Rystad Energy tror amerikansk råoljeeksport vil stige kraftig

Rystad Energy tror amerikansk råoljeeksport kan stige til 6 mill. fat olje pr. dag i 2022.

ØKT PRODUKSJON: Amerikansk produksjon er forventet å øke med 1,2 millioner fat olje pr. dag i 2020 på årsbasis. Her adm. direktør Jarand Rystad i Rystad Energy. Foto: Iván Kverme

Amerikansk råoljeeksport kan øke fra nåværende nivåer på 2,9 millioner fat olje pr. dag til nesten 6 millioner fat olje pr. dag i 2022.

Det fremgår av en oppdatering fra Rystad Energy tirsdag.

Analysehuset skriver at amerikansk produksjon er forventet å øke med 1,2 millioner fat olje pr. dag i 2020 på årsbasis.

"Og med raffinerier innenlands som allerede maksimerer kapasiteten for å absorbere veksten i skiferolje, så forventer vi at eksporten kommer til øke til 4,7 millioner fat olje pr. dag innen utgangen av 2020 og nå nesten 6 millioner fat olje pr. dag innen utgangen av 2022", skriver Rystad Energy.

- Råoljeeksporten vil øke på bakgrunn av ny infrastruktur som kommer tilbake online i Corpus Christi i Texas, og samtidig som at internasjonale råoljekjøpere øker innsatsen for å diversifisere deres importkilder etter angrepet på saudiarabiske oljefasiliteter og generelt økende spenninger i Midtøsten, sier senioranalytiker Paola Roriguez-Masiu i Rystad Energy.

Corpus Christi-havnen i Texas meldte for øvrig mandag kveld om tre tonnasjerekorder, inkludert høyeste volum på en måned. September-tonnasjen var på 12,2 millioner tonn, en oppgang på 27 prosent sammenlignet med forrige toppnotering i mars 2018.

- Disse tallene fortsetter å fortelle historien om USAs fremvoksende posisjon som en stabil, foretrukket leverandør av energi til de globale markedene, sier administrerende direktør Sean Strawbridge i Port of Corpus Christi.