KjøpLogg inn

Lotto-ordfører tjente millioner på børsvinner

Da ordfører i Tinn, Steinar Bergsland (H), vant 44 millioner i Eurojackpot i fjor, kjøpte han NEL-aksjer for mye av pengene. Siden har aksjekursen steget kraftig på Oslo Børs. 

Publisert 6. nov. 2019 kl. 20.52
Oppdatert 7. nov. 2019 klokken 11.49
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 616 ord
JACKPOT PÅ AKSJER: Ordfører Steinar Bergsland (H) i Tinn kommune kjøpte aksjer for rundt 20 millioner kroner i NEL etter å ha vunnet 44 millioner i Eurojackpot. Her er et seks år gammelt bilde fra da solspeilene i Rjukan ble satt opp, som gir Rjukans torg litt sollys i vinterhalvåret. Foto: NTB scanpix

– Jo da, jeg har hatt en grei oppside der, sier Steinar Bergsland til Finansavisen om NEL-aksjene.

Spekulasjonene om hvem som var lottovinneren har svirret i Tinn kommune helt siden Norsk Tipping i fjor sommer meldte om at «en heldig kar fra Tinn kommune i Telemark fikk drømmetelefonen fredag 6. juli. Han hadde nemlig fått 5+1 rette i Eurojackpot, noe som sikret ham utrolige 44 millioner kroner. Ganske vilt! Det synes også mannen fra Tinn.»

Tirsdag ble vinneren avslørt på grunn av offentliggjøringen av skattelistene. Vinneren var altså selveste ordføreren i Tinn kommune, Steinar Bergsland (H). 

Saken var først omtalt i Varden og Rjukan Arbeiderblad, og senere gjengitt i NRK og VG.

«Jeg har jo ønsket at dette skulle gå litt under radaren, men nå som skattelistene kom var det vanskelig å holde tilbake», sier ordføreren til NRK.

Bergsland stod oppført med en formue på 28,3 millioner kroner og kun 362.645 kroner i inntekt i 2018. 

Kjøpte NEL-aksjer for 20 mill.

På spørsmål fra NRK om hva han brukt pengene på, svarer Bergsland en bruktbil, nytt tak på huset, en leilighet i Oslo, nedbetaling av gjeld og investering i aksjer.

Det er hans aksjeinvesteringer Finansavisen har sjekket ut. Ifølge aksjeeiere.no, stod han på nyttårsaften 2018 oppført med 4,49 millioner aksjer i hydrogenselskapet NEL og 440.000 aksjer i gruveselskapet Element. Kort fortalt har Element-kursen stupt siden han kjøpte, mens NEL-kursen har gått kraftig oppover. Heldigvis for ham, satte han mye mer penger i NEL enn i Element.

Eurojackpoten vant han 6. juli. Bergsland ønsker ikke å være veldig spesifikk rundt hans investeringer, men sier at aksjekjøpene skjedde en gang  «utpå høsten».  

Fra oktober og ut 2018 lå aksjekursen i NEL relativt stabilt på rundt 4,50 kroner. I så fall brukte han rundt 20 millioner kroner på NEL-aksjer. I løpet av 2019 har han solgt mesteparten av aksjene, i en periode der aksjekursen har steget 75 prosent.

– Jeg har solgt litt og litt gjennom 2019, sier han.

10-12 millioner i gevinst

I dag sitter han igjen med 1,8 millioner aksjer i NEL. Med en aksjekurs på tett oppunder 8 kroner, er disse aksjene verdt rundt 14 millioner kroner. Legger man til aksjene han har solgt i år, og antar en salgskurs på 6,7 kroner som er den gjennomsnittlige aksjekursen i år, har han allerede realisert verdier for 18 millioner kroner. Totalt har hans investering på 20 millioner kroner blitt gjort om til delvis realiserte verdier på 32 millioner kroner – en gevinst på 12 millioner kroner.

– Aksjekursen fikk en ordentlig dipp i to omganger, både på grunn av eksplosjonen i Sandvika og på grunn av aksjesalg fra enkelte gründere, sier Bergsland på spørsmål om når og til hvilke kurser han solgte.

– Solgte du da?

– Nei, men jeg har ikke truffet kurstoppen på salgene mine heller. Så salgene har skjedd nærmere 6 enn 7 kroner, sier han.

Legger man til grunn salgskurs på 6 kroner, blir totalgevinsten redusert fra 12 millioner til rundt 10 millioner kroner.

EKSPLODERTE: Her fra åpningen av Uno-X sin hydrogenstasjon i Sandvika, som tidligere i år eksploderte og sendte NEL-kursen kraftig ned. Jon André Løkke, konsernsjef i NEL, var selvfølgelig til stede. Foto: Eivind Yggeseth

Tapte litt på gruveaksje

Når det gjelder investeringen på 440.000 aksjer i Element, er tidspunktet for aksjekjøpet avgjørende for hvor mye han har tapt. Siden han vant 44 millioner i Eurojackpot, falt kursen fra rundt 2 kroner til 50 øre ved juletider. I år har selskapet gjennomført en aksjespleis der 20 aksjer ble gjort om til én aksje. Med en aksjekurs på rundt 5 kroner, er hans nå 22.000 aksjer kun verdt 114.000 kroner. Bergslands tap kan være så høyt som 800.000 kroner, men hvis han kjøpte Element-aksjene «utpå høsten» slik som i NEL, er tapet på nærmere 300.000-400.000 kroner.