<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lokker med garasje – må leie eller parkere i gaten

Mange eiendomsmeglere i Oslo frister med garasje eller parkeringsplass når det i realiteten er snakk om gateparkering eller leid plass et annet sted.

Publisert 7. des. 2020
Oppdatert 21. jan. 2021
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1049 ord
IKKE INKLUDERT: I mange boligannonser på Finn er det dette du får når du krysser av for «Garasje/P-plass»: En leid beboerparkering hos Oslo kommune, som hvilken som helst fastboende kan skaffe seg. Noen garanti for å få parkert får du derimot ikke. Foto: NTB

«Svært elegant, gjennomført og attraktiv 4-roms. Sentral beliggenhet, to solrike balkonger og pusset opp i 2019. Garasje*» heter det i Finn-annonsen for den 99 kvadratmeter store leiligheten i Ole Vigs gate 30 i Oslo.

Den strøkne leiligheten på Majorstuen er priset til 9,95 millioner kroner. Slett ikke ille med tanke på standard, beliggenhet, to balkonger og garasjeplass. Men merk det lille stjernetegnet bak «Garasje».

Riktignok står «Garasje/P-plass» listet opp under «Fasiliteter», men lenger ned i annonsen står det i stedet at «det er beboerparkering i gatene rundt».

Ikke inkludert

Følger det med garasje eller ikke? Vi ringer eiendomsmegler og partner i Privatmegleren Park, Kennet Hessvik.

På Frogner er det alltid mulighet for å leie, og det er en grunn til at stjernen er der. Det er veldig mange i dag som er på jakt etter garasjeplass
Kennet Hessvik, Privatmegleren Park

– Det er mulig å leie garasjeplass for 2.000 kroner i måneden, sier han.

– I dette sameiet eller et annet sted?

– Nei, ikke i sameiet. Men man bruker ett minutt bort til garasjen.

– Tror du folk kan misforstå og tro at det følger med garasjeplass til denne leiligheten siden det står listet opp under Fasiliteter?

GARASJE*: Stjernen betyr som oftest at det ikke følger med noen garasje. Skjermbilde: Finn.no

– Nei, nei. Ikke i det hele tatt. Vi markedsfører ofte på denne måten. På Frogner er det alltid mulighet for å leie, og det er en grunn til at stjernen er der. Det er veldig mange i dag som er på jakt etter garasjeplass, sier Hessvik.

I tilfellet med denne leiligheten dreier det seg om å videreføre en leiekontrakt for 24.000 kroner i året.

– Denne plassen er garantert mulig å leie. Hvis vi ikke har en garanti på det, så skriver vi det ikke. Men jeg vet om folk som gjør det også, for i utgangspunktet er det ikke så vanskelig å leie plasser i området.

– Men her følger det altså ikke med noen garasjeplass, og hvem som helst kan jo leie en plass? 

– Ja, selvfølgelig. Men her kan jeg få deg inn i kontrakten med en gang.

P-plasser forsvinner

Hessvik er på ingen måte alene om å stjernemerke fasiliteter. I Inkognito terrasse 1, en annen attraktiv Frogner-adresse, er 107 kvadratmeter til salgs for 15,5 millioner kroner via Privatmegleren Dyve & Partnere.

«Parkering*» viser seg å være bare en mulighet for leie av P-plass eller garasje, selv om leiligheten sorterer under leiligheter med parkering på Finn.

Eksemplene er i det hele tatt mange på Oslos indre vestkant, der Ap/MDG-byrådet er særlig ivrige i å fjerne beboerplasser til fordel for sykkelfelt og ymse tiltak. 

I Camilla Colletts vei 12 B er 125 kvadratmeter til salgs for 11,75 millioner kroner via Sem & Johnsen Eiendomsmegling.

