SATS i knestående på børs

Til tross for at ABG Sundal Collier bruker rundt 300 millioner kroner på holde aksjekursene i Norske Skog og SATS kunstig oppe, faller kursene. SATS-kursen falt 7,6 prosent første dag på Oslo Børs.

BØRSBABY: SATS-ledelsen ringte i bjellen på Oslo Børs onsdag. Dessverre for aksjonærene ble ikke første noteringsdag en suksess. Foto: Michael Groth
Børs

Treningskjeden SATS og papirprodusenten Norske Skog har én ting til felles, børsnoteringene har vært en prøvelse.

Det amerikanske hedgefondet Oceanwood måtte først senke ambisjonene på opptil 45 kroner pr. aksje til 38 kroner. Etter de fire første handelsdagene på Oslo Børs handles aksjene til en kurs på 37,00 kroner. 

Onsdag var det SATS som ringte i bjellen på Oslo Børs. Storeier Bjørn Maaseide & Co. forsøkte å selge aksjer for opptil 28 kroner til investorer i forbindelse med børsnoteringen, men måtte ta til takke med 23,50 kroner. Debuten på Oslo Børs endte med et kursfall på 7,6 prosent til 21,71 kroner – 22 prosent lavere enn drømmekursen.

SATS-EIER: Bjørn Maaseide. Foto: Eivind Yggeseth

De største privatinvestorene som kjøpte aksjer i emisjonen i forbindelse med noteringene, var Torstein Tvenge med 100 millioner kroner i Norske Skog og Stein Erik Hagen med 400 millioner kroner i SATS. Hagen har dermed tapt 30 millioner kroner på én dag på sin nye satsning.

– Litt urolig marked

– Noteringen har gått i henhold til planen og så er vi opptatt av utviklingen videre som er der vi har fokus nå, sa SATS-sjef Sondre Gravir til Finansavisen TV ved noteringen på Oslo Børs.

– Hvorfor endte noteringen i den nedre delen av kursintervallet?

– Det har vært en lang prosess og vi har møtt mange potensielle investorer. Vi opplever at mottakelsen har vært veldig positiv, men så er det litt urolig marked om dagen. Vi ser internasjonalt at veldig mange børsnoteringer trekkes fra markedet, så vi er egentlig veldig fornøyde, fortsatte Gravir.

Oslo Børs' hovedindeks er lite endret både seneste uke og måned, og er opp 11 prosent hittil i år, så et veldig urolig marked er det neppe. Riktignok var Oslo Børs ned rundt én prosent på onsdag, men det var i hovedsak grunnet flere skuffende kvartalsrapporter.

– UROLIG MARKED: Sondre Gravir, konsernsjef i SATS. Foto: Michael Groth

300 mill. i støttekjøp

Kursfallet i SATS og Norske Skog kommer til tross for at ABG Sundal Collier, som hjalp selskapene med børsnoteringene, har 4,5 millioner Norske Skog-aksjer og 5,8 millioner SATS-aksjer å støttekjøpe. Dette tilsvarer opptil 171 millioner kroner i Norske Skog-aksjer og opptil 136 millioner i SATS-aksjer – tilsammen 307 millioner kroner. Ettersom aksjekursene i begge selskapene nå er lavere enn noteringskursen, kan man anta at meglerhuset er godt i gang med støttekjøpene, som varer én måned frem i tid fra børsdebuten. Ordningen der man støttekjøper aksjer etter en børsnotering er helt vanlig, og det er heller ikke uvanlig at kursene faller når meglerhuset er ferdig med støttekjøpene.

NY SATS-EIER: Stein Erik Hagens Canica eier 9,9 prosent av SATS-aksjene. Foto: NTB scanpix

Men til tross for støttekjøpene, falt SATS-kursen 7,6 prosent på første børsdag. Utviklingen videre vil avgjøre om Stein Erik Hagen og de andre aksjonærene blir fornøyde med investeringen. Selv kan SATS-sjefen innkassere en bonus på 7,5 millioner kroner etter på grunn av selve gjennomføringen av noteringen, noe som kommer frem i selskapets prospekt, tillegg til de 3,5 millionene han allerede har fått for å ta rollen som toppsjef. Den tidligere Schibsted-toppen begynte i jobben i fjor høst, og eier selv 292.759 aksjer i selskapet gjennom ledelsens incentivprogram. 

Vekst i SATS?

 – Hvordan ser planene ut fremover med tanke på vekst?

– Vi har en god utvikling og har vokst de seneste årene, vi vokste også i første halvår, og vi har ambisjoner om å vokse videre, sa Gravir.

SATS hadde i fjor inntekter på 3,26 milliarder kroner, opp kun 9 millioner fra 2017. Antall medlemmer har i de seneste tre årene steget med 5 prosent til 569.000, ifølge prospektet.

Driftsresultatet var på 104 millioner kroner i fjor, ned fra 323 millioner i 2017. Resultat før skatt endte i 2018 på 34 millioner og etter skatt satt selskapet igjen med kun 4 millioner kroner.

Treningskjeden har en markedsverdi på rundt 3,7 milliarder kroner, mens papirprodusenten prises til i underkant av 3,1 milliarder kroner.