse på Instagram, der han har over 91.000 følgere. Profilen «arnhoff» omhandler for det meste sportsbiler og luksusliv.

Pengesluket var såpass dypt at majoritetsaksjonær RA Service (Rune Andreas Arnhoff) igjen måtte sprøyte inn frisk egenkapital – 15 millioner kroner denne gangen. Dermed har farens eierandel krøpet opp i 90 prosent.

Andreas Arnhoff, som har tittelen eiendomssjef, er nå nede i en eierandel på 4 prosent, mens broren Christian har fått sin andel redusert til 1,7 prosent.

Også et par av bilene som hyppig figurerer på Instagram er kraftig belånt. 

En 1995-modell Porsche 911 som er registrert på Andreas Arnhoffs Yard Holding er pantsatt for 504.000 kroner, mens en privatregistrert Audi RS6 fra 2015 står oppført med et salgspant på 1.225.000 kroner.

– Oppbyggingsfase

Arnhoff ønsker ikke å gi noen kommentarer i denne saken, men henviser til daglig leder i Norwegian Ground, Frands Preben Frandsen.

– 2019 er preget av at det ikke ble realisert større prosjekter – i motsetning til i 2018, som gikk med et godt overskudd. Vi er fortsatt et ungt og relativt lite eiendomsselskap, sier han.

Vi er i en oppbyggingsfase, og forventet ikke store resultater hverken for 2019 eller 2020
Frands Preben Frandsen, Norwegian Ground

Selskapet har et akkumulert tap på 11,8 millioner kroner de fire siste årene, på tross av et overskudd på 4,7 millioner etter skatt i 2018. På samme tid har boligprisene i og rundt Oslo skutt til værs.

– Det virker rart at dere ikke tjener penger når markedet er så bra?

– Det er lønnsomhet i prosjektene våre, men vi er fortsatt i en oppbyggingsfase og forventet derfor ikke store resultater hverken for 2019 eller 2020, som vi varslet i fjor. Vi har en tidshorisont der prosjektene skal lanseres i 2021 og 2022. Porteføljen vil på sikt sikre en jevnere kontantstrøm, sier Frandsen.

Måtte leie ut på Frogner

Finansavisen har flere ganger omtalt et flippeforsøk i Frogner-strøket Gimle i Oslo, der Norwegian Ground ikke greide å selge en leilighet på 283 kvadratmeter i Thomas Heftyes gate på tross av et priskutt på 9,5 millioner kroner.

– Ingen vil være den siste idioten inn, sa eiendomsmegler Torbjørn Ek til Finansavisen for ganske nøyaktig ett år siden.

Han var engasjert for å selge leiligheten, men fikk ikke napp med en prisantydning på 32,5 millioner kroner. Leiligheten, som lå i første etasje, var kjøpt for 19 millioner i 2015, og deretter totalrenovert.

– Jeg anslår totalprisen til godt over 30 millioner, sa Ek den gangen.

Leiligheten er nå utleid.

BLE IKKE SOLGT: Her fra badet i den svært påkostede leiligheten i Thomas Heftyes gate 34. Flere salgsforsøk strandet, selv etter betydelige priskutt. Foto: Advokat Ek

– Den har vi fortsatt i porteføljen. Vi kaller det ikke en flipp, for det er en fantastisk leilighet som vi har bygget opp helt på nytt. Det vi først og fremst forbinder med flipping er å ikke gjøre større endringer, og så selge videre, sier Frandsen.

Også et annet flippeforsøk havnet i Finansavisen i fjor, da Arnhoff slet med å selge en enebolig på Grefsenkollen for 14,9 millioner kroner. Eiendommen ble kjøpt privat for 10,5 millioner to år tidligere.

Kapitalen tappes

Ifølge hjemmesiden har Norwegian Ground 202 boliger under utvikling fra Moss i sør til Lillehammer i nord.

«Selskapet er privateid, kapitalsterkt og med et langsiktig perspektiv», heter det.

Hovedaksjonæren RA Service, som er 100 prosent eid av faren Rune Andreas Arnhoff, hadde heller ikke noe jubelår i fjor, med et tap på 14,9 millioner kroner. 

De to seneste årene er egenkapitalen redusert fra 185,5 til 124,0 millioner. 

Balansen er likevel solid, med en gjeld på 81,7 millioner ved årsskiftet.

– RA Service skjøt inn 15 millioner i egenkapital i fjor. Trengs det mer?

– Vi vurderer det fortløpende, men foreløpig er det tilstrekkelig. Vi satser langsiktig på eiendomsutvikling, sier Frandsen.