<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Norsk industrivekst vil avta markert fra neste år

Vi er trolig nær veksttoppen også for samlet industriproduksjon, ifølge sjeføkonom Kari Due-Andresen.

    Publisert 6. sep. 2019 kl. 14.27
    Oppdatert 6. sep. 2019 klokken 14.32
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 377 ord
    VIL AVTA MARKERT: Med utsikter til etter hvert svakere utvikling også innen leverandørindustrien, er det klart at norsk industrivekst vil avta markert fra neste år, mener sjeføkonom Kari Due-Andresen. Foto: Iván Kverme

    På morgenkvisten fredag fikk vi tall for industriproduksjonen i juli, som viste en oppgang på 1,0 prosent, etter nedgang på én prosent i juni.

    Les også: Norsk industriproduksjon stiger

    Markedet hadde sett for seg en vekst på 0,4 prosent i juli.

    Åpenbar forklaring

    «Det er fortsatt en positiv trend i norsk industriproduksjon, som står i kontrast til den utviklingen vi ser blant våre handelspartnere, hvor industriveksten har bremset markert ned. Dette har imidlertid en åpenbar forklaring. Nemlig det at petroleumsinvesteringene stiger kraftig i år, noe som trekker opp aktiviteten i leverandørindustrien», heter det fra Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets i morgenrapporten.

    Ser man på industriproduksjonen utenom leverandørindustrien, er årsvekstraten negativ.

    «Og vi er trolig nær veksttoppen også for samlet industriproduksjon. Skal vi dømme ut i fra investeringstellingen til SSB, ligger det an til lavere petroleumsinvesteringer til neste år», påpeker sjeføkonomen.

    Ifølge Due-Andresen blir nok sokkelinvesteringene justert opp i senere tellinger, etter hvert som nye PUD-er kommer inn.

    «Men SSB understreker selv at det er stor usikkerhet rundt fortegnet på investeringsveksten til neste år. Den blir i alle fall ikke så sterk som vi ser nå, og kanskje blir den negativ allerede til neste år. Som kjent har Oljedirektoratet anslått fallende petroleumsinvesteringer de neste årene. Så det er bare spørsmål om tid før vi ser at aktiviteten bremser klart ned igjen, også for leverandørindustrien», skriver sjeføkonomen i rapporten.

    «Bremset markert opp»

    Og hvordan ser det ut innen de øvrige industrisektorene? Veksten har ifølge Due-Andresen bremset markert opp for disse produsentene som ikke leverer til oljeoperatørene.

    «Utviklingen er ikke like dramatisk som den vi ser i f.eks Tyskland, men retningen er den samme. Merk at vi i dag tidlig fikk tall for tysk industriproduksjon som nok en gang var svakere enn ventet, og i går indikerte en svært svak ordreinngang at retningen for den tyske industriproduksjonen er videre nedover», påpeker Handelsbanken-økonomen.

    Denne oppbremsingen blant våre viktigste handelspartnere slår allerede inn i de delene av norsk industri som ikke leverer til sokkelen, mener hun.

    «Med utsikter til etter hvert svakere utvikling også innen leverandørindustrien, er det klart at norsk industrivekst vil avta markert fra neste år. Den «frikoblingen» vi ser for øyeblikket, med sterk vekst i samlet norsk industriproduksjon og svak vekst ute, er kun midlertidig», heter det fra sjeføkonomen.