Hedda K. Ulvness: – Alt går ikke til himmels

Ekspertene melder om høy aktivitet og øyner sterk vekst i boligprisene. Markedet er fortsatt selektivt.

SELGERS MARKED: – Vi har i januar solgt 21 prosent flere boliger enn i samme periode i fjor. Det er selgers marked og høy aktivitet på visningene, sier Eie-sjef Hedda K. Ulvness. Foto: Iván Kverme
Bolig

– Vi har i januar solgt 21 prosent flere boliger enn i samme periode i fjor. Det er selgers marked og høy aktivitet på visningene, sier Hedda K. Ulvness, administrerende direktør i Eie Eiendomsmegling, til Finansavisen.

På grunn av smittevern og tidsbegrensede visninger, kan det imidlertid fort ta timer før visningen er gjennomført.

Stort avvik

Onsdag legger Eiendom Norge frem boligprisstatistikken for januar, og prisene vil som normalt øke ganske kraftig fra desember til januar og presses ifølge Ulvness ytterligere av lave volumer.

– Hittil i år er det solgt i underkant av syv prosent færre boliger enn samme måned i fjor, påpeker Eie-sjefen.

Hun tror prisveksten fort kan komme opp i fem prosent i Oslo, hvor trykket er sterkest, mens det kan ligge mellom tre-fire prosent på landsbasis.

– Sammenlikner vi «solgtpris» mot prisantydning, så er avviket større enn på lenge. Vi må tilbake til 2016 for å se tilsvarende avvik, sier Ulvness.

Samtidig viser hun til at markedet som vanlig er selektivt.

– Alt går ikke til himmels, men vi har hatt objekter med 150 påmeldte og visninger som trekker seg over 6-7 timer, forteller Eie-sjefen.

Ek forbereder

Advokat Torbjørn Ek, som står ofte for de dyreste boligsalgene i Norge, tror vi vil se en oppgang for landet som helhet på 2,5 prosent i januar. For Oslo spår han en vekst på 4,1 prosent.

For Ek er årets første måned vanligvis en forberedelsesmåned.

– Så også i år, og kanskje spesielt i år, hvor høstsesongen var så aktiv som den var, sier han, og viser til at flere store og dyre eiendommer er på trappene frem mot våren.

– Det gjenstår å se om de når ut på Finn.no, eller om de plukkes før det kommer så langt, sier advokaten.

Han opplever et økende trykk på forespørsler etter spesielle, og da også dyre objekter.

Sikker på sterk vekst

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets tror januar vil fortsette på samme vis fra i fjor. Hun spår en videre oppgang i bruktboligprisene på 0,6 prosent fra desember, korrigert for sesongvariasjoner.

– Om anslaget slår til, vil det bety at prisnivået er åtte prosent høyere enn for ett år siden, sier hun.

Daglig leder Terje Buraas i DNB Eiendom føler seg sikker på fortsatt sterk vekst i boligmarkedet for januar, og tror boligprisene vil gå opp rundt tre prosent.

– Det er omtrent samme sterke vekst som i fjor, og høyere enn normalen som ligger rundt to prosent, hva gjelder ikke-sesongjusterte tall, sier han.

OBOS-prisene opp

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo gikk opp med 4,5 prosent fra desember til januar. De siste tolv månedene har boligprisene steget med 11,3 prosent.

Januar var den tiende måneden på rad med uendrede eller stigende priser i hovedstaden.

På landsbasis gikk prisene opp med 4,2 prosent i januar, og 10,3 prosent de tolv siste månedene. Prisveksten har vært spesielt høy i år, påpeker OBOS.

«Dette er ikke helt overraskende, og endrer ikke vårt estimat for de faktiske boligpristallene som legges frem onsdag», skriver Marius Gonsholt Hov, seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets, i morgenrapporten tirsdag, og minner om at OBOS-tallene kan være svært volatile.

 De siste fem årene har OBOS-prisene i snitt steget med 4,2 prosent over måneden i januar, og i samme periode har snittveksten for de sesongjusterte prisene i Oslo viste en månedsvekst på 0,8 prosent. 

Når fasiten fra Eiendom Norge kommer onsdag, legger Gonsholt Hov til grunn en sesongjustert oppgang for landet som helhet på 0,7 prosent i januar. 

«Igjen ser vi for oss at prisveksten vil være relativt sterkere i Oslo enn andre steder i landet. Alt i alt ser vi da ikke grunn til å endre noe på forventningene», skriver han.