Boligprisene steg mer enn normalt – prisfall i Oslo

– Boligprisene steg i mai mer enn normalt for måneden, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

FASIT KLAR: Mai-tallene fra Eiendom Norge er her. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg
Bolig

Boligprisene steg med 1 prosent i mai. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,6 prosent, ifølge tall fra Eiendom Norge.

Boligprisene er nå 11,3 prosent høyere enn for ett år siden.

– Boligprisene steg i mai mer enn normalt for måneden. Unntaket er Oslo, hvor prisene falt med 0,6 prosent, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

For tredje måned på rad faller dermed boligprisene i hovedstaden.

I de mindre byene på Østlandet steg prisene kraftig sist måned.

– Dette bekrefter de mange rapportene om stor etterspørsel etter bolig i byer som Drammen, Hamar, Fredrikstad, Sarpsborg, Tønsberg, Porsgrunn og Skien, sier Lauridsen.


Forventningene

Sjeføkonom i DNB Markets Kjersti Haugland ventet en sesongjustert oppgang på 0,6 prosent fra april til mai. Dette basert på et syn om at boligprisveksten er avtakende, med bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel enn det som har vært tilfelle under store deler av pandemien.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken så for seg en marginal boligprisvekst på 0,3 prosent sesongjustert over måneden for landet som helhet.

Sterkest vekst

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i mai hadde Tønsberg m/Færder med en oppgang på 2,1 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Kristiansand med en nedgang på 0,9 prosent.

Sterkest utvikling de siste 12 måneder hadde Tønsberg m/Færder med en oppgang på 14,9 prosent, mens Tromsø hadde den svakeste utviklingen med en oppgang på 7,7 prosent.

– Det er sunt for norsk økonomi og den finansielle stabiliteten at boligprisveksten nå dempes. Eiendom Norge deler myndighetene og IMFs bekymring rundt den store husholdningsgjelden i Norge, og en mer moderat utvikling i boligpriser og gjelder er sunt for norsk økonomi, sier Lauridsen.

Omsetningsvekst 

I mai ble det solgt 10.340 boliger i Norge, noe som er 7,5 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2020. 

Så langt i år er det solgt 43.895 boliger i Norge, 15,7 prosent flere enn i samme periode i fjor. Det ble lagt ut 11.681 boliger til salgs, 15,5 prosent flere enn i samme måned året før.

Så langt i år er det lagt ut 46.940 boliger i Norge, noe som er 8,4 prosent flere enn i samme periode i 2020.

– Også i mai ble det solgt betydelig flere boliger enn samme måned i fjor. Ved utgangen av mai ligger vi over 2019 som var det forrige rekordåret målt i omsetning. Slik det ser ut nå vil 2021 bli et rekordår målt i antall solgte boliger. Vi tror den sterke etterspørsel etter bolig i Norge vil vedvare, sier Lauridsen.

Det tok i gjennomsnitt 34 dager å selge en bolig i mai, ned fra 39 dager i april. Kortest salgstid hadde Oslo og Drammen m/omegn med 17 dager og lengst salgstid hadde Ålesund m/omegn med 42 dager.

Svake OBOS-tall

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo steg med 0,2 prosent fra april til mai. De siste tolv månedene har prisene steget med 14,5 prosent.

– Prisutviklingen i mai ble en del svakere enn vanlig for denne måneden. Vi må tilbake til 2017, da prisene i Oslo falt en god del, for å finne svakere prisutvikling i mai, kommenterte sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS, da tallene kom mandag denne uken.