<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nordea Markets: Ramler verden sammen?

Økonomene i Nordea Markets om denne ukens viktigste.

    Publisert 2. sep. 2019 kl. 09.17
    Oppdatert 2. sep. 2019 klokken 10.07
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 469 ord
    Kjetil Olsen  Foto: Iván Kverme

    Amerikanske børser endte så vidt i pluss på fredag, og var opp hele fire prosent forrige uke. Det kraftige fallet forrige fredag, som kom etter at Kina gjengjeldte president Donald Trumps tolløkninger hvorpå Trump økte tollene ytterligere, er dermed hentet inn igjen, .

    De lange rentene har imidlertid holdt seg nede , amerikansk tiåring holder seg rundt 1,50 prosent.

    «EURNOK prøvde å komme seg ned under 10 på fredag, men signaler fra Russland om at de ikke har kuttet like mye i oljeproduksjonen som avtalt, gjorde at oljeprisen falt nærmere to dollar til 59 dollar fatet», skriver Kjetil Olsen og Dane Cekov i Nordea Markets i morgenrapporten.

    Dermed svekket kronen seg litt igjen og vi noterer i skrivende stund 10,02. EURUSD har sklidd under 1,10. 

    «Styrkingen av dollaren gjør at USDNOK er høyere enn på nær 20 år», påpeker økonomene.

    Vi noterer nå USDNOK i 9,12.

    Dagens nøkkeltall

    I dag tidlig fikk vi kinesiske PMI-tall for industrien.

    «Indeksen steg faktisk fra 49,9 til 50,4 i august mens det var ventet en liten nedgang. Det bidro til oppgang på de kinesiske børsene, mens Asia for øvrig var mest ned i natt og med mest fokus på at tolltariffene ble iverksatt som planlagt i helgen fra både USAa og Kinas side», heter det fra Olsen og Cekov.

    I Storbritannia er det ventet marginal oppgang fra 48 til 48.8. Finansmarkedene i USA er stengt i dag på grunn av Labor Day.

    Av norsk tall denne uken år vi boligpristall for august på onsdag og tall for industriproduksjonen på fredag.

    Onsdag kommer Nordea Economic Outlook.

    «Ramler verden sammen, og hvordan går det med norsk økonomi? Blir det flere renteøkninger fra Norges Bank og hva skjer egentlig med krona?», spør økonomene.

    Ellers blir det fokus på amerikanske tall denne uken. I morgen får vi ISM-tall for industrien.

    «Indeksen har trendet nedover i det siste halvåret, men i august er konsensus for en flat utvikling med en indeksverdi på 51. De regionale indeksen har nær alle overrasket på den positive siden, så kanskje får vi en liten overraskelse på oppsiden denne gangen?»

    Månedens viktigste

    På torsdag får vi ISM-tall for tjenestesektoren i USA, mens vi på fredag får «månedens viktigste tall», nonfarm payrolls.

    Ellers får vi en rekke taler fra ulike FOMC-medlemmer på onsdag som markedet vil følge nøye med på for ytterligere signaler om rentesettingen framover.

    Av internasjonale nyheter ellers denne uken holder Riksbanken rentemøte på torsdag hvor det er ventet en nedjustering av rentebanen.

    «Svenskekronen har svekket seg en god del i det siste på svake nøkkeltall og smittet over til svekkelse også i NOK. Det er lite trolig at Riksbanken vil bidra til å gi noen støtte til verken SEK eller NOK», skriver Olsen og Cekov.

    Torsdag får vi også ordretall fra Tyskland mens det kommer tall for tysk industriproduksjon på fredag.

    Ifo-tallene forrige uke falt videre, så det er ifølge Nordea Marekts-økonomene trolig for tidlig å vente en stabilisering i de tyske industritallene.