Tror på fortsatt «ubehagelig» prisvekst i Oslo

Halvparten av eiendomsmeglerne melder om langt færre oppdrag i ny undersøkelse, samtidig er etterspørselen er rekordhøy.  

SER INGEN ENDE: Adm. direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund, ser ingen snarlig ende på prisveksten i Oslo, mens han tror den vil roe seg i resten av landet.  Foto: Iván Kverme
Bolig

– Hele høsten har vært preget av at det selges mer enn det legges ut. Det har vært all-time high. Det begynner å bli litt tynt i varelageret, sier Carl O. Geving, adm. direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

I en ny undersøkelse forbundet har gjort blant sine medlemmer, svarer rundt halvparten av eiendomsmeglerne at de har lavere eller mye lavere oppdragsinngang enn på samme tid ifjor. 

Tilbud og etterspørsel er nå på nivå med toppåret 2016. Tall fra Eiendom Norge viser at usolgte boliger (lagt ut for salg, men ikke solgt) i november var 11.172 mot 10.204 i november 2016. 

– I november hadde vi 10-12 prosent færre oppdrag inn enn samme måned ifjor, men det er mer normalt så langt i desember, sier  adm. direktør i DNB Eiendom, Terje Buraas. 

Unormal etterspørsel  

Selv om oppdragsinngangen begynner å normaliseres for den største eiendomsmeglerkjeden, selges det flere boliger enn det som kommer inn. 

Så langt i år er det ifølge Eiendom Norge solgt 6,1 prosent flere boliger enn i rekordåret 2019. I 2020 kan tallet bevege seg over 100.000 transaksjoner, som er historisk høyt. 

Eie Eiendomsmegling og EiendomsMegler1 Oslo og Akershus har 10 prosent færre salgsoppdrag hittil i desember sammenlignet med samme tid ifjor. Privatmegleren ligger på omtrent samme nivå som ifjor. 

Det har en selvforsterkende effekt at mange forventer at prisene skal gå høyere enn prisantydningene. Folk betaler det de tror eller opplever at de må betale
Carl O. Geving, Norges Eiendomsmeglerforbund

Antallet usolgte boliger i Oslo er på det laveste siden 2016, da boligprisene steg med 23,3 prosent i hovedstaden.  

I november var det 1.262 usolgte boliger i Oslo mot 785 i 2016. Til sammenligning har usolgte boliger i november i snitt ligget over 2.000 de seneste tre årene.  

MINDRE PÅ LAGER: Historisk høyt boligsalg gjør at antall boliger til salgs er på 2016-nivå. Her fra St. Hanshaugen i Oslo. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

– Kupping

I undersøkelsen fra forbundet har 310 meglere svart, 44 prosent svarer at de har lavere eller mye lavere oppdragsinngang i Norge, blant de som har svart fra Oslo svarer 56 prosent det samme. 

Eiendomsmeglerne er også spurt om de opplever mer kupping, som ikke er unormalt når varelageret er så lavt som nå. Flertallet svarer at under 10 prosent av boligene blir kuppet, men i Oslo svarer 9 av 81 respondenter at halvparten eller flere av boligene blir kuppet, mot 4 av 229 i resten av landet. 

– Det er overraskende at temperaturen er såpass høy så nærme jul. Oslo-meglere forteller at det er veldig mye kupping i Frogner-området, og at kuppingen har en smitteeffekt, sier Geving. 

Strekker strikken 

Finansavisen har tidligere snakket med meglere og økonomer som mener flere nå kan ende med tap om de må selge igjen boligen om få år. Geving støtter dette og sier mange strekker strikken litt vel langt. 

– Det har en selvforsterkende effekt at mange forventer at prisene skal gå høyere enn prisantydningene. Folk betaler det de tror eller opplever at de må betale, sier Geving. 

– Vil man fortsatt tjene på det ved salg om noen år?

– Det er et veldig godt spørsmål. Det er ingenting som vokser inn i himmelen og vi kan ikke forvente at veksten skal vare evig. På ett eller annet tidspunkt får du en korreksjon, det må du ta høyde for. Du må ihvertfall ha en treårs horisont for å ikke tape penger, sier Geving. 

– Eiendomsmeglere avviser lokkepriser nå som mange bommer på pris, og mener heller at folk betaler mer enn det boligen er verdt i flere tilfeller? 

– Det er vanskelig for meglere å prise riktig når folk byr såpass mye over det man normalt skulle forvente. Det kan feste seg en oppfatning over at veldig mye skal gå over prisantydning, men vi forventer at meglerne skal klare å prise inn dette etterhvert, sier Geving. 

– Ubehagelig prisvekst

Det siste året har boligprisene økt med 10,4 prosent i Oslo og 7,8 prosent nasjonalt (8,6 prosent i 2020 alene) selv om NEF-sjefen mener noen kjøpere tar vel hardt i, ser han ikke en snarlig ende på prisveksten i hovedstaden. 

–  Jeg tror vi fortsatt kan se ubehagelig prisvekst i Oslo over litt tid. Det er vanskelig å se når det skal stoppe. Førstegangskjøpere har forsynt seg grovt av markedet og jeg er ganske sikker på at flere småinvestorene vil ta over for denne gruppen, fordi det blir for dyrt, sier Geving. 

I landet for øvrig tror han markedet vil kjøles ned. 

– Denne høsten har vært alt annet en normalt, og ligner veldig på 2016. Selv om tallene ikke er fullt så sterke, er det det samme drivet i markedet. På landsbasis tror jeg boligprisene vil roe seg neste år, avslutter han.