Rally blant olje- og riggselskapene - Raffineriene får juling

OLJERALLY I USA: Oljeprodusentene, såvel som riggselskapene, stiger kraftig på Wall Street mandag. Bildet: Oljerigg i arbeid ved Williston, North Dakota. Foto: Foto: REUTERS/Shannon Stapleton

Oljeprodusentene og riggselskapene i USA får en etterlengtet opptur i kjølvannet av droneangrepet i Saudi-Arabia mandag.

Oljeprisen var på det meste opp nær 20 prosent mandag som følge av droneangrepene som rammet to oljeanlegg i Saudi-Arabia natt til lørdag. Ørkenlandet har blitt tvunget til å innstille halvparten av sin oljeproduksjon.

Dermed forsvant umiddelbart 5,7 millioner fat olje per dag fra verdensmarkedet. Bortfallet er det største noen gang, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).

Selv om kapasitet tilsvarende to millioner fat kan være tilbake i produksjon enten mandag eller tirsdag, så ventes det at det vil ta opp mot to måneder å få produksjonen opp til normalnivået.

Rally blant oljegigantene i USA

I Oslo steg Equinor og Aker BP henholdsvis 4,24 og 9,36 prosent mandag. DNO klatret 6,70 prosent.

Oljeprodusentene i USA er også kraftig opp på Wall Street.

ETFen Spdr S&P Oil & Gas Exploration & Production, som følger oljeprodusentene på S&P 500, er opp så mye som 10,74 prosent.

ConocoPhillips klatrer 8,66 prosent, og Exxon Mobil stiger 1,90 prosent.

Goldman Sachs forventer ifølge CNBC at det er ConocoPhillips som har størst oppside av oljegigantene i USA etter at selskapet har underprestert sammenlignet med peers så langt i år.

Occidental Petroleum stiger 6,13 prosent.

Rigg kraftig opp

De amerikanske riggselskapene fikk også ta del i oppgangen mandag.

Transocean stiger så mye som 14,57 prosent til 6,57 dollar per aksje. Aksjonærene hos riggiganten har måttet svelge et stort kursfall siden september i fjor da aksjen, på det høyeste, handlet for 14,47 dollar.

Valaris (tidligere Ensco Rowan) stiger hele 20,79 prosent, og Diamond Offshore Drilling er opp 13,00 prosent.

På Oslo Børs klatret Seadrill 8,48 prosent til 31,48 kroner, Northern Drilling la på seg 1,56 prosent til 32,50 kroner og Odfjell Drilling steg 0,83 prosent til 29,16 kroner.

Raffineriene sendes rett ned

Selv om amerikanerne er verdens største petroleumsprodusent, er raffineriene i hovedsak rigget for å prosessere tyngre kvaliteter enn den søte, lette amerikanske oljen.

Raffineriene er derfor avhengig av tyngre olje fra produsentene i Persiabukta, deriblant Saudi-Arabia.

PBF Energy og Valero Energy, som ifølge Goldman Sachs er blant raffineriene som importerer olje fra Saudi, faller henholdsvis 11,80 og 4,82 prosent.

Marathon Petroleum faller 1,65 prosent.


Les også