OBOS-prisene steg i Oslo

OBOS-prisene steg 4,5 prosent i Oslo fra desember til januar.

OPP: OBOS-prisene steg 4,5 prosent i Oslo fra desember til januar. Foto: Obos
Bolig

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo gikk opp med 4,5 prosent fra desember til januar. De siste tolv månedene har boligprisene steget med 11,3 prosent, melder OBOS i en pressemelding mandag. 

Januar var den tiende måneden på rad med uendrede eller stigende priser i hovedstaden.

På landsbasis gikk prisene opp med 4,2 prosent i januar, og 10,3 prosent de tolv siste månedene. Prisveksten har vært spesielt høy i år, påpeker OBOS. 

Lavere omsetning

I januar ble det omsatt 336 brukte boliger i Oslo. Det er 18 prosent færre enn samme måned i fjor. Grunnen til den lave omsetningen er få boliger til salgs og at etterspørselen er høy, både i nyboligmarkedet og bruktmarkedet.

OBOS melder om en dobling i salget av antallet nye boliger i januar, som endte på 152 boliger, mot 84 i fjor. 

Kvadratmeterprisen for brukte boliger var i januar 72 625 kroner i Oslo-området og på landsbasis 62 501 kroner.

– Lave renter vil fortsette å trekke opp boligprisene, men effekten vil avta gradvis utover året. Stor interesse for å kjøpe bolig kombinert med et lavt tilbud, taler for økte priser framover. Arbeidsledighet er ventet å stige noe på kort sikt, men vil trolig krabbe nedover utover året, særlig i andre halvår. Det vil også bidra til økte boligpriser, uttaler sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS i pressemeldingen. 

Underskudd av boliger

Monsvold tror at boligprisene vil stige med rundt seks prosent på landsbasis og rundt åtte prosent i Oslo. Hun mener at boligtilbudet er spesielt lavt i forhold til det demografiske behovet i hovedstaden. 

– Det er også akkumulert et betydelig boligunderskudd. De siste fem årene har det blitt 10.000 flere husholdninger enn boliger i Oslo, uttaler hun.