<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Advarer mot børsrakett: – Ser mørkt ut

Ingen nyttårsraketter smeller like kraftig som Prosafe på Oslo Børs. Men analytikerne har sine tvil til aksjen.

    Publisert 13. jan. 2020 kl. 13.51
    Oppdatert 13. jan. 2020 klokken 15.19
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 310 ord
    TALLKNUSER: Magnus Olsvik, analytiker i Kepler Chevreux. Foto: Iván Kverme

    – Det er et selskap med veldig mye gjeld, og selv om de ikke har forfall før i 2022, så ser det mørkt ut i markedet for tiden. Det har ikke vært endringer i markedet siden i høst, heller til det verre, sier analytiker Magnus Olsvik, i Kepler Cheuvreux, til TDN Direkt.

    Prosafe, et selskap som er oppført som eier/operatør av halvt-nedsenkbare boligrigger, har gått opp rundt 245 prosent på Oslo Børs siden nyttår. En oppgang som er dobbelt så stor som nest beste klatrer i 2020 (TargetEveryOne, ca. 112 prosent opp).

    – Betydelig med gjeld

    Tallknuserne er likevel ikke helt overbevist. Olsvik mener de store kurssvingninger kommer av at Prosafe har minimal egenkapitalandel.

    Carnegie-analytiker Cristopher Møllerløkken synes aksjen er ren opsjon.

    «Hovedproblemet for innkvarteringsmarkedet er at global utnyttelse kun er på 36 prosent, noe som gjør enhver oppgang i ratene på kort- og mellomlang sikt lite sannsynlig, og på samme tid har aktører som Prosafe og Floatel betydelig med gjeld», skriver Møllerløkken i en oppdatering, ifølge TDN Direkt.

    Holdanbefaling

    ABG Sundal Collier har holdanbefaling på aksjen med kursmål på 5 kroner, rapporterer TDN Direkt.

    Meglerhuset skriver i en fersk oppdatering at de estimerer erstatningskostnaden for selskapets rigger, justert for alder, til å være lik null. De tror det er lurt å holde seg unna aksjen til en skikkelig restrukturering er klar.

    «Med nåværende prising av offshoreeierandeler betraktelig under dette, forventer vi egenkapitalverdien til å være nær null og vi betrakter aksjen som en opsjon med begrenset verdi», skriver ABG Sundal Collier.