<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Nedturen har bare så vidt begynt

Både økonomer og meglere er pessimistiske til boligprisene i november. Retningen er klart nedover, mener sjeføkonom Marius Gonsholt Hov.

Publisert 5. des. 2022
Oppdatert 5. des. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 341 ord
SPÅR MARKANT FALL: Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov, Handelsbanken. Foto: Iván Kverme

Eiendom Norge legger klokken 11.00 i dag frem boligprisstatistikken for november. 

Forventningen er at prisfallet fortsetter i et marked som lider av folks reduserte kjøpekraft som følge av renteøkninger og levekostnader. Normalt for november er en prisnedgang på 0,9 prosent.

– Retning klart nedover

«I sesongjusterte termer har boligprisene falt med 1,7 prosent siden toppen ble nådd i august, og retningen er videre nedover. Balanseindikatorene for boligmarkedet har fortsatt å svekke seg», skriver sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets i mandagens morgenrapport.

Han ser for seg et prisfall på markante 1,5 prosent fra oktober til november, sesongjustert. 

«OBOS-tallene som har kommet i forkant har imidlertid pekt mot et enda sterkere prisfall enn dette, men vi minner om at disse tallene er volatile. Uansett ser det ut til at retningen klart nedover, og den viktigste forklaringen på dette er igjen den bratte renteoppgangen fra Norges Bank, som enda ikke er unnagjort», heter det videre. 

«Gitt at det samtidig tar tid før allerede gjennomførte renteøkninger får fullt gjennomslag i boligmarkedet, ligger det i kortene at nedturen i boligmarkedet bare så vidt har begynt», fortsetter Gonsholt Hov.

Pessimistiske meglere

Handelsbanken er dermed mer pessimistisk på boligprisenes vegne enn DNB Markets, som ifølge sin rapport mandag morgen venter fortsatt nedkjøling og 0,9 prosent sesongjustert prisfall.

Toppene i meglerforetakene tror også på en ny nedtur i november, og igjen mer enn normalt.

Adm. direktør Hedda K. Ulvness i Eie Eiendomsmegling anslo overfor Finansavisen i forrige uke et prisfall på nærmere 2 prosent i november, og muligens litt mer i Oslo.

– Det er Oslo som kjenner mest på dette taktskiftet. Det er Oslo som er mest forgjeldet og som kjenner mest på begrensningene i bankenes finansiering. Meglerne kutter ganske kraftig prisene for å få solgt. I resten av landet er det litt mer normalt, sa hun.

OBOS-prisene som ble sluppet torsdag i forrige uke viste 4,7 prosent prisfall i Oslo og 4,2 prosent landet sett under ett. Ikke siden 2008 har OBOS registrert et like stort fall som i november.