<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

OBOS-prisene falt

OBOS-prisene falt i oktober. Sjeføkonom Sissel Monsvold ser flere tegn til at boligmarkedet roer seg ned.

Publisert 1. nov. 2022
Oppdatert 1. nov. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 313 ord
PRISFALL: For OBOS-boliger i oktober. Foto: Ilja C. Hendel

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo-området falt 0,5 prosent fra september til en kvadratmeterpris på i snitt 78.192 kroner i oktober, går det frem av en pressemelding tirsdag. 

På landsbasis var nedgangen 1,1 prosent til en kvadratmeterpris på 67.194 kroner.

Volumet faller

– Etter et markant fall i september, var vi spente på oktober-tallene. Men dette var en mer moderat nedgang enn ventet. Boligprisene faller vanligvis på denne tiden av året. OBOS-prisene i Oslo har i snitt falt med én prosent i oktober det siste tiåret, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS i en pressemelding.

I Oslo har OBOS-prisene så langt i år steget med 7,9 prosent, mens prisoppgangen de siste 12 månedene er 5,2 prosent. På landsbasis er prisene opp 8,1 prosent hittil i år og 4,4 prosent de siste 12 månedene.

– Antallet omsetninger i Oslo i oktober var 10 prosent lavere enn på samme tid i fjor, og 18 prosent lavere enn snittet de fem siste årene. Det har ikke vært færre omsetninger i oktober siden 2016. Det er et tegn på at markedet er i ferd med å roe seg. Omsetningstiden har også økt noe, fortsetter Monsvold.

Færre på forkjøp

25,9 prosent forkjøpsandel er lavere enn tidligere i år, og tyder ifølge OBOS på det har blitt noe mindre rift om boligene. Sjeføkonomen spår boligprisene videre ned i tiden som kommer – og kanskje noe mer enn det vanlige sesongmønsteret. 

– Vi tror også på prisnedgang neste år som følge av renteoppgang, høy inflasjon og flere usolgte boliger. Et fortsatt godt arbeidsmarked, bra lønnsvekst og befolkningsøkning bidrar imidlertid til at prisfallet trolig blir moderat. Samtidig er det viktig å huske at selv om prisene skulle gå ned 5-10 prosent, betyr det bare at prisene er tilbake der de var ved inngangen til dette året, sier Monsvold.

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.