Bortgjemt Kina-problem truer verden – og børsene

Analytiker liker ikke Kinas fallende produsentpriser.

NY KINA-TRUSSEL: Kinas fallende produsentpriser kan bli en ny hodepine for børsene. Foto: NTB scanpix
Børs

Tall fra kinesiske myndigheter viste i helgen at konsumprisene i landet steg 3,8 prosent på årsbasis i oktober, godt over konsensus på 3,4 prosent og september-noteringen på 3,0 prosent.

Den markante oppgangen henger sammen med svineprisene, som har steget kraftig grunnet svinepesten som herjer i Kina.

Kina-problem gjemmer seg

Senioranalytiker Ipek Ozkardeskaya i London Capital Group mener et mye større problem gjemmer seg bak disse tallene, og kan true børsoppgangen: Kinas fallende produsentpriser.

Fallet var 1,6 prosent på årsbasis i oktober. Konsensus hadde sett for seg en nedgang på 1,5 prosent, etter et prisfall på 1,2 prosent i september. 

«Disse tallene bekrefter avtakende etterspørsel og mindre økonomisk aktivitet i verdens mest folkerike land. Derfor, og til tross for de raskt stigende konsumprisene, vil Kinas sentralbank trolig fortsatte med flere lettelser for å gi nødvendig støtte til sin økonomi som er i ferd med å kveles», skriver Ozkardeskaya.

– Trussel for resten av verden

Ifølge analytikeren er fallende, kinesiske produsentpriser en voksende trussel for resten av verden. 

«Avdempede, kinesiske priser bør øke nedsidepresset på utviklede økonomiers inflasjonsnivå. Derfor kan en kinesisk-importert deflasjon bli en ytterligere plage for G10-landenes sentralbanksjefer som allerede sliter med forsvinnende inflasjon og inflasjonsforventninger, til tross for deres ultraløse pengepolitikk», fortsetter hun.

Europa følger Asia – ser rødt

Toneangivende Europa-børser ser rødt mandag ettermiddag, etter at flere større Asia-børser trakk i samme retning tidligere i dag.

Britiske FTSE 100 faller 1,3 prosent, tyske DAX 0,6 prosent og franske CAC 40 0,2 prosent.

Her hjemme står hovedindeksen på Oslo Børs i 911,93 i skrivende stund, ned 0,45 prosent i dagens handel.