<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hele Oslo vest jubler for MDG

MDG-byråd Hanna Marcussen er ikke vant til stemmer fra Oslo vest. Men nå tar hele Oslo vest bølgen for planen om byggestopp i villaområdene. 

Publisert 8. apr. 2022
Oppdatert 11. apr. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 419 ord
POPULÆR: MDG-byråd Hanna Marcussen drukner i heiarop fra de rike villaområdene på Oslo vest. Foto: Håkon Sæbø

Den 4. april ble forslaget til ny småhusplan journalført i saksinnsyn hos Plan- og bygningsetaten. Den 5. april ble «Småhus-sjokket» offentlig gjennom Finansavisen, og 6. april kunne Hanna Marcussen lansere planen i Aftenposten.

Kritikken haglet i Finansavisen - fra boligutviklere og arkitekter. «Dette er ran på høylys dag», sa Terje Tinholt. «Folk kastes ut av Oslo for all fremtid», sa Anders Opsahl, som rett nok var enig i at noe burde gjøres før Lasse Røsnes varslet «Ekstreme priser» for Oslo-beboerne som allerede satt godt i det i villastrøkene sine. For deres viktigste formuesgode vil stige voldsomt i pris - opptil 50 prosent på kort tid, varsles det.

Og nå jubler Oslo-beboerne på Bestum og på Ullern. Normalt ønsker man ikke altfor mange kommentarer til sine byggesaker, men på saksinnsyn og hos Plan- og bygg har det rent inn med jubelmeldinger - hovedsakelig fra boligeiere på Oslo vest.

80 gratulasjoner på én dag

Bare 6. april rant det inn 80 e-poster. Finansavisen har åpnet mange av dem, og etaten som kun har for vane å bli skjelt ut av utålmodige utbyggere, drukner nå i hyllest.

«Fantastisk godt forslag. Alle hager er i ferd med å forsvinne - kun for at en utbygger skal presse inn flest boliger på minst mulig areal. Jeg støtter dette forslaget 100 prosent. Vi trenger å ta vare på eldre hus , hager og ikke minst trær», sier en dame i Korsvollbakken.

«Dette er et veldig bra tiltak. Vi bor selv i Oslo vest i et villastrøk og har sett hvordan enkelte eplehager bygges ned med altfor høy fortetning», sier en annen.

«Det er ingen menneskerett å bo i Oslo. Videre fortetting for å øke antall leiligheter og hus i småhusområder vil skade bokvaliteten» fortsetter en.

– Glimrende

«Glimrende forslag, støttes fullt ut. Jeg bor i dag i et småhusområde hvor vi har sett mange eksempler på såkalt «fortetting» med uheldige konsekvenser», sier en annen. Og videre:

«Det er viktig å unngå fortetting som forringer biomangfold, fører til mindre grøntareal og endrer nabolagets karakter fra småhus med hage og trær til tette kasser med betong og uteareal av dårlig kvalitet».

De fleste fokukserer på sitt eget nabolag:
«Vi mener det er svært viktig å stanse ytterligere tiltak i vårt nærområde», sier et par ovenfor Ullernåsen.

Selv en som kaller seg rådgiver skryter: «Som rådgiver innenfor eiendom-både bolig og næring gjennom en generasjon er det en glede å uttrykke stor tilfredshet med de hovedgrepene som nå tas».