Blodrødt i DNO – tar milliardnedskrivning

Danske Bank-analytiker Christian Yggeseth mener det lå i kortene at DNO måtte ta en større nedskrivning etter problemene med Brasse-utbyggingen.

BLYTUNGT: DNO måtte ta nedskrivninger på 138 millioner dollar i tredje kvartal. Her representert ved finansdirektør Haakon Sandborg (t.v) og styreleder Bijan Mossavar-Rahmani  Foto: NTB Scanpix
Børs

Det norske oljeselskapet DNO la torsdag frem blodrøde regnskaptall for tredje kvartal. Selskapet valgte å ta nedskrivninger på 138 millioner dollar, tilsvarende nesten 1,3 milliarder kroner.

På Brasse-funnet på norsk sokkel skriver selskapet ned teknisk goodwill for 89 millioner dollar, mens nedskrivninger på 33 millioner dollar kommer fra avviklingsarbeid på Schooner og Ketch-feltene på britisk sokkel.

– Det var ikke spesielt overraskende at teknisk goodwill ble skrevet ned, siden det ble kjent for noen uker siden at DNO har utsatt Brasse-utbyggingen, sier Danske Bank Markets-analytiker Christian Yggeseth.

Resultatet før skatt endte derfor på minus 146 millioner dollar. Ifølge konsensusestimater innhentet av Infront estimerte analytikerkorpset et positivt resultat på 49 millioner kroner.

DNO

(Mill. USD)3. kv./193. kv./18
Driftsinntekter227,0171,2
EBITDA109,2142,7
Resultat før skatt−146,057,5
Resultat etter skatt−96,463,0

Aksjen kraftig ned

DNO åpnet med å stupe fra 11,92 til en bunnotering på 10,78 kroner. I løpet av torsdagen korrigerte kursen opp og litt før stengetid sto aksjen i 11,15 kroner, etter et fall på 6,46 prosent.

– Jeg synes ikke kursreaksjonen var spesielt overraskende. Selv om problemene var kjent for mange, er dette første gang selskapet kommenterer dem utad. Nedskrivningen er åpenbart negativt i forhold til verdiestimatet DNO la til grunn da det kjøpte Faroe tidligere i år og det tror jeg plager aksjen mest i dag, sier Yggeseth, og legger til:

– Bådeviog andre analytikere må nok nedjustere nåverdi-estimatene på DNO etter oppdateringen på Brasse.

Selv om inntektene til DNO økte, kom driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) inn på 109 millioner kroner, som var vesentlig svakere enn konsensus som på 153 millioner kroner.

– Kostnadene var høyere enn hva markedet ventet, sier Yggeseth.

Økt produksjon

I tredje kvartal hadde DNO en produksjon på 99.300 fat oljeekvivalenter pr. dag på CWI-basis, opp fra 81.526 fat pr. dag i samme periode året før. Bruttoproduksjonen var på 122.753 fat oljeekvivalenter pr. dag, opp fra 117.578 fat i tilsvarende kvartal i fjor.

Produksjonen ved Tawke-lisensen, som inneholder Tawke- og Peshkabir-feltene, var i gjennomsnitt på 119.757 fat olje pr. dag i tredje kvartal.

FOR DYRT: Danske Bank Markets-analytiker Christian Yggeseth mener nedskrivningen åpenbart er negativ i forhold til verdiestimatet DNO la til grunn da det kjøpte Faroe tidligere i år. Foto: Danske Bank

– Utviklingen her går som den skal, men feltene er kanskje litt mer investeringsintensive enn tidligere. Man trenger flere brønner for å opprettholde dagens produksjon og det er ikke helt unaturlig når man har produsert så mye fra reservoaret som man har gjort, sier Danske Bank-analytikeren.

DNO skriver i kvartalsrapporten at det er boreaktivitet på 36 brønner i 2019, hvorav 22 er utviklings- og infill-brønner, mens 14 er lete- og avgrensingsbrønner.

Venter på boreresultater

I 2017 kjøpte DNO halvparten av ExxonMobils andel i Baeshiqa-lisensen i Irak. Ifølge Yggeseth venter markedet på boreresultater.

– Her er man på etterskudd i forhold til det DNO signaliserte for et år siden. Aksjen blir nok litt negativt påvirket av at man ikke får noen konkrete nyheter fra Baeshiqa, sier han.

Styreleder Bijan Mossavar-Rahmani i DNO skriver at selskapet budsjetterer med at oljeprisen vil ligge i den nedre delen av et intervall på mellom 60 og 70 dollar pr. fat.

Videre venter oljeselskapet at driftsinvesteringene vil beløpe seg til 620 millioner dollar i år, hvorav 454 millioner dollar allerede er brukt ved utgangen av tredje kvartal.

olje
dno
christian yggeseth
danske bank markets
danske bank
bijan mossavar-rahmani
oljeaksjer
Nyheter
Børs
Olje