Nedgang på Wall Street

De amerikanske børsene åpner i rødt.

NED: Børsene i New York åpnet ned tirsdag. Foto: Dreamstime

Wall Street var stengt mandag grunnet Martin Luther King Day, etter nye rekorder fredag. Tirsdag er handelen oppe og går igjen.

Trump-tale

Donald Trump, amerikansk president, var på talerstolen i Davos under Verdens økonomiske forum tidligere tirsdag. Han sa følgende:

– Vi må avvise dommedagsprofetene og deres spådommer om undergang. Dette er ikke en tid for pessimisme, men for optimisme.

Han brukte mye tid til å rose amerikansk økonomi og arbeiderne under hans ledelse. 

– Vi har vekket det fantastiske maskineriet som amerikansk næringsliv er. Økonomien blomstrer, og USA vinner som aldri før, sa Trump.

Handelsavtaler

Trump trakk blant annet fram den rekordlave arbeidsledigheten, inkludert lav ledighet blant en rekke minoritetsgrupper.

– Ledigheten blant kvinner er den laveste siden 1973, og for første gang utgjør kvinner mer enn halvparten av arbeidsstyrken.

Presidenten mener at USAs handelsavtale med Kina, samt avtalen med Canada og Mexico vil gi oppsving i økonomien dette året. IMS nedjusterte sin guiding på den amerikanske veksten i økonomien i 2020 fra 2,0 prosent til 0,1 prosent mandag.

– Dette er handelsavtaler som løser det 21. århundres utfordringer, sa Trump og la til: 

– Jeg ser også fram til å få i stand en ny handelsavtale med Storbritannia, som har en fantastisk statsminister, la han til. 

USA er en viktig handelspartner for britene. Storbritannia skal forhandle fram nye avtaler når landet går ut av EU i slutten av neste uke.

Riksretten mot Trump gjenopptas klokken 19 norsk tid tirsdag. 

Virus bekymrer

De asiatiske børsene falt etter det nye viruset som har dukket opp som kan føre til alvorlig lungesykdom. Verdens helseorganisasjon (WHO) har kalt inn til krisemøte som følge av virusutbruddet som så langt har krev fire menneskeliv.

Forskere mener at sykdommen kan ha smittet fra dyr til mennesker. Ifølge kinesiske myndigheter smitter også viruset mellom mennesker. Dette viruset bekymrer også i Europa og USA.