<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Byer utenfor Oslo fortsetter å overraske

Renteøkninger kan komme på rekke rad, men boligkjøperne lar seg ikke skremme. 

Publisert 3. sep. 2021
Oppdatert 6. sep. 2021
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 845 ord
FLERE TIL DRAMMEN: Drammen har den nest høyeste boligprisveksten i august med 3,6 prosent, kun slått av Tønsberg og Færder med 3,8 prosents oppgang. Her med Drammen kirke og Drammen sykehus i bakrunnen.  Foto: NTB

– Vi hadde forventet flat prisutvikling, istedenfor blir det en sesongjusert oppgang på 1 prosent. Det er et brudd på trenden vi har sett, vi får se om det blir en sterkere høst enn normalt, sier sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland.

TRODDE IKKE PÅ VEKST: Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets. Foto: Håkon Løtveit

De aller fleste regnet med at august skulle bli svakere enn normalt for boligmarkedet, men den nominelle prisoppgangen ble på hele 1,9 prosent og tok de aller fleste på sengen.

– Vi må alltid være åpne for overraskelser, men vi tror fortsatt at det kommer til å være et roligere boligmarked fremover, fordi Norges Bank vil heve renten. Ved utgangen av neste år tror vi på en styringsrente på 1,25 prosent, sier Haugland. 

Men økende boliglånsrenter ser ikke ut til å skremme folk, og det overrasker også Eiendom Norge som presenterte tallene fredag.   

– Det er definitivt en sterk august og prisveksten er dobbelt så høy som det vi forventet, sier adm. direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge. 

Prisutvikling i utvalgte byer

By August Sesongjustert 12-måneder Kvm. pris
Tønsberg m/Færder 3,8% 1,5% 12,5% 42.066
Drammen m/omegn 3,6% 1,5% 12,3% 86.114
Hamar m/Stange 3,5% 1,5% 9,0% 37.756
Fredrikstad/Sarpsborg 3,4% 1,4% 10,2% 36.477
Porsgrunn/Skien 3,3% 1,0% 11,2% 28.258
Bodø m/Fauske 1,9% 0,8% 15,9% 47.126
Oslo 0,7% −0,3% 8,4% 86.114
Norge 1,9% 1,0% 9,4% 49.219
Kilde: Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.no

3-4 prosent utenfor Oslo 

Det er ikke Oslo som lenger drar opp boligprisveksten i Norge. Etter fem måneder på rad med prisfall ender august i pluss med 0,7 prosent nominell prisvekst, men sesongkorrigert er det et fall på 0,3 prosent.  

TREGT OSLO-MARKED: Christoffer Askjer, daglig leder i Sem & Johnsen Eiendomsmegling. Her på Frogner-kontoret i Oslo som snart avvikles. Foto: Håkon Løtveit

– Jeg er overrasket over at det ikke ble enda svakere tall i Oslo. Vår opplevelse av markedet tilsier det. Boliger til 7–8 millioner går ganske tregt, og det har vært tregt lenge, sier daglig leder i Sem & Johnsen Eiendomsmegling, Christoffer Askjer. 

For det er fortsatt byer utenfor Oslo som drar opp prisveksten i Norge. Tønsberg og Færder har den sterkeste prisveksten i august på hele 3,8 prosent, rett bak kommer Drammen og omegn, samt regionene Hamar og Stange og  Fredrikstad og Sarpsborg (se tabell).

– Prisveksten i disse byene på 3–4 prosent handler blant om at de kom fra en svakere utvikling i juli, eller juni og juli, men vi kan ikke forklare fullt ut hvorfor det slår så kraftig ut i august. Vi tror det blir en svak prisnedgang utover høsten, mens Oslo kan komme noe tilbake, sier Lauridsen. 

Bodø blir boligprisvinner 

Den aller største overraskelsen er Bodø og Fauske som har en 12-månedersvekst på hele 15,9 prosent etter en nominell prisvekst på 1,9 prosent i august. 

– UFORKLARLIG VEKST: Henning Lauridsen, adm. direktør i Eiendom Norge. Foto: Iván Kverme

– I Bodø er etterspørselen fortsatt veldig sterk, og det kan heller ikke forklares helt, sier Lauridsen.

– Kan de få den sterkeste prisveksten i år? 

– Slik det ser ut nå kommer de til å få det, og det hadde ihvertfall ikke vi sett for oss. 

Privatmegleren har eget meglerkontor i Bodø, og synes også det er uforklarlig at prisveksten er så høy. 

BODØ PÅ TOPP: Grethe W. Meier, adm. direktør i Privatmegleren. Foto: Iván Kverme

– Bodø ligger over Bergen og Trondheim, det i seg selv er helt sykt. Eneste forklaringen jeg har, er at de har vært flinke til å skape masse arbeidsplasser, så det er attraktivt å bo der, sier adm. direktør i Privatmegleren, Grethe Meier.  

– Men da burde også befolkningsveksten vært høyere?  

– Ja, så jeg har ingen god forklaring på det, men det kan ha med sammensetningen av boligmassen å gjøre, sier Meier. 

Fra andre kvartal i 2020 til andre kvartal i 2021 er befolkningsveksten i Bodø på 0,56 prosent og i andre kvartal i år var det en liten befolkningsnedgang. 

DNB Eiendom i Bodø har tidligere uttalt til Finansavisen at et stort press på eneboliger er med på å dra prisveksten i byen opp. 

Mindre å velge i

Så langt i år er boligprisveksten i Norge 8,5 prosent, i Oslo er den 3,7 prosent. 

– Den enkle forklaringen på et svakere Oslo-marked, er nok et vanvittig volum. Det er solgt 10 prosent flere boliger enn snittet de siste fire årene. I tillegg er det i Oslo og Viken solgt 7.000 nyboliger hittil i år, som er like mye som i hele fjor. Høyere tilbudsside gir lavere priser, sier Askjer i Sem & Johnsen. 

– Hva skjer da med prisene videre? 

– Når du nå har tatt ut et så høyt volum, blir det en lavere tilbudsside gjennom høsten. Det redder Oslo-prisene. Det betyr en flat utvikling videre og i beste fall litt prisvekst. 

– Det er faktisk første gang i min 20 år lange karriere at det har vært så mange måneder med prisnedgang uten at det får en større psykologisk effekt, og selv om befolkningsveksten er lav, så reguleres det altfor få boliger i Oslo til å dekke etterspørselen, sier Askjer.  

Selv om det har vært mange måneder med prisfall i hovedstaden utgjør det ikke mer enn 2,3 prosent siden toppen i februar. Boligprisene i Oslo steg med 12 prosent i 2020 og ligger an til å stige 3–4 prosent i 2021, målt fra nyttår til nyttår.