De trodde på kraftig salgssvikt og meglerkonkurser

Halvert boligsalg, prisfall og konkurser var spådommene, men boligmarkedet kom styrket ut av kriseåret.  

OVERRASKET ALLE: Det lå mørke skyer over boligmarkedet i mars og april i 2020, men så fikk eiendomsmeglerne mer å gjøre enn noen gang.  Foto: Dreamstime
Bolig

– Det har vært annerledesåret som ingen i denne bransjen har opplevd noen gang. Alt av prognoser var bare å kaste. Jeg trodde vi skulle få et volumbortfall på 60-70 prosent, forteller adm. direktør i DNB Eiendom, Terje Buraas. 

TRODDE PÅ SALGSSTOPP: Terje Buraas, adm. direktør i DNB Eiendom. Foto: DNB Eiendom

Han snakker om dagene som fulgte etter at Norge stengte ned 12. mars. Det manglet ikke på dommedagsprofetier, men det ble med en boligprisnedgang på 1,4 prosent i mars og etter det har det så og si vært kontinuerlig prisvekst gjennom 2020, også i månedene hvor prisene vanligvis faller. 

Ble rekordsalg 

Boligsalget ble opp mot halvert de to første ukene etter nedstengningen i mars, men i 2020 som helhet har salget gått forbi rekordåret 2019 og vi nærmer oss historiske 100.000 boligsalg på ett år. 

TRODDE PÅ KONKURSER: Kent Victor Syverstad, adm. direktør i EiendomsMegler 1 Oslo og Akershus. Foto: EiendomsMegler 1

– Dette er det rareste året i historien. Jeg har vært i gamet i 25 år det bråstoppet vi opplevde i mars har jeg aldri før opplevd. Jeg sa også til Finansavisen at jeg fryktet at meglerkontorer ville gå konkurs og at eiendomsmeglere ville forsvinne, men så har priser og volum økt voldsomt, sier adm. direktør i EiendomsMegler 1 Oslo og Akershus, Kent Victor Syverstad. 

Adm. direktør i Privatmegleren, Grethe W. Meier, er vanligvis positiv på vegne av boligmarkedet, men også hun så mørkt på det i vår. 

– Vårt best-case i april var et volumfall på 40 prosent i 2020. Vi har ikke hatt større kontraster i boligmarkedet noen gang. Vi har klart å holde boligmarkedet oppe for norsk økonomi, og har hatt visninger på 8-10 timer om dagen for å holde smittervernet, sier Meier. 

Eie Eiendomsmegling mener meglerne har vært blant de heldigste under coronakrisen. 

– Boligmarkedet har vært kjerringa mot strømmen, vi har vært utrolig privilegerte som har jobb i denne bransjen, sier adm. direktør Hedda K. Ulvness.

Ser forbi krisen

2020 har også vært året da stadig flere har kjøpt boliger over 15 millioner kroner. Advokat Torbjørn Ek står for salget av flere av de dyreste, og han rister litt på hodet av hvor lite boligmarkedet har blitt preget av corona. 

– NULL KRISEFORSTÅELSE: Advokat Torbjørn Ek. Foto: Iván Kverme

– Boligåret 2020 har vært surrealistisk med null kriseforståelse, og jeg tenker at markedets tro på myndighetenes evne og vilje til å plastre alle sår som pandemien påfører oss er i overkant stor. Det skal tydeligvis mer til enn en pandemi og lockdown for å knekke boligmarkedet i Norge, sier Ek. 

Camilla Sem, som er en av grunnleggerne av Sem & Johnsen Eiendomsmegling mener midlertidigheten er avgjørende. 

MIDLERTIDIG KRISE: Camilla Sem, eiendomsmegler i Sem & Johnsen. Foto: Iván Kverme

– Folk flest ser ikke på pandemien som en finanskrise, men en naturkatastrofe som kommer til å gå over på et visst tidspunkt. I tillegg er det en rekordlav rente som er positiv for kjøp av eiendom. Det er nesten gratis å låne penger, i noen tilfeller et plussregnskap, sier Sem. 

Det siste året er boligprisene opp 7,8 prosent i Norge og 10,4 prosent i Oslo. Endelig fasit for 2020 legges frem av Eiendom Norge 6. januar.