<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

OBOS-prisene stiger

I snitt koster nå en OBOS-bolig i Oslo over 81.000 pr. kvadratmeter.

Publisert 1. sep. 2022
Oppdatert 1. sep. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 321 ord
Article lead
lead
OBOS-SJEF: Daniel K. Siraj. Foto: Iván Kverme
OBOS-SJEF: Daniel K. Siraj. Foto: Iván Kverme

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo steg med 1,3 prosent fra juli til august, opplyses det i en pressemelding.

– Etter utflating i prisene for OBOS-boliger i Oslo gjennom sommeren, steg prisene i august. Dette var ventet siden prisene vanligvis går opp denne måneden. Men prisoppgangen var mindre enn tidligere år. Etterspørselen holder seg imidlertid bra oppe og omsetningstiden er kort. Dette til tross for renteoppgang og økte levekostnader, sier sjeføkonom i OBOS, Sissel Monsvold, i en kommentar.

I Oslo har OBOS-prisene så langt i år steget med 11,8 prosent til 81.044 kroner, mens de på landsbasis er opp 12,4 prosent til 69.854 kroner.

– Antallet omsetninger i Oslo i august var tilbake til det normale etter at det ble solgt svært få boliger i juli. Dette tyder på at det er blitt lagt ut flere boliger til salgs og at kjøperne har fått noe mer å velge i, men tilbudet er fortsatt lavt, sier sjeføkonomen.

Prisnedgang

Monsvold tror redusert kjøpekraft som følge av renteoppgang og kraftig stigning i konsumprisene, vil dempe boligprisene framover.

– Sterkt arbeidsmarked, økt lønnsvekst og befolkningsøkning trekker i motsatt retning. I Oslo-området spesielt, vil lavt nyboligtilbud gjøre at en eventuell prisnedgang sannsynligvis blir liten. Vi venter at prisene kan falle noe utover høsten, og kanskje noe mer enn det som er vanlig sesongmønster. Neste år tror vi på en relativt flat prisutvikling, sier hun

Sjeføkonomen ser med bekymring på at det de siste årene er blitt bygget stadig færre nye boliger, og situasjonen er historisk vanskelig i år. 

Med unntak av 2010, er det ifølge meldingen de siste 22 årene ikke gitt færre byggetillatelser i Oslo enn i år.

– Få regulerte boliger, høye byggekostnader, renteoppgang og mangel på arbeidskraft gjør at boligbyggingen vil stoppe opp. I OBOS bygger vi imidlertid flere boliger enn noen gang. Vi har i Oslo-området i år igangsatt byggingen av omtrent like mange boliger som på samme tid i fjor. Vi forsøker så godt vi kan å opprettholde boligbyggingen også i turbulente tider, sier sjeføkonomen.