<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vill prisvekst – frykter boligkrakk

Boligprisene på luksusboliger i Dubai steg med 56 prosent i fjor, men frykten for nytt boligkrakk stiger. 

Publisert 2. juni 2022
Oppdatert 2. juni 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 255 ord
Article lead
lead
VILL VEKST: Her fra luksusøyen Palm Jumeirah i Dubai, De forente arabiske emirater. Foto: Dreamstime
VILL VEKST: Her fra luksusøyen Palm Jumeirah i Dubai, De forente arabiske emirater. Foto: Dreamstime

Dubai hadde den største prisøkningen på luksuseiendommer i verden i fjor, ifølge Bloomberg.

Eiendomsprisen for luksussegmentet i Dubai steg med elleville 56 prosent i 2021. Til sammenligning steg boligprisene i samme segment med 1,3 prosent i London, 3,6 prosent i New York og 19 prosent i San Francisco i 2021.

Betongskjelett

Nylig ble et herskapshus med ti soverom på luksusøyen Palm Jumeirah solgt til 76 millioner dollar, tilsvarende 720 millioner norske kroner. 

Etterspørselen etter villaer er skyhøy og det bygges flust av futuristiske skyskrapere med evighetsbasseng og andre luksusfasiliteter.

Rett over gaten står det derimot fire forlatte byggeplasser som er fra et 20 år gammelt prosjekt kalt Dubai Pearl. Betongskjelettene er en påminnelse om hvor raskt en boligboble kan sprekke. 

Boblen sprakk

På midten av 2000-tallet var Dubais boligmarked i kraftig vekst og det ble igangsatt en rekke byggeprosjekter, inkludert verdens høyeste bygning, Burj Khalifa, samt utbygging av flere kunstige øyer.

I 2009 sprakk boligboblen i Dubai og flerfoldige byggeprosjekter ble forlatt halvferdige. Til tross for at økonomien har hentet seg igjen begynner flere å frykte nytt boligkrakk, ifølge Bloomberg. 

Dubais økonomiske gjenoppblomstring skyldes tilstrømning av arbeidere og økt turisme. Byen tiltrekker seg også finansfolk fra Asia og rike russere som vil investere pengene sine utlandet. Dubai tiltrekker seg også kriminelle som ønsker å skjule formuen sin fra skattemyndighetene.

April ble den travleste måneden for eiendomssalg i Dubai siden 2009, ifølge Property Finder. 

Børsnoteringen av Tecom, som eier ti betydelige forretningsdistrikter i Dubai, ventes nå av bankfolk og eksperter å bli den virkelige testen på om Dubais boligmarked har gjenoppstått etter krakket i 2009, ifølge nyhetsbyrået.