Boligprisene falt

Tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene falt 0,9 prosent i september. Sesongjustert steg prisene 0,2 prosent.

Publisert 5. okt. 2021 kl. 11.01
Oppdatert 5. okt. 2021 klokken 11.22
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 791 ord
TRAKK NED: Boligprisveksten falt tilbake i september etter et overraskende sterkt august. Foto: NTB

Eiendom Norge la klokken 11.00 tirsdag frem tall for boligprisutviklingen i Norge i september.

Tallene viser en nedgang for boligprisene på 0,9 prosent i måneden som gikk, mens de sesongjustert steg 0,2 prosent.

I Oslo falt prisene 0,8 prosent nominelt, sesongjustert var de opp 0,2 prosent.

Handelsbanken Capital Markets så på forhånd for seg en sesongjustert prisoppgang på 0,3 prosent på landsbasis, mens DNB Markets ventet svakere vekst etter en overraskende sterk august, der prisene steg 1,0 prosent sesongjustert.

Sesongjustert var prisutviklingen i september sterkest i Bodø m/Fauske og Kristiansand med henholdsvis 1,1 og 1,0 prosent oppgang, mens Follo var svakest med 1,0 prosent nedgang.

Bodø/m Fauske viser vei også over de siste 12 månedene med 14,7 prosent oppgang, mens Ålesund m/omegn er svakest med en oppgang på 3,8 prosent.

– 12-månedersveksten falt i alle områder i Norge i september som normalt. Bodø m/ Fauske skiller seg markant ut med en svært sterk prisvekst det siste året, sier Lauridsen.

– Sterkere enn normalt

– Boligprisene i Norge utviklet seg sterkere i september enn det som er normalt for måneden. Flere byer som Kristiansand, Stavanger, Trondheim og Bodø hadde en sterk sesongkorrigert utvikling, sier Eiendom Norge-direktør Henning Lauridsen i en pressemelding.

– I slutten av september fikk vi den første av flere varslede renteøkninger fra Norges Bank, men det er for tidlig å se tegn til at økte renter i boligprisutviklingen. Historisk har det også vært en tendens til at gradvise renteøkninger tar lengre tid å få effekt i boligmarkedet, fortsetter han.

Samtidig bekrefter Lauridsen at prisutviklingen, uavhengig av høyere rente, er avtakende over hele landet.

– Boligmarkedet følger nå normalt konjunkturforløp, noe markedet ikke gjorde i 2020. Vi venter at boligprisene vil fortsette å falle som normalt gjennom høsten. Og slik det står nå vil boligprisutviklingen for 2021 bli noe svakere enn Eiendom Norges prognose på 7,5 prosent 12 måneders vekst ved utgangen av året, sier direktøren videre.

Rekordhøy aktivitet

I september ble det solgt 10.378 boliger i Norge, 6,8 prosent færre enn i samme måned i 2020. Så langt i år er det solgt 81.060 boliger, 4,7 prosent flere enn i de første ni månedene i fjor.

I september ble 9.987 boliger lagt ut for salg, 7,1 prosent færre enn i samme måned i 2020. Hittil i år er det lagt ut 84.636 boliger, 3,8 prosent flere enn i samme periode i 2020.

– Det er solgt noe færre boliger i september i år enn i fjor, men så langt i år har det aldri vært lagt ut eller solgt så mange bruktboliger, sier Lauridsen.

Det tok i gjennomsnitt 35 dager å selge en bolig i september 2021, det samme som i august. Kortest salgstid hadde Bodø m/Fauske (14 dager), lengst Ålesund m/omegn (62 dager).

- I snitt har det så langt i 2021 gått raskere å selge en bolig i Norge enn de siste årene. Spesielt på Sørlandet og Rogaland har salgstiden gått mye ned sammenlignet med tidligere år, sier Lauridsen.

– Tilfeldig august-vekst

Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken påpekte i tirsdagens morgenrapport fra meglerhuset at boligmarkedet siden tidlig i andre kvartal i år har vært gjennom et taktskifte i mer moderat retning. 

«Dette tyder på at ikke bare rentekutteffekten fra 2020 er uttømt, men også at husholdningene begynte å forberede seg mer på Norges Banks første renteheving. (...) August-veksten var nok et mer tilfeldig utslag, og vi ser for oss mer moderat prisvekst igjen i september», skrev han. 

Ut ifra Norges Banks renteplaner fremover fortsetter Handelsbanken å tro på en høyst moderat boligprisutvikling. 

«Vi tror ikke på noe direkte og trendmessig fall i de sesongjusterte boligprisene, men heller en helt forsiktig oppgang fra måned til måned; rimelig i tråd med den gjennomsnittlige prisutviklingen i det siste. Dette innebærer at årsveksten, som toppet ut i mars i år, vil fortsette å falle nokså bratt også de neste månedene», het det i rapporten.

Tirsdagens rapport fra Eiendom Norge viser at 12-månedersveksten kom inn på 8,0 prosent, mot 9,4 prosent for én måned siden.

Stigende prisoptimisme

Boligmarkedsbarometeret fra Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) viste i forrige uke likevel at andelen som tror på høyere boligpriser de neste 12 månedene steg fra 56 prosent i august til 60 prosent i september – et historisk sett «nokså høyt nivå» ifølge NBBLs sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes.

Samtidig ventet hele 83 prosent økt rente det neste året.

– Svarene gir et godt bilde på oppgangen i norsk økonomi, samt at boligmarkedet lever fint med en forsiktig renteoppgang, sa han.

OBOS-prisene flater ut

Sist fredag la OBOS frem tall som viste prisfall fra august til september – 0,1 prosent i Oslo og 1,1 prosent på landsbasis.

Utflatingen kom etter en sommer preget av store svingninger i OBOS-prisene, hovedsakelig forårsaket av store månedlige variasjoner i størrelsen på leiligheter som har blitt solgt.

– Ser vi sommeren under ett, har prisutviklingen vært ganske flat med en prisoppgang på 0,6 prosent fra juni til september for brukte OBOS-boliger i hovedstaden, sa sjeføkonom Sissel Monsvold.