Flere tror på tosifret prisvekst i Oslo også neste år

2020 ble det sterkeste boligåret siden 2016, nå tror flere i boligbransjen på reprise, eller enda sterkere vekst i 2021. 

BOLIGBONANZA I OSLO: Boligprisene ligger an til å ende på rundt 11 prosent i Oslo i 2020. Nå tror flere på reprise, eller enda kraftigere vekst. Her fra Vålerenga.  Foto: NTB
Bolig

Tross høy arbeidsledighet og sjokk i den norske økonomien i 2020 så har boligmarkedet seilt sin egen sjø, godt hjulpet av rekordlav styringsrente på 0 prosent. Den endelige fasiten foreligger ikke før Eiendom Norge kan oppsummere boligåret 6. januar 2021.

Men fra november 2019 til november 2020 er boligprisene opp 10,4 prosent i Oslo og 7,8 prosent i landet.

I begynnelsen av november gikk boligutvikler Terje Tinholt ut i Finansavisen med sin hårete spådom om 20 prosents boligprisvekst i hovedstaden i 2021, rett under toppåret 2016 da boligprisene steg med 23,3 prosent i Oslo. Han gjentar spådommen halvannen måned senere. 

SIKTER HØYEST: Boligutvikler og partner i Tinholt Eiendom,  Terje Tinholt. Foto: Eivind Yggeseth

– Jeg og mange med meg har advart politikerne lenge. Oslo ligger langt bak i boligbyggingen og har en altfor lang saksbehandling for imøtekomme fremtidig boligbehov. Politikerne forstår dessverre dette for sent i hver syklus, sier Tinholt. 

Flere tipper tosifret

Finansavisen har tatt en runde blant økonomer og bransjefolk og det er ingen som er med på 20 prosents prisvekst i Oslo, men stadig flere tror vi skal se lik vekst som i år, fra utgangen av desember 2020 til utgangen av desember 2021. Eller enda kraftigere. 

Konsernsjefen i eiendomsselskapet Nordr, Baard Schumann, er den som tipper nest høyest prisvekst. 

NEST HØYEST: Konsernsjef i Nordr, Baard Schumann. Foto: Eivind Yggeseth

– Jeg tror dessverre vi kommer til å se 14 prosents økning i Oslo neste år, fordi ingen politiske partier i Oslo egentlig ønsker å bidra til mer boligbygging. Dette har jeg varslet de siste tre til fire årene, sier Schumann. 

Advokat Torbjørn Ek står ofte for de dyreste boligsalgene i Norge, nylig solgte han to eiendommer på Bygdøy for 87,5 millioner til skipsrederarving Helene Sundt. 

Det har vært et rekordår i salg av eksklusive boliger og boliger generelt, med nær 100.000 transaksjoner i 2020. 

TROR PÅ REPRISE: Advokat Torbjørn Ek. Foto: Iván Kverme

 – God psykologi og tro på at vi sammen står han av bidrar, og jeg er redd det blir «da capo pluss» i Oslo, og en prisvekst på 12 prosent, sier Ek.

– Manglende prioritering av boligregulering over tid gir varig virkning og det bygges altfor lite nytt. Varelageret av bruktbolig i hovedstaden pr. nå er meget lavt, og ikke nok til å dekke etterspørselen en god stund inn i 2021, fortsetter han. 

Tilbud og sentralisering 

Adm. direktør i Privatmegleren, Grethe W. Meier,  tipper også over 10 prosents vekst i Oslo neste år. 

– SELVFORSTERKENDE PRISVEKST: Adm. direktør i Privatmegleren Grethe W. Meier. Foto: Iván Kverme

– Jeg tror det blir 11 prosents vekst. Oslo vil bli enda mer berørt av lavere tilbud enn i landet for øvrig, spesielt på grunn av for lite nybygg som kommer ut i 2021.I tillegg ser vi at sentraliseringen fortsetter, sier Meier. 

Meglertoppen tror prisveksten i seg selv kan bli selvforsterkende. 

– Vi vil også kunne se at økt prisvekst alene er med på å øke etterspørselen, både ved at de som allerede eier vil kjøpe dyrere, og de som ikke er i markedet vil inn.

Hun tror arbeidsledigheten ikke vil få særlig innvirkning på boligmarkedet, som den heller ikke har hatt til nå. 

– Arbeidsledigheten vil trolig øke, men vi ser at mange som er arbeidsledige i dag ikke er eksponert i boligmarkedet, eller at de får hjelp gjennom avdragsfrihet og klarer å beholde sin bolig, sier Meier.

– Gratis å låne penger 

Hvis Norges Bank følger rentebanen de legger opp til, vil styringsrenten være 0 ut 2021. Det er en av grunnene til at Sverre Molvik, adm. direktør i Selvaag Bolig, også tror på tosifret vekst i 2021. 

FOR FÅ BOLIGER: Sverre Molvik, adm. direktør i Selvaag Bolig. Foto: Iván Kverme

– Det er gratis å låne penger. Jeg tipper 10 prosents vekst i Oslo. Grunnen til at det ikke blir enda høyere, som i 2016, er at boliglånsforskriften legger en begrensning på lånebeløp, sier Molvik. 

I 2018 og 2019 ble det regulert under 3.000 boliger i Oslo til sammen, og der er ventet at det ferdigstilles minst 1.000 færre boliger enn forventet boligbehov i 2021.  

TROR PÅ TOSIFRET: Adm. direktør i DNB Eiendom, Terje Buraas. Foto: Pressefoto

– Det foregår en urbanisering og det bygges for lite i Oslo kommune. Tilbudssiden er lav og det kommer den til å fortsette å være fordi det reguleres for få boliger, sier Molvik. 

Han får støtte av adm. direktør i DNB Eiendom, Terje Buraas.

–Vi tror prisveksten i Oslo vil ligge på 10 prosent. De største drivere er lite utbud, lav rente og hovedstadseffekten, sier han. 

Oppussing bidrar 

Investor og adm. direktør i Storm Capital, Morten E. Astrup, tror også på et nytt år med tosifret boligprisvekst i Oslo. Han mener man ikke skal undervurdere at mange boliger nå har langt høyere standard etter et år med massiv oppussing. 

SVAKT ANDRE HALVÅR: – Morten E. Astrup Foto: Eivind Yggeseth

 – Å pusse opp har en verdi for boligene som er vanskelig å regne på, men det påvirker nok prisene positivt i 2021, samtidig vil folk i andre halvår bruke mer penger og tid på festivaler og reising, og mindre på ny bolig. Ettersom mange nok har brukt 2020 til å pusse opp eller kjøpe, sier Astrup. 

Investoren tror mesteparten av prisveksten vil bli tatt ut første halvår i Oslo. 

– Selv om det i 2020 har vært praktisk å bo utenfor byene, tror jeg det blir en euforisk start på året med tilhørende svakt andre halvår. I sum tror jeg Oslo lander på 10 prosents økning, fordi det er regulert like mye de tre seneste årene, som ett års boligbehov, sier Astrup.  

Boligprisestimater for 2021 i Oslo

EkspertSelskapPrisvekst
Terje TinholtTinholt Eiendom20 %
Baard SchumannNordr14 %
Torbjørn EkAdvokat Torbjørn Ek12 %
Grethe W. MeierPrivatmegleren11 %
Sverre MolvikSelvaag Bolig10 %
Terje BuraasDNB Eiendom10 %
Morten E. AstrupStorm Capital10 %