Børsnedgang i Asia etter Trump-toll

Markedene i Asia er urolige etter at USAs president Donald Trump innførte ny toll for Brasil og Argentina i går. 

LONDON CALLING: President Donald Trump og førstedame Melania Trump landet i går på Stansted i England. De skal delta i NATO-møte i London tirsdag.  Foto: NTB Scanpix

I Japan faller Nikkei 0,41 prosent, mens den bredere Topix-indeksen er ned 0,44 prosent.

Shanghai Composite i Kina er opp lille 0,06 prosent, mens CSI er opp 0,20 prosent. Hang Seng i Hongkong svekkes med 0,25 prosent. 

I Sør-Korea er Kospi ned 0,38 prosent. S&P/ASX 200-indeksen i Australia ramler 2,19 prosent, mens Straits Times i Singapore svekkes 0,54 prosent.

Ned på Wall Street

Også på Wall Street var det bredt fall i går.  Dow Jones falt 0,96 prosent til 27.783,04. S&P 500 endte ned 0,86 prosent til 3.113,87. Teknologitunge Nasdaq Composite stupte 1,12 prosent til 8.567,99.

Trump-toll

USAs president Donald Trump innførte i går toll med umiddelbar virkning for stål og aluminium fra Frankrike og Argentina.

Senere truet han med å innføre 100 prosent toll på franske importvarer, etter at Frankrike har innført skatt på digitale tjenester. Det vil isåfall ramme champagne og ost hardt. 

Den nye tariffen kan bli innført fra midten av januar. USA vil også vurdere å heve tollsatsene mot EU, opplyser en talsperson for det amerikanske handelsdepartementet. 

– Dessverre har alt dette å gjøre med neste års valg. Det dreier seg om å samle stemmer slik at han kan sikre seg en ny periode som president, sier Colin Graham, investeringsdirektør i Eastspring Investments, til CNBC.

Handelskrig med Kina

USA har vært i handelskrig med Kina i halvannet år. 15. desember er det varslet at USA skal øke tollsatsene på kinesiske varer ytterligere. Begge parter har sagt at de ønsker å bli enig, og Trump sa sist uke at de var i sluttfasen for å inngå en "fase 1-avtale". 

Men de siste dagene har det vært få signaler rundt en handelsavtale. Kina reagerte kraftig da Trump signerte under en lov som uttrykte støtte til Hongkong-demonstrantene. 

– En runde med nye tariffer bidrar som en påminnelse om hvor uforutsigbar amerikansk handelspolitikk er. Det liker finansmarkedene dårlig, skriver Magne Østnor, valutastrateg i DNB Markets.