Fokus på veldrevne selskaper

Arctic-forvalteren Ole Dahl liker selskaper med sterke markedsposisjoner, god direkteavkastning og evne til å gjennomføre verdiskapende oppkjøp.

SPENNENDE SATSING: Scandic tok over driften av Grand Hotel i 2017. Foto: NTB Scanpix
Børs

– Vi ser de samme usikkerhetsfaktorene som de fleste andre aktører i aksjemarkedet, men sterke makro- eller sektormessige syn er sjelden førende for våre porteføljer, sier Ole E. Dahl i Arctic Fund Management.

– Vår hovedfokus er å finne veldrevne selskaper som klarer seg gjennom turbulente tider og skaper verdi på sikt.

Dahl forvalter aksjefondene Arctic Nordic Equities og Arctic Norwegian Value Creation sammen med Tore Mengshoel, Thomas Rasmussen og Sindre Sørbye.

Sterke markedsposisjoner

Denne gangen trekker gruppen frem markedsledende selskaper som gjennomfører verdiskapende transaksjoner og betaler anstendige utbytter.

– Investor AB, Aker ASA, Schibsted og Novo Nordisk har gitt god meravkastning for investorene og er posisjonert for videre vekst, utdyper Dahl.

I de to første, som er investeringsselskaper, får man i tillegg en rabattert portefølje med solide aksjer.

Dahl viser dessuten til Investor ABs fokus på å hjelpe porteføljeselskaper til å bli «best in class». Direkteavkastningen på knappe tre prosent er et annet pluss.

Spår langt høyere utbytter

– Også Aker ASA har skapt verdier gjennom selskapsutvikling og oppkjøp, og konsernets struktur er blitt mer oversiktlig, fortsetter forvalteren.

– Vi liker spesielt selskapets viktigste investering, Aker BP, som vil kunne øke sine utbytter ganske betydelig, etter at Johan Sverdrup-feltet begynner å produsere.

I alt regner Dahl med at porteføljeselskapene vil betale ut mer enn dobbelt så mye til Aker ASA, som det morselskapet i dag deler ut i utbytter.

Aksjens direkteavkastning er allerede fem prosent.

Studerer fedmebehandling

For øvrig er danske Novo Nordisk spennende, ifølge Dahl.

Forvalteren peker på effektive medikamenter i raskt voksende markeder.

– Selskapet fikk nylig godkjent GLP 1-produktet Rebelsus som tablett, og dét burde øke pasientgrunnlaget uten å kannibalisere for mye på eksisterende produkter, forklarer Dahl.

– Mange diabetespasienter kvier seg for å begynne med sprøyter.

Novo Nordisk har dessuten spennende forskningsprosjekter knyttet til fedmebehandling. Mye kontanter og fire prosent direkteavkastning er andre trekkplastre.

Konverterer til digitalt

Nummer fire på Dahls liste, Schibsted, har på en lønnsom måte konvertert både annonsører og abonnenter fra papir til digitale medier.

– Markedsplassene utvider sitt produktspekter og beveger seg stadig nærmere transaksjonen, tilføyer Dahl.

– I tillegg har Schibsted bygget opp nye selskaper med interessante posisjoner, som Lendo og Prisjakt. Satsningen på å utnytte avisdistribusjonen til også å levere pakker helt hjem er i en tidlig fase, men kan bli spennende.

Forvalteren regner med at Schibsted blir gjeldfri i løpet av året og at utbyttene vil øke fra dagens relativt lave nivåer.

Skaper økt lønnsomhet

Til slutt kommer en annen nordisk markedsleder, Scandic Hotels. Hotellkjeden er i ferd med å bygge opp en sterk posisjon også i det øvre segmentet, blant annet ved å ta over driften av Grand Hotel i Oslo.

I forbindelse med to andre oppkjøp, Rica Hotell og Restel, klarte Scandic i løpet av få år å heve marginene betydelig.

– Dessuten fikk Scandic i år en ny konsernsjef som setter større fart på effektivisering av driften og avhendelse av hoteller som ikke leverer tilfredsstillende lønnsomhet, opplyser Dahl.

– Selskapet nyter også godt av økt turisme til Norden.

LIKER DYKTIGE OPPKJØPERE: Arctic-forvalteren Ole Dahl. Foto: Arctic Fund Management
...sterke makro- eller sektormessige syn er sjelden førende for våre porteføljer
Ole Dahl, Arctic Fund Management

Anbefalinger

Investor AB

Aker ASA

Novo Nordisk

Schibsted

Scandic Hotels