<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kraftig fall i boligsalget - like ille som under finanskrisen

Boligsalget i California faller kraftig, og er på nivå med tallene man så under finanskrisen i 2008. 

Publisert 19. juli 2022 kl. 15.06
Oppdatert 19. juli 2022 klokken 15.15
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 245 ord
RETT NED: Boligsalget falt kraftig i California i juni. Foto: Dreamstime

Boligsalget i California falt med 21 prosent i juni, mot samme måned året før. Nedgangen er preget av de høye boliglånsrentene, ifølge Bloomberg

«Dette var det største fallet siden Californias tre måneder lange nedstengning i 2020», ifølge California Association of Realtors. 

Dersom man ekskluderer det pandemipregede fallet i 2020, var salget i juni på det laveste nivået siden april 2008, da boligboblen sprakk etter at bankene ga såkalte subprimelån til låntakere som ikke var kredittverdige. 

Bare begynnelsen

Boligsalget har generelt avtatt i hele USA, ettersom at boliglånsrentene har nær doblet seg siden januar. Salgsnedgangen i California, som har landets dyreste boligmarked og ville budrunder, viser alvoret i situasjonen. 

DYRT: Prisen for en enebolig falt til en median på 8,6 millioner kroner i juni. Foto: Dreamstime

«Med inflasjonen som forblir høy og rentene som forventes å stige ytterligere, vil markedet normalisere seg ytterligere i andre halvdel av året og vi vil se en mer moderat prisvekst,» sa CAR-sjeføkonom Jordan Levine.

Prisene på eneboliger falt til en median på rundt 8,6 millioner kroner i juni, ned 4 prosent fra all-time high på 8,9 millioner kroner, satt i mai. Prisene var fortsatt 5,4 prosent høyere enn året før.

Fall i boligbyggingen

Boligbyggingen i USA var også ned to prosent i juni på månedsbasis til en sesongjustert årlig takt på 1,559 millioner boliger, mot forventet 1,585 millioner boliger, viser tall fra Trading Economics. 

Antallet nye boligbyggingstillatelser falt 0,6 prosent på månedsbasis i perioden til en årlig takt på 1,685 millioner, mot en ventet årlig takt på 1,65 millioner.