Trond Omdal om angrepet i Saudi-Arabia: Utelukker ikke 80 dollar per fat

SJOKK: Oljeekspert Trond Omdal mener det er et sjokk at Saudi-Arabia ikke klarte å stanse angrepet som nå rammer cirka halvparten av landets oljeproduksjon. Foto: Iván Kverme

Produksjonsstansen i Saudi-Arabia er tre ganger så stor som hele den norske oljeproduksjonen.

Natt til lørdag ble et oljefelt og prosesseringsanlegg i Saudi-Arabia rammet av et droneangrep fra Iran-støttet Houthi-milits i nabolandet Jemen. Det har tvunget landet til å stanse omtrent halvparten av sin oljeproduksjon.

– Dette er den største produksjonsstansen noensinne, dobbelt så stor som den nest største etter Iraks invasjon av Kuwait i 1990, sier konsulent og oljeekspert Trond Omdal til Finansavisen, og forteller at stansen rammer hele 5,7 millioner fat.

Dette er den største produksjonsstansen noensinne
Trond Omdal

– Det er tre ganger så stort som hele den norske oljeproduksjonen, påpeker han.

Trond Omdal er dagens gjest på Økonominyhetene med Trygve Hegnar kl. 15.30!

Det store spørsmålet

Omdal forteller at det koordinerte angrepet er på både prosessanlegget ved Abqaiq, som har en total prosesskapasitet på 7 millioner fat per dag, hvor blant annet oljen fra verdens største oljefelt Ghawar, som nå produserer 3,8 millioner fat per dag, behandles. I tillegg er Khurais-feltet lenger vest, som også produserer mer enn 1 million fat per dag, rammet.

– Det store spørsmålet nå er når Saudi-Arabia klarer å si noe om hvor lang tid det vil ta før produksjonen er på plass igjen. Jeg hadde forventet at de skulle sagt noe innen nå, og jo lengre tid det går, jo mer bekymringsverdig er det, sier Omdal.

– Om Saudi-Arabia ikke klarer å si noe om hvor lang tid de tror det vil ta før produksjonen er oppe igjen, vil vi i hvert fall se 70-tallet for oljeprisen i morgen. Vi kan ikke utelukke 80-tallet heller, sier han.

Brent-olje ble handlet for drøyt 60 dollar fatet før helgen.

Kraftig oppskalering

– Tar dette dager eller uker? Om skadene er kraftige, tar det fort måneder før produksjonen er tilbake, sier Omdal.

Han påpeker at problemet nå er at det ikke er i nærheten av nok ledig kapasitet. Irak og Kuwait kan dekke opp noe, men ikke alt.

SATT UT AV SPILL: Dette bildet fra en videosending på Al-Arabiya viser røyken fra Abqaiq-anlegget etter angrepet fra jemenittisk Houthi-milits lørdag. Foto: NTB Scanpix

– De andre OPEC-landene har under 1 million fat i ledig kapasitet. I tillegg kan nok noe dekkes inn av strategiske petroleumsreserver i USA, sier oljeeksperten.

Han forteller at USA har 645 millioner fat i strategiske petroleumsreserver, som trolig vil bli brukt. Siste gang dette ble brukt i forbindelse med en konflikt var i 2011, da borgerkrigen i Libya brøt ut og 30 millioner fat ble frigitt.

Det er et sjokk at de klarer å treffe «hjertet» i Saudi-Arabias oljeinfrastruktur, og dette er en kraftig oppskalering av konflikten mellom Saudi-Arabia og Iran
Trond Omdal

– USA har under Trump redusert disse lagrene, og det var planlagt salg i høst også selv før dette angrepet inntraff. En annonsering av ytterligere frigivelse av lagre kan dempe prisoppgangen, sier Omdal.

Et sjokk

Oljeeksperten er overrasket over at Saudi-Arabia ikke klarte å stoppe angrepet.

– Det er et sjokk at de klarer å treffe «hjertet» i Saudi-Arabias oljeinfrastruktur, og dette er en kraftig oppskalering av konflikten mellom Saudi-Arabia og Iran, sier Omdal.

Han trekker frem at Saudi-Arabia har planlagt børsnotering av Saudi Aramco neste år, og at landet ikke greier å forsvare seg mot droneangrep på sin mest kritiske infrastruktur er overraskende.

– Iran er på sin side desperat. Landets eksport er strupet og de er i finansiell krise – den største siden 1980-tallet og krigen mot Irak. Iran har allerede angrepet skip i Gulfen, inklusiv norske tankskip. Dette er en ytterligere eskalering i et forsøk på å få opp oljeprisen, sier Omdal.


Les også