Eiendomsmeglere avviser lokkepriser etter mer pris-bomming

– Folk betaler mer enn boligen er verdt og vi bommer mer på pris, sier eiendomsmeglerkjedene. 

FLERE BOLIGER OVER PRISANTYDNING: Flere boliger går nå langt over prisantydning, meglerne avviser lokkepris, men erkjenner at det er vanskelig å prise riktig.  Foto: magnus rørvik skjølberg
Bolig

BOMMER MER: Adm. direktør i EiendomsMegler 1 Oslo og Akershus, Kent Victor Syverstad. Foto: Eiendomsmegler1

– Vi bommer mye, men det er fordi det er vanskelig å henge med. Det hender vi får kjeft fordi folk mener vi har priset for lavt, men vi får også høre det hvis vi priser for høyt, sier adm. direktør i EiendomsMegler 1 Oslo og Akershus, Kent Victor Syverstad. 

Førstkommende torsdag legges boligprisstatistikken for november frem av Eiendom Norge, de har allerede varslet at vi kan se 10-tallet i tolvmånedersveksten i hovedstaden. 

– De mindre leilighetene er blitt som melk og brød, sier Syverstad. 

Men feil prissetting er ikke bare et fenomen for de små, fredag gikk en 182 kvadratmeter stor leilighet i Oscars Gate på Frogner for nærmere 28,5 millioner kroner, nesten dobbelt så mye som prisantydningen på 15 millioner. 

– Prisen ble satt med sammenligning i andre eiendommer som er solgt, sier megler i Privatmegleren Marius Dahl. 

Vi bommer også på pris, men noen leiligheter tar så av at kjøper nok ikke får tilbake dette når den skal selges igjen
Terje Buraas, DNB Eiendom

Lokkepris?

– IKKE GRUNN TIL LOKKEPRIS: Adm. direktør i Privatmegleren, Grethe W. Meier. Foto: Iván Kverme

– Det nesten som en lottogevinst når sånt skjer som på Frogner, det er helt ekstraordinært. Noen ganger ser en kjøper et potensiale som gjør at slikt kan skje, men meglerne tar utgangspunkt i priser i eiendomsverdi (prisstatistikk), sier adm. direktør i Privatmegleren, Grethe W. Meier. 

– Setter dere lav pris for å få flere interessenter?

– Nei, jeg opplever ikke det. Det er så høy interesse nå at det ikke er nødvendig. Jeg opplever at meglerne prøver å prise riktig, men det er vanskelig å forutsi hvordan budrunden går, sier Meier.

 Syverstad i EiendomsMegler 1 mener noe av problemet ligger i folks forventninger. 

– Når alle kalkulerer med at boligen går flere hundre tusen kroner over prisantydning, så kan man heller ikke prise for høyt. Vi kan kan mene at en bolig er verdt 3 millioner og sette 3,5 fordi den kan gå for det, men da kommer ingen, sier Syverstad. 

– Men hvis leilighetene som regel går mye over, bør man ikke da i det minste prise et sted i mellom? 

– Jo, jeg mener vi finner den gyldne middelvei, men prisene går opp raskere enn vi klarer å følge med på, sier Syverstad.

Mener kjøpere betaler for mye 

I DNB Eiendom så bekrefter de også at det vanskelig å prise om dagen. 

– FOLK BETALER FOR MYE: Adm. direktør i DNB Eiendom, Terje Buraas. Foto: DNB Eiendom

– Det er alltid vanskelig å prise riktig når du er i et stigende marked, du kan ikke prise for høyt, og er det for lavt er det lokkepris, sier adm. direktør Terje Buraas. 

– Forekommer lokkepriser nå? 

– 5,3 prosent av alle eiendommene vi har solgt i Oslo i november har en pris som er over 10 prosent av prisantydning. Det har vært feil priser, men vi mener antallet er lavt og at det handler om tilfeldigheter, sier Buraas. 

Han forteller at det er leiligheter som ligger med en prisantydning på mellom 2 og 4 millioner kroner som oftest går mer enn 10 prosent over prisantydning. Buraas mener flere nå gir mer enn det boligen egentlig er verdt. 

– Noen kunder kjøper over evne, folk byr mer enn det de bør. Vi bommer også på pris, men noen leiligheter tar så av at kjøper nok ikke får tilbake dette når den skal selges igjen, sier Buraas.

GODT OVER ANTYDNING: Dette oppussingsobjektet på Manglerud i Oslo på 57 kvadratmeter, ble solgt av Privatmegleren for 3,55 millioner, 450.000 over prisantydning. Foto: Scott Kvitberg

2016 på nytt

I 2016 steg boligprisene i Oslo med 23,3 prosent, i år ligger de an til å «bare» bikke 10 prosent. EiendomsMegler 1 Oslo og Akershus har solgt 30 prosent flere boliger i november i år, enn i fjor,  og mener høsten slår toppåret for fire år siden. 

– Det er mye mer trøkk nå enn i 2016. Jeg kan ikke huske å ha sett så høy aktivitet med tanke på salg etter sommeren noen gang. Og jeg har vært i bransjen i 25 år, sier Syverstad. 

En av hans meglere, Nima Oghani, ved avdelingen på Stovner, solgte nylig en 70 kvadratmeter stor leilighet med behov for modernisering til 3,17 millioner kroner. Det var 580.000 over prisantydning som tilsvarer 22,4 prosent.  

FIKK 22,4 PROSENT OVER: Nima Oghani, eiendomsmegler i EiendomsMegler 1, Stovner. Foto: EiendomsMegler 1

– Prisingen her i område er egentlig en enkel sak, men nå sliter vi. Jeg tror mange har blitt vant til at mye går over og det er nok flere som er desperate, når de har tapt flere budrunder og vil inn i ny bolig før jul, sier Oghani. 

– Har du satt riktig pris nå det går så langt over? 

– Jeg mener jeg satt en riktig pris og jeg mener prisen som ble gitt er høyere enn det boligen er verdt, sier Oghani. 

PRIS-BOM: Leiligheten her på Stovner i Oslo gikk over 20 prosent over prisantydning. Foto: EiendomsMegler1

privatmegleren
dnb eiendom
eiendomsmegler 1
bolig
lokkepriser
Nyheter
Bolig