Tror vi er nær ny topp i boligmarkedet

Boligmarkedet fortsetter å koke, spesielt i Oslo, men flere tror det nærmer seg en topp og mulig prisfall. 

HETT BOLIGMARKED: Boligmarkedet går varmt, selv om vinteren er kald i Oslo. Nå mener imidlertid en lokal meglertopp at prisene skal kjøles ned.  Foto: Håkon Løtveit
Bolig

– Yngstesønnen min er på vei inn i boligmarkedet nå, men jeg har bedt ham om å vente, sier adm. direktør i EiendomsMegler 1 Oslo og Akershus, Kent Victor Syverstad. 

– IKKE TIDEN FOR BOLIGKJØP: Kent Victor Syverstad, adm. direktør i EiendomsMegler 1. Foto: EiendomsMegler 1

Det seneste året har boligprisene i Oslo steget med 13 prosent, og meglertoppen tror vi nærmer oss punktet hvor prisene slutter å stige og heller faller. 

– Det er halvparten så mange boliger ute som i fjor på samme tid, og jeg tror det lave volumet vil holde seg til påske, men vi ser at antallet salgsoppdrag er økende og at vi begynner å nærme oss en normalsituasjon, sier meglersjefen.  

Er du førstegangskjøper, er det ikke sikkert du har så hastverk. Du kan spare opp egenkapital, og så kan boligprisene være på samme nivå om noen år
Kjetil Olsen, Nordea

Tror på prisfall 

De andre meglerkjedene melder om det samme – det er flere salgsoppdrag, samtidig vil de fleste kjøpe før de har solgt, og det er nå like mange budgivere pr. bolig som i 2016. 

– Plutselig snur det, og det kommer mange boliger ut i markedet, volumet øker, renten stiger og folk vil ikke lenger kjøpe før de har solgt sin egen bolig. Jeg tror vi kan se noen prosenter ned i pris, sier Syverstad. 

Noe som også kan indikere et høyere volum i Oslo, er sekundærboligmarkedet. Det er 75 prosent flere boliger til leie enn til salgs i Oslo på Finn.no, og flere sliter med å få tak i leietagere. 

– Det er fryktelig mange sekundærboliger i Oslo. Kanskje flere selger disse, men det er vanskelig å si. En del vil nok avvente, sier Syverstad.

Han tror prisveksten vil være på opptil 8 prosent i Oslo over påske og rundt 10 prosent i første halvår. 

– Jeg tror indeksen i boligmarkedet kommer til å toppe i mai. Har du kjøpt på en topp til våren, kan du få et ikke-realiserbart tap. Jeg tror den selvforsterkende effekten vi ser når boligmarkedet nå går opp, også kan komme om boligmarkedet går ned, sier Syverstad. 

5–7 prosents nedgang

Noe langvarig prisfall tror imidlertid ikke Syverstad på.

– Vi kan få et halvt år med prisnedgang, og mange kan oppleve at økonomien blir strammere når vi kommer tilbake i en normalsituasjon med blant annet høyere rente, sier meglertoppen. 

Boligprisene faller normalt sett noe om høsten, med unntak av fjoråret, da alt var annerledes. I år tror imidlertid Syverstad på et mer tydeligere fall. 

– Hvis vi har 10 prosents prisvekst i slutten av første halvår, tror jeg vi kan gå ned 5 til 7 prosent i løpet av høsten. Totalt tror jeg boligmarkedet skal inn for en myk landing i år og ende i pluss, men det kan ta noen år før vi tar igjen toppen fra corona, sier Syverstad. 

Han tror ikke på mer enn 1 til 1,5 prosents prisvekst i Oslo i februar, noe som er normalt for måneden. 

Renteeffekten tatt ut

Sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen, mener boligprisutviklingen vil roe seg ned noen år fremover, men tror ikke på noe tydelig fall. 

TROR PÅ NEDKJØLNING: Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea. Foto: NTB

– Vi begynner å nærme oss et nivå hvor renteeffekten er tatt ut, og vi kan få noen måneder med fall. Det er en klar risiko for korreksjon når det koker i deler av boligmarkeder, men vi ser ikke for oss noen massiv tilbakegang, sier Olsen. 

Han tror kommende renteøkninger vil roe ned boligprisutviklingen, og at vi kan få moderate år fremover. 

– Jeg er ikke så sikker på at boligprisene er så skyhøyt over det nivået vi har nå om to år, og for investorene kan det begynne å kaste dårlig av seg. De vil nok tenke seg om, sier Olsen. 

– Er det ikke nødvendigvis noen grunn til å skynde seg inn i boligmarkedet? 

– Er du førstegangskjøper, er det ikke sikkert du har så hastverk. Du kan spare opp egenkapital, og så kan boligprisene være på samme nivå om noen år, sier sjeføkonomen. 

Må bo lenger

Markedslederen DNB Eiendom anbefaler lengre botid. 

– Vi anbefaler nå folk om å bo i fem til syv år. Når du går inn i et marked som nå, må du ha råd til å tape det du byr over prisantydning, og du må ha et lengre perspektiv, sier adm. direktør i DNB Eiendom, Terje Buraas. 

– MÅ BO LENGER: Terje Buraas, adm. direktør i DNB Eiendom. Foto: Stig B. Fiksdal

– De prisantydningene som er satt, er ikke satt for moro skyld, fortsetter han, og viser til boliger som går høyt over. 

DNB Eiendom, EiendomsMegler 1 og Privatmegleren merker alle økt pågang av salgsoppdrag, noe som gjør tilbudet noe større. Det samme gjør Krogsveen.

FLERE BUDGIVERE: Stian Kløfta, adm. direktør i Krogsveen. Foto: Krogsveen

– Jeg tror det blir trykk i Oslo frem til påske, og så kommer det mer volum, men det blir ikke nok til å dekke etterspørselen, sier adm. direktør Stian Kløfta i Krogsveen. 

Meglerkjeden har tall på hvor mange budgivere det er i Oslo pr. bolig. Disse indikerer fortsatt fres. 

– Det er over fire unike budgivere pr. bolig i Oslo nå, mot tre ved årsskiftet og litt over to normalt. Det betyr nok bra prisvekst også i februar, sier Kløfta.