<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sjeføkonom: Boligbyggere bekymret for materialtilgang

Boligbyggerne lar ikke økte materialkostnader dempe byggelysten for det klarer de å hente ut i prisene, sier NBBLs sjeføkonom. 

    Publisert 5. apr. 2022 kl. 20.44
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 169 ord
    Økte kostnader kveler ikke boligbyggingen
    Det å bygge boliger har blitt dyrere når materialene har gått opp i pris, men det hentes foreløpig ut i økte priser - ikke i redusert boligbygging. Det sier sjeføkonom Christian Bjerknes i NBBL. Han tror prisoppgangen vil roe seg utover året.

    I mars måned steg boligprisene med 1,1 prosent (1,0 prosent sesongjustert) og dermed ble første kvartal historisk. Aldri før har prisene steget så mye i et kvartal, melder Eiendom Norge.

    I tillegg til at etterspørselen bidrar til prisoppgang i boligmarkedet, bidrar inflasjon og økte kostnader i verdensmarkedet til at det å bygge boliger også har blitt dyrere.

    Både energi og materialer koster langt mer nå.

    Sjeføkonom Christian Bjerknes i NBBL forteller at kostnadsveksten imidlertid ikke ser ut til å ha lagt noen demper på boligbyggernes iver etter å bygge, fordi man henter det ut i form av økte priser.

    Samtidig forteller han at de også får signaler fra bransjeaktører om at ting kan stoppe opp: 

    – En del boligbyggere er bekymret for å få tak i materialer

    Vi snakket også om boligprisene i intervjuet og du kan se hele intervjuet med Bjerknes her:

    April blir avgjørende for boligmarkedet
    Prisoppgangen i mars bidro til at første kvartal ble det sterkeste noensinne, ifølge prisstatistikken til Eiendom Norge. Vi får besøk i studio av sjeføkonom Christian Bjerknes i NBBL. Han tror prisoppgangen vil roe seg utover året, men poengterer at april-utviklingen bli avgjørende. Han forteller også at man ikke bare bør være bekymret for stigende materialkostnader i bransjen, men også faren for materialmangel. 05.04.2022