Dersom markedsføringen får en interessent til å tro at det følger med parkeringsplass, er det ikke i tråd med markedsføringsloven
Carl O. Geving, NEF

Også her er det snakk om leie av plass i et parkeringshus et annet sted, eventuelt ty til gateparkering gjennom å søke beboerparkering, som kun gjelder for én forhåndsbestemt bil.

Oslo kommunes beboerparkeringsordning medfører imidlertid ingen rett til parkering, men koster likefullt 3.600 kroner i året for en fossilbil. Kommunen planlegger et prishopp på 50 prosent neste år.

– Må være presis

– Det er et spekter av ulike former for parkering. Det som er viktig for oss, og som også følger av loven, er at informasjon som gis om parkering må være presis og ikke egnet til å villede, sier adm. direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Carl O. Geving.

– Har boligen en eksklusiv parkeringsplass, skal plassen markedsføres. Men hvis boligen derimot har en mulighet til å kjøpe eller leie parkeringsplass, skal den ikke markedsføres som at den har en slik plass når det ikke inngår i den annonserte prisen, fortsetter han.

INFORMASJONEN MÅ IKKE VILLEDE: Carl O. Geving, adm. direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund. Foto: Iván Kverme

– Det er helt klart en relevant opplysning om det er fellesparkering eller mulighet for leie, men da må det fremgå helt tydelig.

– Om det står parkering med stjerne bak, og så er det snakk om kommunal beboerparkering i gaten – er det greit?

– Man må lese hele teksten, men jeg ønsker ikke å vurdere enkelttilfeller.

– Men hvem som helst kan jo ordne seg en slik plass om man er fastboende, eller leie en privat plass et annet sted. Hvorfor opplyse om parkering i annonsen da?

– Jeg har ikke lyst til å gå inn på enkelteksemplene, men dersom markedsføringen får en interessent til å tro at det følger med parkeringsplass, er det ikke i tråd med markedsføringsloven.

– Kunne det ikke like gjerne stått «Privatfly*», og så lenger ned i teksten en opplysning om at det er mulig å leie privatfly på Gardermoen?

– Jo, men likevel. Særlig i byen er det ikke åpenbart at det er tilgang til parkering.

Million for plass

Tilbake i Ole Vigs gate mener Kennet Hessvik at fraværet av garasjeplass er hensyntatt i prisen på 9,95 millioner kroner.

– Hva ville denne leiligheten blitt priset til med parkering?

– Det er helt umulig å svare på, men en garasjeplass i Stensgaten (på Adamstuen, journ. anm.) går for 6–700.000 kroner. Det er vidt forskjellig. På Tjuvholmen kan du risikere at leiligheten faller 3 millioner uten parkering, selv om du bare får 1 million for plassen om du selger den løst. Men i sentrum kan en garasjeplass ha enorm verdi, sier han.

I Frogner Atrium, et par hundre meter unna Inkognito terrasse, er en plass til salgs for nettopp 1 million kroner.

Forøvrig er tilbudet av garasjeplasser til salgs på Frogner svært begrenset.

– Relevante visninger

Finansavisen har spurt Finn.no om hva selskapet synes om denne typen markedsføring.

– For oss er det viktig at innholdet i annonsen gir et mest mulig korrekt bilde av eiendommen som skal annonseres. Vår rolle er å bringe folk til relevante visninger, og den jobben løser vi ikke godt hvis informasjonen oppleves villedende, svarer Jørgen Hellestveit, produktdirektør i Finn eiendom, i en e-post.

– 98 prosent av annonsene som legges ut på Finn bolig til salgs er publisert av profesjonelle aktører som vi forventer forholder seg til bransjenormer, markedsføringsloven og øvrig lovverk. I de tilfellene vi får tilbakemelding fra boligkjøpere om uriktig informasjon i annonsen, tar vi det videre med relevant annonsør og ber dem utbedre informasjonen. Vi oppfordrer videre alle som opplever noe feil eller uønsket i forbindelse med annonsering på Finn om å si ifra til oss.