<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Laveste etterspørsel på 22 år

Etterspørsel etter boliglån i USA har falt til det laveste nivået på 22 år. 

Publisert 20. juli 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 200 ord
LÅN: Låneetterspørselen er den laveste i USA på 22 år. Bloomberg

Turbulensen i det amerikanske boligmarkedet ser ikke ut til å stoppe da økte renter og økt inflasjon preger etterspørselssiden. 

Etterspørselen etter boliglån sank med 6 prosent forrige uke sammenliknet med uken før, og er nå på det laveste nivået siden år 2000 ifølge CNBC. Samtidig falt antall lånesøknader forrige uke 7 prosent fra uken før, og var med det 19 prosent lavere enn samme uke i 2021.

– Kjøpeaktiviteten er ned både for vanlige lån og lån fra staten svekker seg i takt med det verdensøkonomiske bildet, høy inflasjon og svakere reallønnsvekst påvirker etterspørselen, skriver økonom Joel Kan til CNBC. 

Økende renter

Økende renter har satt sitt preg på låneetterspørselen. Den gjennomsnittlige renten på et 30 års lån med bundet rente økte til 5,82 prosent fra 5,74 prosent i forrige uke.

Etterspørsel etter refinansiering, som regnes som svært sensitivt, falt 4 prosent i den aktuelle perioden og var 80 prosent lavere enn samme uke i fjor. 

Denne uken har ikke utviklingen i boliglånsrenter vært stor, men CNBC skriver at dette kan endre seg i takt med økt volatilitet på obligasjonsmarkedet. Den amerikanske sentralbanken FED forventer å heve styringsrenten med ny 75 basispoeng neste uke.