<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Boligprisene steg med 1,1 prosent i mars

– Boligprisene fortsatte å stige sterkt i mars. Så langt i 2022 har boligprisene i Norge steget med hele 7,6 prosent, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Publisert 5. apr. 2022
Oppdatert 5. apr. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 715 ord

Boligprisene steg med 1,1 prosent i mars 2022. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,0 prosent, ifølge ferske tall fra Eiendom Norge.

Boligprisene har steget med 6,2 prosent det siste året.

I Oslo falt boligprisene 0,4 prosent nominelt.

Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var 4 495 784 kroner ved utgangen av mars.

– Boligprisene fortsatte å stige sterkt i mars. Så langt i 2022 har boligprisene i Norge steget med hele 7,6 prosent. Det gjør 1. kvartal 2022 til det sterkeste i boligprisstatistikkens historie, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Han peker på at januar og februar var preget av et svært lavt tilbud i bruktboligmarked. 

– Men i løpet av mars har tilbudssiden steget og spesielt i Oslo. Akkumulert så langt i år har salgsvolumet hentet seg mye inn igjen i løpet av mars sammenlignet med tidligere år, selv om det fortsatt er betydelig lavere enn i 2021, sier Lauridsen.

I løpet av mars har det blitt lagt ut mange nye boliger for salg, og det har faktisk aldri tidligere blitt lagt ut så mange boliger for salg i Norge i løpet av en marsmåned, påpeker Eiendom Norge-sjefen. Balansen i bruktboligmarkedet er i ferd med å bedre seg, mener han.

– Til tross for dette varsler mange av våre medlemmer om at det tar tid å få på plass tilstandsrapporter til boliger som skal ut for salg denne våren. Vi oppfordrer derfor boligselgere til å forberede boligsalget i god tid, sier Lauridsen.

Spådommen

DNB Markets øynet i forkant av bolipristallene at prisveksten i mars, justert for sesongvariasjoner, endte på 0,3 prosent, ned fra 0,7 prosent i februar.

Økonomene i Handelsbanken Capital Markets ventet også en moderasjon av veksttakten, og så for seg en sesongjustert månedsvekst på 0,5 prosent, nær Norges Banks estimat på 0,4 prosent. 

«Balanseindikatorene tyder på at boligprisveksten har fortsatt å dempe seg», skrev sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i morgenrapporten tirsdag.

Større utbud 

I mars ble det solgt 8.976 boliger i Norge, noe som er 7,1 prosent færre enn i tilsvarende måned i 2021. Så langt i år er det solgt 20.676 boliger i Norge, 13,7 prosent færre enn samme periode i fjor.

Det ble i mars lagt ut 10.201 boliger for salg, noe som er 0,6 prosent flere enn i samme måned i 2021. Det er så langt lagt ut 22.561 boliger for salg. Det er 6,4 prosent færre enn i samme periode i fjor.

– Selv om det er lagt ut rekordmange boliger i løpet av mars, så er det totalt sett lagt ut langt færre enn på samme tid i fjor, sier Lauridsen.

Det tok i gjennomsnitt 30 dager å selge en bolig i mars, ned fra 38 dager i februar. Kortest salgstid hadde Oslo og Bergen med 16 dager og lengst salgstid hadde Ålesund m/omegn med 57 dager.

– Salgstiden har gått betydelig ned i mange områder i Norge i mars, og spesielt i Oslo og Bergen går det nå svært raskt å selge en bolig, sier Lauridsen.

Fortsatt sterk vekst 

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i mars hadde Tønsberg m/Færder med en oppgang på 2,2 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Trondheim med en sesongkorrigert oppgang på 0,7 prosent.

Sterkest 12 måneders vekst har Bodø/m Fauske med en oppgang på 12,1 prosent etterfulgt av Tønsberg m/Færder med 11,9 prosent.

Oslo hadde den svakeste utviklingen i 12 måneders veksten med en oppgang på 4,1 prosent etterfulgt av Romerike på 4,3 prosent.

– I slutten av mars satte Norges Bank både opp styringsrenten og varslet syv renteøkninger frem til utløpet av 2023. I lys av dette er det grunn til å vente en mer moderat utvikling i boligprisene fremover.

– Like fullt er det andre faktor som trekker i motsatt retning, nemlig forventinger om høy lønnsvekst og utfordringer i nyboligmarkedet, blant annet knyttet til økte materialkostnader på stål, trevirke og betong og forstyrrelser i globale forsyningslinjer. Blir det utfordringer for realiseringen av nye boligprosjekter, så kan dette også få innvirkning på bruktboligprisene, avslutter Lauridsen.

Svake OBOS-tall

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo falt 0,6 prosent fra februar til mars.

– OBOS-prisene i hovedstaden flatet ut i mars. Selv om dette er svakere enn normalt for mars, så var det ikke uventet med en korreksjon etter at prisene gikk opp 8,7 prosent de to første månedene i år, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.

De tolv siste månedene har Oslo-prisene steget 3,1 prosent. På landsbasis falt prisene 0,2 prosent i mars, mens de er 4 prosent opp de tolv siste månedene.