Dette vil påvirke Oslo Børs

NED: Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 871,51 onsdag. Foto: Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

Her er faktorene som spiller inn før åpning på Oslo Børs torsdag. Aksjeekspert i Nordnet, Roger Berntsen, spår åpningen.

Aksjeekspert i Nordnet, Roger Berntsen, tror Oslo Børs åpner flatt i dag, eller innenfor intervallet [-0,2, 0,1] prosent.

«De amerikanske børsene endte opp over en prosent onsdag, godt hjulpet av positiv utvikling i alle 11 sektorer. Mange investorer håper det blir en eller annen handelsavtale mellom USA og Kina, når de møtes til nye forhandlinger i dag. Når det er sagt, ifølge kinesiske kilder skal partene ikke ha gjort fremskritt i de forberedende møtene til dagens toppmøte. Mao. usikkerheten er stor torsdag morgen», skriver Berntsen i morgenrapporten.

Han mener rentereferatet fra FED gav få hint, men..

«Referatet fra det siste rentemøte i den amerikanske sentralbanken (FED) ble for sluppet i går, dog dette gav få hint om nye kutt. Det skal for øvrig sies referatet var skrevet før forrige ukes svake makrotall ble sluppet, derfor priser markedet inn ett til to rentekutt inneværende år», heter det fra aksjeeksperten.

Oljeprisen

Brent-oljen er torsdag morgen ned 0,05 prosent til 58,29 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 0,08 prosent til 52,55 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 58,82 dollar fatet ved børsslutt i Oslo onsdag.

Asia

Det er blandet stemning på Asia-børsene torsdag morgen, i forkant av nye handelssamtaler mellom Kina og USA.

I Japan stiger Nikkei 0,18 prosent, mens den bredere Topix-indeksen er ned 0,30 prosent.

Shanghai Composites i Kina klatrer 0,19 prosent, og CSI 300 er opp 0,14 prosent. Hang Seng i Hong Kong styrkes 0,18 prosent.

Kospi i Sør-Korea svekkes derimot 0,81 prosent, S&P/ASX 200-indeksen i Australia er ned 0,15 prosent, og Straits Times i Singapore faller 0,12 prosent.

Trump letter på forbud

Donald Trump åpner nå for å tillate amerikanske selskaper å selge «ikke-sensitive» varer til kinesiske Huawei, som tidligere i år ble svartelistet av amerikanerne.

Ifølge The New York Times var det i forrige uke at Trump i et møte ga grønt lys til å starte godkjenningen av en lisens som vil tillate et lite utvalg amerikanske bedrifter å omgå forbudet.

Forbudet har imidlertid blitt forsinket og ikke offisielt trådt i kraft, ettersom Trump-administrasjonen utstedte en tillatelse for å gi Huaweis amerikanske leverandører og brukere mer tid til å finne alternative løsninger. Den nye fristen er ifølge NTB satt til 19. oktober.

Handelskrigen

Senere i dag er det duket for nye handelssamtaler mellom USA og Kina i Washington.

Opprinnelig skulle forhandlingene vare i to dager, men CNBC melder at møtet ifølge South China Morning Post nå kuttet til én dag.

En talsmann for Det hvite hus sier imidlertid til CNBC at de ikke har blitt opplyst om noen endringer i planene fra kinesisk side.

«Prisen for en slags handelsavtale i dag, uansett hvor triviell, vil være å unngå implementering av nye tollsatser», skriver sjeføkonom for Asia i ING, Robert Carnell, i en rapport, ifølge CNBC.

« Jeg tror at et «ingenting er oppnådd»-utfall av dagens samtaler vil føre markedene tilbake til «risk-off»-modus ganske raskt», påpeker han.

Wall Street

Alle de ledende indeksene på børsene i New York steg onsdag. Utviklingen kom i kjølvannet av et tilsynelatende lavere spenningsnivå mellom Kina og USA i forkant av handelssamtalene i Washington i morgen.

Ifølge Financial Times har offentlige tjenestemenn tilbudt å øke Kinas årlige innkjøp av amerikanske soyabønner fra 20 til 30 millioner tonn, i et forsøk på å avverge en ny runde med økte tollsatser 15. oktober.

Dow Jones steg 0,7 prosent til 26.346,01, mens S&P 500 endte opp 0,91 prosent til 2.919,4. Nasdaq Composite klatret 1,02 prosent til 7.903,74.

Oslo Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 871,51 onsdag, etter en nedgang på 0,15 prosent.

Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 4.203 millioner kroner.

Etter en ganske negativ åpning, løftet stemningen seg noe på et tilsynelatende lavere spenningsnivå mellom USA og Kina i handelskrigen.

Dette skjer torsdag

Resultater:

Tryg, kl. 07.30

Makro:

Japan: maskinordre august, kl. 01.50

Norge: KPI september, kl. 08.00


Les også