<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Aksjeekspert øyner oppgang

Her er faktorene som spiller inn før åpning på Oslo Børs fredag.

    Publisert 13. sep. 2019 kl. 07.53
    Oppdatert 13. sep. 2019 klokken 08.21
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 595 ord
    NED: Det gikk i rødt fra morgen til ettermiddag på Oslo Børs torsdag, og hovedindeksen avsluttet på 882,63 poeng, ned 0,25 prosent. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

    Analytiker og aksjeekspert Roger Berntsen i Nordnet tror Oslo Børs (OBX indeksen) åpner opp 0,2 prosent, eller innenfor intervallet [0,1, 0,3] prosent fredag.

    «De amerikanske indeksene nærmer seg ny all-time high etter syv dager på rad med oppgang. De seneste dagene har det kommet en rekke positive nyheter knyttet til handelskrigen, noe som har bedret stemningen i finansmarkedene. Når det er sagt, nyhetsbildet rundt handelskrigen har bølget frem og tilbake i lang tid, derfor er mange investorer fremdeles skeptiske. Denne skepsisen har gjort seg spesielt gjeldende i rentemarkedet, der de lange rentene har falt til svært lave nivåer. Lave lange renter er en indikasjon på lavere økonomiske vekstutsikter», skriver Berntsen i morgenrapporten.

    ECB leverte som ventet i går, da de både kuttet renten, samt gjeninnførte de kvantitative lettelsene (pengetrykkingen). 

    «Aksjemarkedene verden over, har reagert positivt på rentebeslutningen fra ECB. Det er naturlig å anta at Norges Bank, samt Fed (den amerikanske sentralbanken) vil måtte hensynta ECBs beslutning når de skal avholde sine rentemøter for september i neste uke», heter det fra aksjeeksperten.

    Olje

    Oljeprisen er litt opp fra gårsdagens nivåer, men likevel ned tre dollar toppen tidligere i uken. Lavere geopolitiske spenninger i Midtøsten (USA og Iran planlegger å møtes) er ifølge Berntsen hovedgrunnen til oljeprisnedgangen de siste dagene.

    Fredag morgen omsettes Brent-oljen for 60,42 dollar fatet, opp 0,07 prosent, mens WTI-oljen stiger 0,18 prosent til 55,19 dollar fatet.

    Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 63,33 dollar ved børsslutt torsdag.

    Asia

    Børsene klatrer oppover i Asia fredag morgen.

    I Japan stiger Nikkei 1,02 prosent, mens den bredere Topix-indeksen er opp 0,67 prosent.

    Hang Seng i Hong Kong klatrer 0,36 prosent, S&P/ASX 200-indeksen i Australia styrkes 0,08 prosent, mens Straits Times i Singapore er opp 0,34 prosent.

    Børsene i Kina og Sør-Korea er fredag stengt.

    Handelskrigen

    Noe av årsaken til børsoppgangen er ifølge CNBC torsdagens uttalelser fra USAs president, Donald Trump, om at han vil vurdere å inngå en midlertidig avtale med Kina. Han foretrekker imidlertid at de to landene kommer frem til en endelig avtale.

    – Mange mennesker snakker om det. Jeg er at mange av analytikerne sier at en midlertidig avtale, noe som vil bety at vi gjør deler av det, de enkle punktene først. Men det er ikke lett eller vanskelig. Det er en avtale, eller det er ikke en avtale. Men det er noe vi vil vurdere, antar jeg, sa en vag Trump til reportere, ifølge CNBC.

    Uttalelsen skaper øker ifølge nettstedet forvirringen som tidligere på i går ble utløst rundt hva USA vil godta i sine pågående forhandlinger med Kina. En funksjonær i Det hvite hus uttalte da at landet «absolutt ikke» vurderer en midlertidig avtale.

    Wall Street

    Samtlige ledende indekser steg på Wall Street onsdag. Oppgangen kom i kjølvannet av de amerikanske konsumprisene som steg 0,1 prosent i august.

    Antallet amerikanere som søkte om arbeidsledighetstrygd for første gang («jobless claims», var 204.000 i uken som ble avrundet med 7. september. Ifølge TDN Direkt, som viser til Reuters-konsensus, var antallet ventet å være 215.000 personer.

    Dow Jones steg 0,17 prosent til 27.182,45, mens S&P 500 klatret 0,29 prosent til 3.009,57. Teknologitunge Nasdaq Composite endte opp 0,3 prosent til 8.194,47.

    Les hele USA-kommentaren her

    Oslo Børs

    Det gikk i rødt fra morgen til ettermiddag på Oslo Børs torsdag, og hovedindeksen avsluttet på 882,63 poeng, ned 0,25 prosent.

    Totalt ble det omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 4,26 milliarder kroner.

    Dette skjer i dag

    Generalforsamlinger:

    Archer

    Avance Gas

    Flex Lng

    Frontline

    Golden Ocean

    ANNONSE

    Northern Drilling

    Makro:

    Japan: Industriproduksjon endelig juli, kl. 06.30

    Norge: Handelsbalanse august, kl. 08.00

    Spania: KPI endelig august, kl. 09.00

    Sverige: BNP 2. kvartal, kl. 09.30

    EMU: Handelsbalanse juli, kl. 11.00

    USA: Detaljhandel august, kl. 14.30

    USA: Michiganindeks foreløpig september, kl. 16.00

    USA: Lager usolgte varer juli, kl. 16.00

    Annet:

    Baker Hughes-riggtelling, kl. 19.00

    Kilder: Oslo Børs, TDN Direkt og Statistisk sentralbyrå (SSB)