Sjeføkonom advarer: – Altfor mange låner for mye

Finanstilsynets boliglånsundersøkelse viser at gjeldsgraden øker i Norge. Både unge og eldre låner mye mer enn de burde.

ADVARER: – Stadig flere unge «makser» boliglånet, men gjeldsgraden øker også blant eldre, sier sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes. Foto: NBBL
Bolig

Covid-19 har ikke gitt en standard etterspørselsdrevet nedtur i norsk økonomi. Stadig flere unge «makser» boliglånet. Med høye boligpriser er det ikke overraskende at unge sliter med å holde seg innenfor grensene i boliglånsforskriften. Hele 27 prosent av nye lån har en gjeldsgrad over 4,5 ganger inntekt.

– Boliglånsundersøkelsen viser økende gjeldsgrad og flere sårbare husholdninger, nær 1 av 2 nye utlån har en gjeldsbelastning over 400 prosent. Som et resultat av dette kan Norges Bank bli tvunget til å sette opp renten raskere enn ventet, sier sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i Norske Boligbyggelags Landsforbund.

Gjeldsgraden blant de eldre (65+) er fortsatt på hele 288 prosent, om lag som 2019, men opp fra 269 prosent i 2018. God helse og frigjort tid bidrar til at mange viderefører forbruk og livsstil inn i pensjonisttilværelsen.

– Det er et aldri så lite paradoks at Norges Bank gir «bånn gass» med nullrente samtidig som Finanstilsynet anbefaler å balansere dette ved å stramme inn utlånsreguleringen. Det er lett å peke på vinnere og tapere av en slik politikk, avslutter Frengstad Bjerknes.

norsk boligbyggelags landsforbund
rente
norges bank
Nyheter
Børs
Bolig